Δραματικές ώρες ζουν Τουρκία και Συρία μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η νεότερη καταμέτρηση ανεβάζει σε τουλάχιστον 5.000 τον αριθμό των θανάτων στις δύο χώρες. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματισμένοι, ενώ οι εκτιμήσεις για τον τελικό απολογισμό είναι τρομακτικές, με τον ΠΟΥ να μιλά ακόμα και για 25.000 νεκρούς.

Η αγωνία για τους χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι και παγιδευμένοι στα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, μεγαλώνει.

Ελληνας στην Τουρκία: Ερείπια, εγκλωβισμένοι κι απόγνωση – Σε αλάνες χιλιάδες άνθρωποι

Εχθρός των διασωστών που δίνουν τη μάχη, σκάβοντας κυριολεκτικά μέσα στα χαλάσματα για να εντοπίσουν επιζώντες είναι εκτός από τον χρόνο και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, βροχή και χιόνι. Οι συνεχείς δε μετασεισμοί κάνουν το έργο τους ιδιαιτέρως επικίνδυνο.

Τα nea παρακολουθoούν και μεταδίδουν τις προσπάθειες των διασωστών, τις επίσημες δηλώσεις αξιωματούχων και την ενημέρωση των Αρχών, τη διεθνή κινητοποίηση, τους φόβους και τις εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Ολες οι εξελίξεις

Δείτε LIVE εικόνα από το CNN Turk

15:32  Συγκινητικές στιγμές με την ΕΜΑΚ να σώζει την 6χρονη αδερφή της Φατμά

Ζωντανό ανασύρθηκε το αδερφάκι της Φατμά, της 7χρονης που ανασύρθηκε νεκρή από πολυκατοικία στην Χατάι. Οι  άνδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν να απεγκλωβίσουν την 6χρονη αδερφή της και συγκινημένοι αγκαλιάστηκαν.

14:46 Τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 10 επαρχίες κήρυξε ο Ερντογάν

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, κήρυξε το μεσημέρι της Τρίτης ο Ταγιπ Ερντογάν για τις 10 περιοχές της Τουρκίας που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς της Δευτέρας και στις οποίες ζουν περισσότεροι από 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ακόμα πως οι νεκροί ανέρχονται, πλέον, σε 3.549, ενώ οι προσπάθειες των διασωστών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

14:40 Δεν τα κατάφερε η μικρή Φατμά – Συνεχίζονται οι προσπάθειες να σωθεί η αδερφή της

Δραματικές στιγμές εκτυλίσσονται στα συντρίμμια στη Συρία και την Τουρκία. Οι έλληνες διασώστες δίνουν και αυτοί σκληρή μάχη για να σώσουν εγκλωβισμένους. Πριν από λίγο η ΕΜΑΚ κατάφερε να απεγκλωβίσει έναν 50χρονο από τα συντρίμμια. Ωστόσο η 7χρονη κόρη του, η μικρή Φατμά, που είχε δώσει σημεία ζωής νωρίτερα δεν κατάφερε να βγει σώα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ.

Οι διασώστες συνεχίζουν τις προσπάθειες να διασωθεί η αδερφή της.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

14:36 Η ελληνική ΕΜΑΚ απεγκλώβισε έναν 50χρονο από τα ερείπια

Έναν άντρα απεγκλώβισε από τα ερείπια η ελληνική αποστολή των διασωστών στην Τουρκία.

14:05 Απόγνωση και οργή: «Ακούμε φωνές, λένε ‘σώστε μας’, αλλά δεν υπάρχουν διασώστες…»

«Ακούγονται ήχοι αλλά κανένας δεν βγαίνει έξω», λέει ο Ντενίζ κρατώντας με τα χέρια του το κεφάλι του και διαμαρτύρεται για την έλλειψη προσπαθειών διάσωσης τυχόν εγκλωβισμένων στα χαλάσματα κτιρίων που κατέρρευσαν μετά τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία με χιλιάδες νεκρούς.

Φωνές που καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια ακούγονται μέσα από τα συντρίμμια κτιρίων στην παράκτια επαρχία της Μεσογείου, το Χατάι, εκεί όπου σεισμόπληκτοι προσπαθούν να ζεσταθούν στο ύπαιθρο ανάβοντας φωτιές υπό βροχή και πολικό ψύχος.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

13:44 Η επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο παιδιών από την ελληνική ΕΜΑΚ

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η επιχείρηση διάσωσης από τους άνδρες της ελληνικής ΕΜΑΚ ενός μικρού κοριτσιού που βρίσκεται εγκλωβισμένο κάτω από τόνους συντρίμμια στην Τουρκία.

Την επιχείρηση κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ στην Τουρκία. Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, πρόκειται για την μικρή Φατμά, ή οποία βρίσκεται εγκλωβισμένη σε βάθος 7 μέτρων.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι η ελληνική ΕΜΑΚ προσπαθεί να απεγκλωβίσει δύο παιδιά.

