Τέσσερα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys, μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης της, Ενρίκε Τάριο, που κατηγορούνταν για την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, κρίθηκαν ένοχα για «συνωμοσία με σκοπό τη στάση», μια πολύ σπάνια κατηγορία στις ΗΠΑ.

Όλοι τους κατηγορούνταν ότι, μαζί με το πλήθος των υποστηρικτών τού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έσπειραν το χάος στο Καπιτώλιο, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να εμποδίσουν το Κογκρέσο να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Η δίκη κράτησε τέσσερις μήνες και η απόφαση συνιστά άλλη μια νίκη για το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο επιδιώκει να ασκήσει ποινικές διώξεις σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους με αφορμή τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου. Πολλά μέλη μιας άλλης ακροδεξιάς οργάνωσης, των Oath Keepers, έχουν ήδη καταδικαστεί.

Εκτός από τον Τάριο, οι Ίθαν Νορντίν, Τζόζεφ Μπιγκς και Ζάκαρι Ρελ κρίθηκαν ένοχοι για στασιαστική συνωμοσία, με βάση ένα νόμο της εποχής του αμερικανικού εμφυλίου. Η κατηγορία επισύρει ποινή κάθειρξης έως 20 ετών.

Οι ένορκοι δεν κατέληξαν σε απόφαση για την κατηγορία αυτή για τον πέμπτο κατηγορούμενο, τον Ντόμινικ Πετσόλα, τον μοναδικό που δεν είχε ηγετικό ρόλο στην οργάνωση.

Ο δικαστής ζήτησε από τους ενόρκους να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους για δύο άλλες κατηγορίες, για τις οποίες επίσης δεν κατέληξαν σε απόφαση.

Πληθώρα αδικημάτων βαρύνουν τους ακροδεξιούς κατηγορούμενους

Το δικαστήριο έκρινε ωστόσο ενόχους και τους πέντε για άλλα αδικήματα, όπως για παρακώλυση επίσημης διαδικασίας (επισύρει ποινή 20 ετών), συνωμοσία με στόχο να εμποδίσουν το Κογκρέσο να ασκήσει τα καθήκοντά του και παρεμπόδιση των δυνάμεων επιβολής του νόμου κατά τη διάρκεια κοινωνικής αναταραχής.

Οι Νορντίν, Μπιγκς, Ρελ και Τάριο αθωώθηκαν για την κατηγορία της επίθεσης ή παρεμπόδισης της αστυνομίας, ενώ ο Πετσόλα καταδικάστηκε.

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν δηλώσει ένοχοι σε κατηγορίες που αφορούν τις ταραχές στο Καπιτώλιο, ενώ περίπου 80 έχουν καταδικαστεί σε δίκες. Μεταξύ αυτών είναι ο ιδρυτής των Oath Keepers Στιούαρτ Ρόουντς και πολλά μέλη της οργάνωσής του.

Η δίκη των Proud Boys ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Από τον Ιανουάριο, ο 12 ένορκοι στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον άκουγαν μάρτυρες να καταθέτουν επί 50 ημέρες.

«Μια δύναμη μάχης, έτοιμη για βία για λογαριασμό του Τραμπ»

Στην τελική αγόρευσή του, ο εισαγγελέας Κόνορ Μαλρόε είπε στους ενόρκους ότι οι Proud Boys θεωρούσαν ότι είναι «μια δύναμη μάχης», έτοιμη «να διαπράξει βιαιότητες» για λογαριασμό του Τραμπ, ώστε να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές. Η οργάνωση αυτοχαρακτηριζόταν «δυτική σοβινιστική ομάδα».

Οι εισαγγελείς είπαν επίσης ότι ο Τάριο και οι άλλοι κατηγορούμενοι, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν επικεφαλής πολιτειακών παραρτημάτων της οργάνωσης, αγόρασαν στρατιωτικό εξοπλισμό και προέτρεπαν τα μέλη της να πάνε στην Ουάσιγκτον.

Από τους πέντε κατηγορούμενους, όλοι εκτός του Τάριο μπήκαν στο Καπιτώλιο κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Ο Τάριο δεν βρισκόταν στην Ουάσιγκτον εκείνη την ημέρα, όμως οι εισαγγελικές αρχές λένε ότι κατεύθυνε την επίθεση από τη Βαλτιμόρη. Δεν πήγε στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, καθώς του είχε απαγορευτεί από έναν δικαστή, μετά τη σύλληψή του, στις 4 Ιανουαρίου, επειδή έκαψε ένα πανό του κινήματος Black Lives Matter σε μια εκκλησία.

Πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός, έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση αυτή ή λίγο μετά. Περισσότεροι από 140 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Προκειμένου να οργανωθούν, οι Τάριο, Ρελ, Νορντίν και Μπιγκς συγκρότησαν το αποκαλούμενο «Υπουργείο Αυτοάμυνας», στο οποίο μετείχαν περίπου 65 μέλη της οργάνωσης που αντάλλαζαν μεταξύ τους κρυπτογραφημένα μηνύματα.

Ο Πετσόλα καταδικάστηκε επίσης για ληστεία, επειδή έκλεψε την ασπίδα ενός αστυνομικού και την χρησιμοποίησε για να σπάσει ένα παράθυρο, από το οποίο μπήκαν οι υπόλοιποι στο Καπιτώλιο.

Οι συνήγοροί τους είπαν ότι οι κατηγορούμενοι δεν σχεδίαζαν να επιτεθούν στο Καπιτώλιο και πήγαν στην Ουάσιγκτον απλώς για να διαμαρτυρηθούν. Προσπάθησαν επίσης να επιρρίψουν ευθύνες στον Τραμπ, λέγοντας ότι εκείνος τους προέτρεψε να εισβάλουν.

«Θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον Ενρίκε Τάριο ως αποδιοπομπαίο τράγο για τον Ντόναλντ Τραμπ και όσους είναι στην εξουσία», είπε ο δικηγόρος του Τάριο, Ναγίμπ Χασάν, αναφερόμενος στους εισαγγελείς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