Δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης πριν τις εκλογές στην Τουρκία στις 14 Μαΐου, σύμφωνα με τα οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να προηγείται του βασικού αντιπάλου του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στην κούρασα για την προεδρία.

Ο επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων SONAR, Χακάν Μπαϊρακτσί, γνωστός για την εγγύτητά του με την τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη με δείγμα 4. 541 ερωτηθέντων στην Τουρκία, σε 25 επαρχίες μεταξύ 10 και 16 Απριλίου.

Σύμφωνα με αυτά, όπως αναφέρει το ertnews, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λαμβάνει το 46,1% των ψήφων και ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει το 44,1% των ψήφων.

Τα ποσοστά των υπόλοιπων υποψηφίων

Όσον αφορά το ποσοστό που συγκεντρώνει ο Πρόεδρος του Κόμματος Πατρίδας και υποψήφιος για την προεδρία, Μουχαρέμ Ιντζ, πρώην στέλεχος του CHP, ανέρχεται στο 7,1%. Μετά την κατανομή των αναποφάσιστων, το ποσοστό  του Ιντζέ, αυξάνεται στο 7,7%.

Το ποσοστό του έτερου προεδρικού υποψηφίου Σινάν Ογκάν στον πρώτο γύρο είναι 2,1. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς, το ποσοστό του Ιντζέ εμποδίζει τους δυο πρώτους υποψηφίους από το να επιτύχουν πλειοψηφία 50%+1 ψήφου και έτσι οι προεδρικές εκλογές μεταφέρονται στον δεύτερο γύρο.

Πάντως οι γνώμες διχάζονται σχετικά με τις προοπτικές του Ιντζέ, καθώς άλλοι ερευνητές θεωρούν ότι τα ποσοστά του, που βασίζονται κυρίως στην έντονη παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυρίως στο TikTok θα μειωθεί σημαντικά όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές καθώς οι δυσαρεστημένοι του CHP που τον ακολουθούν θα συσπειρωθούν εν τέλει στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.