13.38: Εφιαλτικές εκτιμήσεις του ΠΟΥ – 23 εκατομμύρια άνθρωποι εκτεθειμένοι μετά τους καταστροφικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία

Η εκτίμηση του ΠΟΥ κάνει λόγο για 23 εκατ. ανθρώπους που επηρεάζονται από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία. Ανάμεσά τους και πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά.

Προβλήματα ανακύπτουν ήδη στη Συρία, η οποία αισθάνθηκε τις συνέπειες και των δύο σεισμών, με τη ροή κρίσιμης βοήθειας του ΟΗΕ από την Τουρκία να έχει παρεμποδιστεί λόγω ζημιών στους δρόμους.

«Πρόκειται για μια κρίση στην κορυφή των πολλαπλών κρίσεων στην πληγείσα περιοχή», δήλωσε ο Marschang για τη Συρία, προσθέτοντας ότι οι ανάγκες της χώρας είναι υψηλές μετά από «σχεδόν 12 χρόνια παρατεταμένης, πολύπλοκης κρίσης, ενώ η ανθρωπιστική χρηματοδότηση συνεχίζει να μειώνεται».

13.20: «Μου στέλνουν φωνητικά μηνύματα κάτω από τα ερείπια»

Τούρκος δημοσιογράφος μιλώντας στο BBC αναφέρει ότι ο ίδιος αλλά και άλλοι δημοσιογράφοι δέχονται μηνύματα από εγκλωβισμένους στα ερείπια που ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια.

Μας λένε πού βρίσκονται και «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», λέει ο Haskologlu, προσθέτοντας ότι η Τουρκία χρειάζεται όλη τη διεθνή βοήθεια που μπορεί να πάρει.

12.50: Γκρεμισμένες συνοικίες, υπεράνθρωπες προσπάθειες, πόνος και απόγνωση μέσα από 25 «κλικ»

Δείτε τις φωτογραφίες που συγκλονίζουν τον πλανήτη εδώ 

12.33: Μετ’ εμποδίων το έργο της διάσωσης – Ξεκινούν οι διεθνείς αποστολές

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

12.20: Νew York Times: Η καταστροφή σε χάρτες – Πυκνοκατοικημένες και εύθραυστες οι περιοχές σε Συρία και Τουρκία

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Οι χάρτες των New York Times δείχνουν το μέγεθος των σεισμών και ποιες περιοχές επηρέασαν:

Δείτε πώς φαινόταν η ζημιά στις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής:

11.50: ΠΟΥ: Ανησυχία για τις σεισμόπληκτες περιοχές από τις οποίες δεν υπάρχουν πληροφορίες

Την έντονη ανησυχία του για περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας από τις οποίες δεν υπάρχουν καθόλου πληροφορίες έπειτα από τον χθεσινό μεγάλο σεισμό που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς, εξέφρασε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για περιοχές από τις οποίες δεν έχουμε ακόμη πληροφορίες», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στη διάρκεια συνάντησης του εκτελεστικού συμβουλίου του ΠΟΥ στη Γενεύη.

«Η καταγραφή των ζημιών είναι ένας τρόπος να κατανοήσουμε πού πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας», πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11.30: Επίσημο: Πάνω από 5.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία – Οι σημαντικότερες ειδήσεις

  • Πάνω από 5.000 θάνατοι έχουν πλέον επιβεβαιωθεί στις δύο χώρες.
  • Ο απολογισμός των νεκρών της Τουρκίας αυξήθηκε σε τουλάχιστον 3.419, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Fuat Oktay. Επιπλέον 20.534 έχουν τραυματιστεί και σχεδόν 6.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει
  • Στη Συρία, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 1.602
  • Η τουρκική αρχή διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων αναγκών AFAD ανέφερε στην τελευταία της ενημέρωση ότι πάνω από 24.400 μέλη του προσωπικού έκτακτης ανάγκης βοηθούν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης
  • Έντονη ανησυχία για τις καιρικές συνθήκες που θα μπορούσαν να εμποδίσουν αυτές τις προσπάθειες
  • Διεθνής βοήθεια αποστέλλεται στην πληγείσα περιοχή από τον ΟΗΕ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κίνας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας, του Ιράκ, του Ιράν, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ελλάδας, του Πακιστάν, μεταξύ άλλων.

10.55: «Η μεγαλύτερη καταστροφή του τελευταίου αιώνα – Ο σεισμός έπληξε 13,5 εκατομμύρια Τούρκους»

Ο Murat Kurum, υπουργός Περιβάλλοντος της Τουρκίας δήλωσε ότι ο φονικός σεισμός που χτύπησε τη χώρα αποτελεί τη «μεγαλύτερη σεισμική καταστροφή του τελευταίου αιώνα μετά τον σεισμό του Erzincan».

