Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτήν την ώρα επιχειρήσεις διάσωσης από την ελληνική ΕΜΑΚ σε Χατάι και Άδανα. Οι προσπάθειες για τη διάσωση της 7χρονης Φατμά είχαν τραγική κατάληξη καθώς το παιδί τελικά δεν τα κατάφερε ωστόσο η 6χρονη αδερφή της ανασύρθηκε ζωντανή, χάρη στην επιμονή Έλληνα διασώστη που δεν έφυγε από το σημείο και συνέχισε να ψάχνει.

Δείτε τον απεγκλωβισμό της εξάχρονης

Νωρίτερα κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έναν 50χρονο πατέρα, μέλος τετραμελούς οικογένειας που παγιδεύτηκε κάτω από κλιμακοστάσιο.

Σεισμός Τουρκία: Μάχη των διασωστών σε αντίξοες συνθήκες – Live όλες οι εξελίξεις

Το Χατάι είναι από τις πιο πληγείσες περιοχές της Τουρκίας, με τους κατοίκους να καταγγέλλουν ότι έχουν μείνει αβοήθητοι, ενώ οι διασώστες αναφέρουν ότι έχουν μείνει χωρίς εξοπλισμό.

Κραυγή απόγνωσης και οργής

«Καταστραφήκαμε, καταστραφήκαμε. Θεέ μου! Φωνάζουν για βοήθεια. Λένε ‘Σώστε μας’, αλλά δεν μπορούμε να τους σώσουμε. Πώς μπορούμε να τους σώσουμε; Δεν έχει έρθει κανένας από το πρωί», λέει ο Ντενίζ, κάτοικος της περιοχής.

Οι διασώστες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το μέγεθος της καταστροφής στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ξεπερνάει τους 5.000 σήμερα το πρωί.

Η AFAD, η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, έχει ανακοινώσει ότι στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό έχουν αναπτυχθεί 13.740 διασώστες, αλλά το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο καθώς στη νότια Τουρκία έχουν καταρρεύσει σχεδόν 6.000 κτίρια.

Μόνο στο Χατάι, περισσότερα από 1.200 κτίρια έχουν καταστραφεί, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαρετίν Κότσα.

Οι ομάδες διάσωσης στην επαρχία διαμαρτύρονται για την έλλειψη εξοπλισμού, ενώ σεισμόπληκτοι σταματάνε αυτοκίνητα στον δρόμο και ζητούν εργαλεία για να απομακρύνουν οι ίδιοι τα χαλάσματα.