Δύο παραδοσιακά κεντροαριστερά κάστρα ενδεχομένως κρατούν το κλειδί για τους συσχετισμούς ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ στην κάλπη της Κυριακής: ο μεν θέλει να κρατήσει το ποσοστό του, δείχνοντας αντανακλαστικά στην πιο δύσκολη καμπή της ιστορίας του, ενώ το δε φιλοδοξεί να πετύχει την ολική επαναφορά του ως πρωταγωνιστής στο πολιτικό σκηνικό, ως η βασική προοδευτική δύναμη απέναντι στη ΝΔ. Για να το πετύχουν, στρέφουν το βλέμμα τόσο στην Κρήτη όσο και στην Αχαΐα: η πρώτη έχει καταφέρει να θεωρείται μήλον της Εριδος σ’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ η δεύτερη ως παραδοσιακή γενέτειρα των Παπανδρέου αποτελεί μία από τις περιφέρειες που άλλαξαν χέρια ανάμεσα στα δύο κόμματα στα μνημονιακά χρόνια.

Το ενδιαφέρον είναι πως και οι δύο περιοχές βάφτηκαν γαλάζιες τον Μάιο: και οι τέσσερις περιφέρειες της Κρήτης, αλλά και η Αχαΐα κατέταξαν πρώτη τη ΝΔ, με γενναία αύξηση των ποσοστών της – η μεταστροφή στη δεύτερη φάνηκε και στην υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από δύο μέρες στην Πάτρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι κεντροαριστεροί πυρήνες δεν είναι ενεργοί. Για την ακρίβεια, είναι αρκετά ενεργοί ώστε να διεκδικούνται ως διαμορφωτικές δυνάμεις από την Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη.

Στην Πάτρα βρέθηκε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης, με το πράσινο χρώμα και τα «κλασικά» ακούσματα να κυριαρχούν και σημειολογικά στο σημείο της ανοιχτής συγκέντρωσης, ζητώντας από τους πολίτες που ήταν εκεί να κάνουν ένα ακόμα βήμα για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ. «Η Δημοκρατική Παράταξη θα είναι ξανά ο γνήσιος προοδευτικός αντίπαλος απέναντι στη ΝΔ», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναπτύσσοντας τον σχεδιασμό και το πρόγραμμα του κόμματός του. Είχε προηγηθεί μια περιοδεία στο Ρέθυμνο, που συνέπεσε με αυτή του Αλέξη Τσίπρα, και μια επίσκεψη στα χωριά του Ηρακλείου, στα οποία η παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ συνοδεύτηκε από αυτοκίνητα ντυμένα στα πασοκικά χρώματα. Στο Ηράκλειο ο Ανδρουλάκης έχει επιλέξει να κλείσει την προεκλογική παρουσία του, την ερχόμενη Παρασκευή.

«Δύναμη αντίστασης στη Δεξιά»

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέβηκε δύο φορές στην Κρήτη, με περιοδείες κυρίως στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο, δηλαδή στις δύο περιοχές που γνωρίζει πως έχει ελπίδες να διατηρήσει τους συσχετισμούς υπέρ του κόμματός του. «Θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε κάθε κοινωνική ομάδα, για να έχουμε ισχυρή δημοκρατία την επόμενη μέρα. Ως δύναμη αντίστασης στη Δεξιά (…) Δεν θα λυγίσουμε, δεν θα συμβιβαστούμε, δεν θα υποχωρήσουμε», ανέφερε μόλις χθες από το Ηράκλειο, όπου εμφανίστηκε για ακόμα μια ομιλία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Με βασικό επιχείρημα την «ισχυρή αντιπολίτευση» που μπορεί να προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο Κοινοβούλιο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος πόλος της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης του τόπου, που δεν θα υποστηρίξει δεξιές πολιτικές», ανέφερε ο Τσίπρας, βάζοντας τις δικές του διαχωριστικές γραμμές.

Στην παρουσία του στην Κρήτη δεν είναι μόνος – αντιθέτως, στις περιοδείες του δεν συμμετείχαν μόνο υποψήφιοι βουλευτές της περιοχής, αλλά επίσης προβεβλημένα στελέχη από την Αθήνα και οργανωτικοί με ερείσματα στο νησί, ώστε να βοηθήσουν με φαινόμενα αποσυσπείρωσης. Στην Αχαΐα ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να βρεθεί σήμερα, με μια ανοιχτή ομιλία στην Πάτρα, ζητώντας από το εκεί κεντροαριστερό ακροατήριο να στηρίξει την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ ως βασικού αντίβαρου στη ΝΔ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