Όπως είπε έχουν πληγεί 10 επαρχίες ενώ έχουν επηρεαστεί άμεσα 13,5 εκατομμύρια πολίτες. «Μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό, ορισμένα κτίρια είχαν υποστεί φθορές, και με τον δεύτερο μεγάλο σεισμό, κατέρρευσαν ή είναι έτοιμα να καταρρεύσουν»

Ο υπουργός έκανε ακόμα αναφορά στη δυσκολία να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα καθώς τα οδικά δίκτυα είναι κατεστραμμένα και είναι δύσκολο να υπάρξει βοήθεια σε αρκετές περιοχές.

10:46 «Ο σεισμός στην Τουρκία 1.000 φορές μεγαλύτερος από τα 5,9 της Αθήνας»

Οι ειδικοί αναφέρουν πως ο σεισμός αυτός είναι 1.000 φορές μεγαλύτερος από το σεισμό του 1999 στην Αθήνα.

«Ο σεισμός της Αθήνας του 1999 ήταν 5,9, και μας άφησε 100.000 άστεγους. Ο χθεσινός σεισμός ήταν 1.000 φορές μεγαλύτερος από τον 5,9» τόνισε στον ΣΚΑΪ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας, «η ακολουθία μπορεί να κρατήσει και ένα χρόνο, και μάλιστα με μεγάλους μετασεισμούς, μπορεί να έχουμε και 7,5 Ρίχτερ, έχει ενεργοποιηθεί ένα πού μεγάλο ρήγμα. Έχουμε φαινόμενο ντόμινο πάνω στο ίδιο ρήγμα. Θα έχουμε σίγουρα νέες καταρρεύσεις κτηρίων. Τα θύματα θα ξεπεράσουν τα 15.000, και μην ξεχνάμε και τη Συρία, θα ανέβει κατά πολύ η εκατόμβη θυμάτων».

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

10.30: Εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στα σύνορα

Την ώρα που τα σωστικά συνεργεία και απλοί πολίτες δίνουν μάχη για να απεγκλωβίσουν τους χιλιάδες κατοίκους από τα στυντρίμμια, οι μάχες στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας δεν έχουν σταματήσει.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε την Τρίτη ότι τα στρατεύματά του στόχευσαν τις ομάδες Κούρδων ανταρτών του YPG και του PKK ως αντίποινα για υποτιθέμενες ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν σε περιοχή κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο οι αντάρτες πραγματοποίησαν επίθεση με ρουκέτες το Tal Rifaat στη βορειοδυτική Συρία προς την περιοχή του συνοριακού σταθμού Oncupinar στη νότια τουρκική επαρχία Kilis.

10:01 Βίντεο «γροθιά στο στομάχι»: Γέννησε στα χαλάσματα και πέθανε

Μια τραγική ιστορία έρχεται από το Χαλέπι της Συρίας, όπου νεογέννητο μωρό βρέθηκε κάτω από τα ερείπια και ανασύρθηκε ζωντανό. Η μητέρα του όμως είχε πεθάνει.

Το κτίριο όπου βρισκόταν μητέρα και βρέφος κατέρρευσε μετά από τον καταστροφικό σεισμό. Η γυναίκα γέννησε κάτω από τα ερείπια, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να επιβιώσει.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

09.26: Τα σωστικά συνεργεία «εξαντλήθηκαν»

Οι διασώστες εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο με αποτέλεσμα να είναι «έχουν εξαντληθεί» καθώς περιμένουν περισσότερη βοήθεια, μετέδωσε ο Suhaib al Kahlaf του Al Jazeera από την πόλη Hatay στην επαρχία Idlib της Συρίας.

«Οι διασώστες εργάζονται τώρα για περισσότερες από 24 ώρες», είπε.

Ο Αλ Κάλαφ είπε ότι οι διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν από τα ερείπια δύο κορίτσια, των οποίων οι φωνές ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

09.15: Κραυγή απόγνωσης από την πόλη Χατάι της Τουρκίας – Κανείς δεν έχει έρθει για βοήθεια

Κάτοικοι του Χατάι της Τουρκίας καταγγέλλουν ότι υπάρχει κόσμος εγκλωβισμένος στα ερείπια ενώ δεν έχει φτάσει καμία βοήθεια. Απεγνωσμένοι ζητούν από τον κρατικό μηχανισμό να συνδράμει ώστε να σωθούν οι εγκλωβισμένοι.

«Κάνουν θόρυβο αλλά κανείς δεν έρχεται», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Είμαστε συντετριμμένοι, είμαστε συντετριμμένοι. Θεέ μου … Φωνάζουν. Λένε, ‘Σώστε μας’, αλλά εμείς δεν μπορούμε να τους σώσουμε. Πώς θα τους σώσουμε; Δεν υπάρχει κανείς από το πρωί».

