Για τη μεγαλύτερη απεργία εδώ και 60 χρόνια ετοιμάζονται οι ηθοποιοί και οι δημιουργοί στο Χόλιγουντ διεκδικώντας καλύτερες αμοιβές και βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Η ιστορική όπως χαρακτηρίζεται απεργία αναμένεται να παραλύσει κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, ενώ μεγάλοι αστέρες δηλώνουν ότι θα συμμετέχουν.

«Μέχρι και η Barbie κατεβαίνει σε απεργία» – Η επική ανάρτηση του ΠΑΜΕ

Την τελευταία φορά που οι δύο μεγάλοι κλάδοι του Χόλιγουντ συντονίστηκαν μαζί σε απεργία ήταν τη δεκαετία του 1960.

Η ομιλία της προέδρου του μεγαλύτερου συνδικάτου που συμμετέχουν ηθοποιοί και δημιουργοί τηλεόρασης, κινηματογράφου και ραδιοφώνου, SAG AFTRA, ανακοίνωσε ότι μετά από το αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης με τα στούντιο και τις εταιρείες παραγωγής η απεργία είναι μονόδρομος.

Τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα πάνω μας

Πρόκειται για τη Φραν Ντρέσερ (Fran Drescher), τη γνωστή «Νταντά Φάιν» της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς, που έχει προβληθεί πολλές φορές και στην Ελλάδα.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή», είπε σε ομιλία της και καταφέρθηκε εναντίον των εργοδοτών που η απληστία τους, τους έχει απομακρύνει από τους δημιουργούς, χωρίς τους οποίους το Χόλιγουντ δεν υπάρχει.

Οι ηθοποιοί «περιθωριοποιούνται, δεν αντιμετωπίζονται με σεβασμό και ντροπιάζονται» από ένα επιχειρηματικό μοντέλο που έχει αλλάξει δραστικά από το streaming και την τεχνητή νοημοσύνη.

«Τα μάτια του κόσμου και κυρίως τα μάτια των εργαζομένων είναι στραμμένα πάνω μας» είπε και πρόσθεσε σε μια ομιλία που την χαρακτήριζε ο δυναμισμός και η αποφασιστικότητα:

«Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι σημαντικό, διότι αυτό που μας συμβαίνει συμβαίνει σε όλους τους τομείς της εργασίας, όταν οι εργοδότες θέτουν ως προτεραιότητά τους τη Wall Street και την απληστία και ξεχνούν αυτούς που κάνουν τη μηχανή να λειτουργεί», ανέφερε.

«Εμείς είμαστε τα θύματα εδώ. Είμαστε θύματα μιας πολύ άπληστης οντότητας. Έχω σοκαριστεί από τον τρόπο με τον οποίο μας συμπεριφέρονται άνθρωποι με τους οποίους συνεργαζόμαστε.

«Δεν μπορώ να το πιστέψω, ειλικρινά, πόσο μακριά είμαστε σε τόσα πολλά πράγματα. Πώς επικαλούνται τη φτώχεια όταν σκορπούν χρήματα δεξιά και αριστερά, όταν δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στους διευθύνοντες συμβούλους τους. Είναι αηδιαστικό. Ντροπή τους. Στέκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας».

Η οδηγία στα μέλη της Sag-Aftra ήταν να σταματήσουν κάθε εργασία που συνδέεται με παραγωγές, συμπεριλαμβανομένων της παρουσίας σε κόκκινα χαλιά και της προώθησης της δουλειάς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αποχώρησαν οι ηθοποιοί από την πρεμιέρα

Η πρεμιέρα της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν «Oppenheimer» στο Λονδίνο μεταφέρθηκε μία ώρα νωρίτερα για να μη συμπέσει με την έναρξη της απεργίας, με τους ηθοποιούς, ωστόσο να αποχωρούν κατά τη διάρκεια της ταινίας, όπως ανακοινώθηκε επίσημα.

Στο Twitter η Μπέτι Μίντλερ επέκρινε τις εταιρείες τεχνολογίας σε ένα θέμα που απαριθμούσε τους πολλούς κλάδους που πλήττονται, πριν επικεντρωθεί στο Χόλιγουντ. «Οι ηθοποιοί έχουν δίκιο να απεργούν, όπως και οι συγγραφείς», έγραψε. «Αν θέλετε να υποτιμήσετε και να καταστρέψετε έναν κλάδο, αυτό δεν είναι πλέον ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο»

Η Σύνθια Νίχον έγραψε στο Twitter ότι είναι «περήφανη που στέκεται όρθια» με την WGA και ότι τα στούντιο «καρπώνονται από τον κόπο μας για πάρα πολύ καιρό». Και πρόσθεσε: «Θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη!»

Η Τζέιμι Λι Κέρτις  μοιράστηκε μια ανάρτηση στο Instagram που έγραφε: «Ήρθε η ώρα να κατεβάσουμε τις ΜΑΣΚΕΣ και να σηκώσουμε τα ΠΛΑΚΑΤ».