09:00: Η συριακή αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι εκατοντάδες βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια

Ο χρόνος τελειώνει για να σωθούν εκατοντάδες οικογένειες που εξακολουθούν να είναι παγιδευμένες κάτω από τα ερείπια των κατεστραμμένων κτιρίων, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής άμυνας της συριακής αντιπολίτευσης.

«Κάθε δευτερόλεπτο σημαίνει σωτηρία ζωών και καλούμε όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να δώσουν υλική βοήθεια και να ανταποκριθούν επειγόντως σε αυτή την καταστροφή», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Ράεντ αλ Σάλεχ των Λευκών Κράνων.

Διαβάστε επίσης: Ο σεισμός τσάκισε ότι επέζησε από τις κυρώσεις και τον εμφύλιο

08:50 «Χιλιάδες άστεγοι κοιμούνται στα παγκάκια»

Την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία και την Συρία μετά τον σεισμό περιέγραψε ο Νίκος Καρύδας. Ο βοηθός προπονητή της Γκαζιαντέπ ανέφερε: «Όλο το βράδυ το πέρασα μέσα στο αυτοκίνητο, όπως όλος ο κόσμος. Υπάρχει ανησυχία, το βράδυ πέρασε ομαλά μόνο τα ξημερώματα είχε κούνημα περίπου στα 5 Ρίχτερ».

Σχετικά με τον δεύτερο, τον μεσημεριανό σεισμό ανέφερε ο κ. Καρύδας: «Ειδικά ο μεσημεριανός σεισμός με φόβισε πιο πολύ από τον πρωινό. Το μεσημέρι ήμουν μέσα στο αυτοκίνητο και ένιωθα ότι ήμουν μέσα στην θάλασσα, στα κύματα. Και είχε διάρκεια».

08:25 Συγκλονιστικά βίντεο από τη διάσωση δύο παιδιών

Δύο παιδάκια εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν ζωντανά μέσα από τα ερείπια στην Τουρκία, όπου οι διασώστες δίνουν τιτάνιο αγώνα για την ανεύρεση επιζώντων.

Δείτε τα βίντεο (Προσοχή σκληρές εικόνες)

08:06 Πλησιάζουν τους 5.000 οι νεκροί

Δυστυχώς, κάθε ώρα που περνάει η «μαύρη» λίστα ολοένα και μεγαλώνει, με τον τραγικό απολογισμό να πλησιάζει τους 5.000 ανθρώπους, αν αθροιστούν οι θάνατοι από Τουρκία και Συρία.

Οι συνεχείς μετασεισμοί σκορπούν τον τρόμο στους κατοίκους και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο το έργο των σωστικών συνεργείων στις σεισμόπληκτες περιοχές.

07:50 Το φως της ημέρας αποκάλυψε δραματικές εικόνες

Δυστυχώς δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να περιγράψουν την τραγωδία που βιώνει η γειτονική χώρα…

07:40 Σκηνές αποκάλυψης και φωνές αγωνίας στα συντρίμμια

Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών τα ξημερώματα της Δευτέρας (6/2) και οι μετασεισμοί που ακολούθησαν, συμπεριλαμβανομένου ενός σεισμού 7,5 Ρίχτερ, εξαφάνισαν ολόκληρες πολυκατοικίες στην Τουρκία και προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στις συριακές κοινότητες που είχαν ήδη καταστραφεί από πάνω από μια δεκαετία πολέμου.

Την Τρίτη (7/2), κάτω από ένα σωρό ερείπια στη νότια τουρκική επαρχία Χατάι, ακούστηκε η φωνή μιας γυναίκας που καλούσε σε βοήθεια. Κλαίγοντας στη βροχή, ένας κάτοικος της περιοχής ονόματι Ντενίζ έσφιξε τα χέρια του από απόγνωση.

«Κάνουν θορύβους, αλλά κανείς δεν έρχεται», είπε. «Είμαστε συντετριμμένοι, Θεέ μου… Φωνάζουν. Λένε «Σώστε μας», αλλά δεν μπορούμε να τους σώσουμε. Πώς θα τους σώσουμε; Δεν υπάρχει κανείς από το πρωί».

07:22 «Ερείπια, εγκλωβισμένοι και απόγνωση» – Συγκλονιστική μαρτυρία Έλληνα στην Τουρκία

Ο Νίκος Καρύδας, βοηθός προπονητή της ομάδας Γκαζιαντέπ, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί την δεύτερη μέρα του φονικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία και την Συρία.

Όπως είπε ο κ. Καρύδας: «Όλο το βράδυ το πέρασα μέσα στο αυτοκίνητο, όπως όλος ο κόσμος. Υπάρχει ανησυχία, το βράδυ πέρασε ομαλά μόνο τα ξημερώματα είχε κούνημα περίπου στα 5 Ρίχτερ».

06:55 Λέκκας από Τουρκία: Εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες

Ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, που βρίσκεται στην Τουρκία, μαζί με την ελληνική αποστολή βοήθειας, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και περιέγραψε τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Τα κτίρια έχουν καταρρεύσει, ενώ οι θερμοκρασίες βρίσκονται κάτω από το 0 και βρέχει.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Δεν υπάρχει συντονισμός της εξωτερικής βοήθειας. Επικρατεί ένα χάος και στην πόλη και στους δρόμους… Είχαμε κάποιες επαφές για το που θα πάμε. Είναι πολύ δύσκολο, δεν υπάρχει επίσημο κέντρο συντονισμού», είπε.

Σήμερα, Τρίτη, η ελληνική αποστολή θα επιχειρήσει να απεγκλωβίσει άτομα που βρίσκονται στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν, με τον κο Λέκκα να χαρακτηρίζει δύσκολη τη διάσωση λόγω των συνθηκών.

06:31 Ηχητικό μήνυμα από τα συντρίμμια ξενοδοχείου

Ομάδα βόλεϊ αγοριών και κοριτσιών καθώς και φοιτητές που βρίσκονταν σε εκπαιδευτική εκδρομή έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια του ξενοδοχείου στο οποίο διέμεναν, απ’ όπου έστειλαν ηχητικό μήνυμα, ζητώντας βοήθεια.

Το ξενοδοχείο κατέρρευσε εντελώς.

06:10 Νέος ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ

Σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών καταγράφηκε στην κεντρική Τουρκία, ανακοίνωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μόλις 2 χιλιόμετρα, κατά την ίδια πηγή.

Η μετασεισμική δραστηριότητα είναι συνεχής στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό 7,8 βαθμών τα ξημερώματα της Δευτέρας, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 2.921 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 15.834, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο, ακόμα προσωρινό απολογισμό της AFAD, της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας.

05:22 Τουλάχιστον 4.365 νεκροί

Τουλάχιστον 2.921 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 15.834 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα που ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η AFAD, η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας.

Η νεότερη καταμέτρηση ανεβάζει σε τουλάχιστον 4.365 τον αριθμό των θανάτων στην Τουρκία και τη Συρία.

04:33 Βοήθεια από τη Νότια Κορέα

Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ εξέδωσε διάταγμα για την αποστολή σωστικών συνεργείων και ιατρικού υλικού στην Τουρκία, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες του.

Ο κ. Γιουν «έδωσε διαταγή στις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες» να καταρτίσουν σχεδιασμούς για «περαιτέρω μέτρα υποστήριξης στην Τουρκία αν χρειάζεται», διευκρινίζεται σε δελτίο Τύπου της νοτιοκορεάτικης προεδρίας.

01:55 Τι είπε ο Τζο Μπάιντεν στον Ερντογάν

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν στην επικοινωνία που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στον Τούρκο πρόεδρο και επαναβεβαίωσε την πρόθεση της Ουάσινγκτον να βοηθήσει στις επιχειρήσεις διάσωσης, αλλά και στην παροχή υπηρεσιών υγείας και ειδών πρώτης ανάγκης.

01:41 Θερμοκρασίες έως και -10 βαθμούς στις περιοχές που έπληξε ο σεισμός

Στις περισσότερες περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό οι θερμοκρασίες θα είναι λίγο κάτω ή κοντά στου 0 βαθμούς ενώ κατά τόπους κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν αποκλείεται να φτάσουν και τους -10 βαθμούς και το κρύο αναμένεται τσουχτερό.

Μάλιστα όπως προειδοποίησε ο μετεωρολόγος δρ. Ορχάν Σεν μιλώντας στο CNN Turk υπάρχει κίνδυνος υποθερμίας για όσους είναι τραυματισμένοι κάτω από τα χαλάσματα.

01:31 Στους 3.823 οι νεκροί σε Συρία και Τουρκία

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση οι νεκροί στην Τουρκία είναι  2.379 και 14.483 τραυματίστηκαν. Μέχρι στιγμής, 7.840 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν, τα οποία υπολογίζονται σε 4.748.

Στη Συρία οι νεκροί ανέρχονται σε 1.444, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και διασώστες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας, 711 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.431 τραυματίστηκαν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες του Χαλεπίου (βόρεια), της Λαττάκειας (δυτικά), της Χάμας (κεντρικά) και της Ταρτούς (βορειοδυτικά).

Στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική Συρία, 733 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 2.100 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους διασώστες.

01:24 Δημοσιογράφος περιγράφει πώς βίωσε το «χάος» που ακολούθησε τον σεισμό

«Άλλοι έκλαιγαν για τους δικούς τους ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί στο κτίριο, άλλοι έβγαιναν από τα συντρίμμια χωρίς να μπορούν να πιστέψουν ότι είναι ζωντανοί, άλλοι προσεύχονταν σιωπηλά, με δάκρυα στα μάτια. Παντού γύρω μου επικρατούσε ένα χάος», είπε ο Μαχμούτ Μποζαρσλάν (Mahmut Bozarslan), δημοσιογράφος της VoA, ήταν στο σπίτι του στην περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ, όταν ο Εγκέλαδος χτύπησε την περιοχή αυτή της Τουρκίας.

Χρειάστηκε δευτερόλεπτα, όπως λέει, για να πεταχτεί πάνω, να βγάλει στον δρόμο την οικογένειά του και να σπεύσει σε μια άλλη περιοχή, όπου είχε καταρρεύσει ένα κτίριο, από την οποία και μεταφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τις εικόνες που αντίκρισε εκεί.

«Επικρατούσε χάος αμέσως μετά τον σεισμό. Όλοι όσοι κατάφεραν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους βρίσκονταν στον δρόμο ή στα αυτοκίνητά τους καθώς είναι χειμώνας και κάνει κρύο. Όταν έφτασα στο συγκεκριμένο σημείο, είδα με τα μάτια μου καμιά 20ρια άτομα να βγαίνουν ζωντανά από τα συντρίμμια μέσα από την απόλυτη καταστροφή, τραυματίες να μεταφέρονται στα ασθενοφόρα και ανθρώπους να τρέχουν δεξιά κι αριστερά αναζητώντας συγγενικά τους πρόσωπα», αφηγήθηκε ο Μαχμούτ.

Ο ίδιος ήταν από τους τυχερούς, αφού το σπίτι του, ένα διώροφο κοντά σ’ ένα χωριό της περιοχής, άντεξε τα πολλά Ρίχτερ κι έμεινε όρθιο. «Ήμουν στο σπίτι μου. Ήμουν ξύπνιος, δεν είχα κοιμηθεί ακόμα κι όταν άρχισε η γη να σείεται πήρα την οικογένειά μου και βγήκαμε όλοι αμέσως έξω. Το σπίτι μου είναι διώροφο, δεν ζω σε διαμέρισμα, ούτε σε κάποιο μεγάλο κτίριο. Παρόλο που δεν είναι ψηλό κτίριο, σείστηκε συθέμελα, ενώ τα κτίρια που δεν άντεξαν ήταν κυρίως αυτά με τους πολλούς ορόφους», είπε ακόμα.

01:10 Δραματική εκτίμηση για 25.000 νεκρούς σε Τουρκία και Συρία από τον ΠΟΥ

Οχταπλάσιος θα είναι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων της ισχυρής σε Τουρκία και Συρία, σύμφωνα με όσα εκτιμάει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ),

00:56 Ντοκουμέντο σοκ – Δημοσιογράφος βοηθάει μητέρα με το παιδί της

Το τηλεοπτικό συνεργείο κατέγραφε τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μαλάτια όταν έγινε ο δεύτερος ισχυρός σεισμός το μεσημέρι.

«Σεισμός. Γίνεται σεισμός».

Μετά το πρώτο σοκ, ο Τούρκος δημοσιογράφος περιέγραψε σε απευθείας σύνδεση.

«Καθώς κάναμε ρεπορτάζ στα ερείπια για τις διασώσεις έγινε δυνατός σεισμός. Ο κρότος ήταν τρομακτικός. Βλέπετε εδώ το κτίριο που γκρεμίστηκε, ισοπεδώθηκε. Υπάρχει πολλή σκόνη. Ένας κάτοικος έρχεται, είναι καλυμμένος από σκόνη».

Στο σημείο διακρίνεται μια μητέρα με τα παιδιά της.

«Μια μητέρα προσπαθεί να σωθεί με τα παιδιά της…».

Ο δημοσιογράφος βεβαιώθηκε ότι η μητέρα και τα παιδιά είναι καλά και συνέχισε το ρεπορτάζ στα ερείπια.

00:41 Εθνικό πένθος μέχρι την Κυριακή στην Τουρκία

Η Τουρκία ανακοίνωσε εθνικό πένθος μίας εβδομάδας για τα χιλιάδες θύματα από τον φονικό σεισμό.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου επισυνάπτεται και σχετικό έγγραφο, οι σημαίες στη χώρα αλλά και στις πρεσβείες και στα προξενεία στο εξωτερικό θα κυματίζουν μεσίστιες μέχρι τη δύση του ηλίου της Κυριακής (12/2).

00:29 Στους 2.379 οι νεκροί στην Τουρκία

Κάθε ώρα που περνάει αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία καθώς σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον αντιπρόεδρο της χώρας Φουάτ Οκτάι, ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 2.379 και οι τραυματίες έχουν φτάσει τους 14.483.

00:15 Ώρες αγωνίας στην Αλεξανδρέττα – Ισοπεδώθηκε εν μέρει το κρατικό νοσοκομείο

Ομάδες διασωστών ψάχνουν για επιζώντες στα συντρίμμια του κρατικού νοσοκομείου του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), το οποίο ισοπεδώθηκε εν μέρει από τους σεισμούς.Καθώς έπεφτε το σκοτάδι στην περιοχή, ένας τραυματίας ανασύρθηκε από τα χαλάσματα.

Οι διασώστες σκαρφάλωσαν σε έναν μεγάλο σωρό από τσιμέντο και τούβλα, που κάποτε ήταν η μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου. Παρά τη βροχή και το κρύο, ελπίζουν ότι θα βρουν και άλλους ζωντανούς. Οι γεννήτριες δουλεύουν συνεχώς, δίνοντας φως στην περιοχή.

Πολλοί συγγενείς ασθενών έχουν συγκεντρωθεί, περιμένοντας να μάθουν μια είδηση για τους αγαπημένους τους.

Στο τμήμα του νοσοκομείου που στέκει ακόμη όρθιο, γιατροί και νοσηλευτές κάνουν ό,τι μπορούν για να φροντίσουν τους τραυματίες, εν μέσω χάους. Καθώς τα ασθενοφόρα δεν επαρκούν, πολλοί φτάνουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα, δεκάδες κείτονται ξαπλωμένοι σε στρώματα στο πάτωμα, πλάι στην είσοδο του νοσοκομείου.

00:04 Η στιγμή που εντοπίζεται επιζώντας μετά από 18 ώρες στα χαλάσματα

Οι τιτάνιες προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων μέσα στα χαλάσματα συνεχίζονται στην Τουρκία.

Μάλιστα συγκλονιστική είναι η στιγμή που αποτυπώνεται σε βίντεο που δημοσίευσε το Anadolu και δείχνει τη στιγμή της διάσωσης ενός ατόμου που διασώθηκε μετά από 18 ώρες στα συντρίμμια εξαώροφης πολυκατοικίας στη Σανλιούρφα.

23:55 Χιλιάδες άνθρωποι αναζητούν καταφύγιο και αγωνιούν για τους ανθρώπους τους

Συγκλονίζουν οι εικόνες καθώς πέφτει η νύχτα στην Τουρκία αφού χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους.

Άνδρες, γυναίκες, ηλικιωμένοι ακόμα και μικρά παιδιά αναζητούν ένα μέρος για να ζεσταθούν από το τσουχτερό κρύο ενώ άλλοι εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά στα χαλάσματα αγωνιώντας για τους δικούς τους ανθρώπους που αγνοούνται στα χαλάσματα.    

23:43 Ξεπερνά κάθε προσδοκία η προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης

Κάθε προσδοκία ξεπερνά η προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης, ρουχισμού, ειδών υγιεινής στο δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης, όπως μεταδίδει η απεσταλμένη της ΕΡΤ στην Τουρκία, Ελβίρα Κρίθαρη.

«Οι εθελοντές συνδράμουν για τις πληγείσες περιοχές (…) Τουλάχιστον 1.000 άτομα κάνουν αλυσίδα για την συγκέντρωση κιβωτίων αγαθών κάθε είδους. Το κρύο είναι τσουχτερό και δυσχεραίνει τη διαδικασία, όσο και τις επιχειρήσεις διάσωσης».

23:30 Αναβλήθηκαν οι αγώνες της Εφές και της Φενέρμπαχτσε στη Euroleague

Την αναβολή των αγώνων της Αναντολού Εφές με τη Ρεάλ Μαδρίτης και της Φενερμπαχτσέ με την Αρμάνι Μιλάνο για την 24η αγωνιστική ανακοίνωσε η Euroleague.

23:12 Στους 1.293 οι νεκροί στη Συρία

Τουλάχιστον 1.293 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 3.400 τραυματίστηκαν λόγω των σεισμών sτη Συρία (το επίκεντρο των οποίων εντοπίζεται στη γειτονική Τουρκία), σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και διασώστες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας, 593 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.411 τραυματίστηκαν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες του Χαλεπίου (βόρεια), της Λαττάκειας (δυτικά), της Χάμας (κεντρικά) και της Ταρτούς (βορειοδυτικά).

Στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική Συρία, περισσότεροι από 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.050 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους διασώστες.

23:00 Στέλνουν διασώστες οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ στέλνουν δύο ομάδες έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία για να βοηθήσουν στις προσπάθειες για εξεύρεση επιζώντων από τον φονικό σεισμό όπως έκανε γνωστό ο Λευκός Οίκος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας, Τζον Κίρμπι, μία ομάδα με 79 άτομα προσωπικό θα μεταβεί στην Τουρκία «για να συμβάλλει στις προσπάθειες διάσωσης και να βοηθήσει όλους χρειάζονται βοήθεια και έχουν χτυπήσει ή εκτοπιστεί εξαιτίας του σεισμού».

Ακόμα σημείωσε πως οι υπηρεσίες βοήθειας των ΗΠΑ και το Πεντάγωνο έχουν επικοινωνία με τους ομολόγους τους στην Τουρκία για πρόσθετη βοήθεια.

Μάλιστα όπως είπε ανθρωπιστική βοήθεια θα σταλεί και στους συμμάχους των ΗΠΑ στη Συρία, σε περιοχές που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση της Δαμασκού.

22:40 Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με Ερντογάν

Σύμφωνα με ανάρτηση της τουρκικής προεδρίας τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Τζο Μπάιντεν και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τα θύματα του φονικού σεισμού καθώς και περαστικά στους τραυματίες.

22:20 Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί στην Τουρκία

Δραματικά αυξάνεται όσο περνάνε οι ώρες ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία καθώς σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση έφτασαν τους 2.316.

Παράλληλα 13.293 άνθρωποι είναι τραυματίες.

22:09 Βρέφος 18 μηνών ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα στη Συρία

Ένα κοριτσάκι μόλις 18 μηνών ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια σπιτιού στην πόλη Αζάζ της βορειοδυτικής Συρίας, όμως αρκετά μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν εξαιτίας του ισχυρού σεισμού.

Λίγα λεπτά αφότου ένας διασώστης απομάκρυνε το παιδάκι από τα χαλάσματα, κρατώντας το στοργικά στην αγκαλιά του, θείος του κοριτσιού έλεγε σε δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters ότι σκοτώθηκαν δύο από τα αδέρφια της μικρής Ραγκντάντ Ισμαήλ και η μητέρα της, η οποία ήταν έγκυος.

Καθισμένο σε μαξιλάρια κοντά σε μια ξυλόσομπα, τυλιγμένο με μια κουβέρτα, το κοριτσάκι προσπαθούσε να φάει ένα κομμάτι ψωμί την ώρα που ο Άμπου Χουσάμ εξιστορούσε στο Reuters το δράμα της οικογένειας. «Ο πατέρας υπέστη μάλλον κάταγμα στη σπονδυλική στήλη, η μικρή κόρη του είναι καλά. Η έγκυος γυναίκα του, η πεντάχρονη κόρη του και ο τετράχρονος γιος του σκοτώθηκαν», είπε ο θείος της μικρής Ραγκντάντ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τα ερείπια του ίδιου κτιρίου διασώθηκαν επίσης μια μητέρα με τα τρία παιδιά της.

Η οικογένεια Ισμαήλ υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της στην πόλη Μόρεκ εξαιτίας του εμφυλίου που μαίνεται εδώ και μια δεκαετία στη Συρία. Είχε βρει καταφύγιο στην Αζάζ, μια πόλη κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

22:00 Αποκαλυπτικά βίντεο από την στιγμή του φονικού σεισμού

Τις στιγμές που ακολούθησαν από τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ αποτυπώνουν ντοκουμέντα από τη στιγμή που γίνεται ο μετασεισμός άνω των 7 Ρίχτερ που ακολούθησε.

Σε ένα βίντεο διακρίνεται η στιγμή που γίνεται ο σεισμός κι ενώ ένας δημοσιογράφος μεταδίδει σε απευθείας σύνδεση τουρκικού καναλιού.

Στο βάθος διακρίνονται οι διασώστες που ήταν πάνω στα ερείπια να σπεύδουν να απομακρυνθούν.

Μαζί τους, τρέχουν και πολίτες, απομακρύνονται από γειτονικά κτίρια, για να μην καταπλακωθούν.

Σε ένα άλλο βίντεο ντοκουμέντο φαίνεται ο πανικός σε σύσκεψη στο υπουργείου Υποδομών. Προσπαθούν όλοι να καλυφθούν, ενώ η γη τρέμει.

21:53 Ο Μπάιντεν θα έχει επικοινωνία με τον Ερντογάν

Επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με όσα είπε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ η επικοινωνία θα γίνει «πολύ σύντομα».

21:43 Οι εικόνες αποκάλυψης σε Τουρκία και Συρία από drone

Βίντεο από drone αποτυπώνει την εικόνα καταστροφής στην Τουρκία και στη Συρία από drone.

Στο βίντεο φαίνονται ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα ισοπεδωμένα με τους διασώστες να παλεύουν να εντοπίσουν επιζώντες.

21:35 Κοντά στους 1.000 οι νεκροί στη Συρία

Διαρκώς αυξάνεται και ο αριθμός των νεκρών τη Συρία καθώς πλέον έχει ανέβει στους 968.

Στις επαρχίες που ελέγχονται από το καθεστώς του Δαμασκού, όπως το Χαλέπι και η Λατακία έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 538 θύματα.

Στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες και τους τζιχαντιστές, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 430 σύμφωνα με το aljazeera.com.

21:28 Στους 1.762 οι νεκροί από τον σεισμό στην Τουρκία

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την υπηρεσία εκτάκτων αναγκών και καταστροφών  οι νεκροί στην Τουρκία αυξήθηκαν σε 1.762.