Ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Τουρκία έπληξε τη Δευτέρα, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους και καταστρέφοντας μια πυκνοκατοικημένη περιοχή της νότιας Τουρκίας και της βόρειας Συρίας.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται, με τους διασώστες να ανασύρουν ζωντανούς, όσους κατάφεραν να κρατηθούν ώρες κάτω από τα χαλάσματα, αλλά και εκατοντάδες νεκρούς.

ΠΟΥ: Ανησυχία για τις σεισμόπληκτες περιοχές σε Τουρκία και Συρία για τις οποίες δεν υπάρχουν πληροφορίες

Φωτογραφίες με γονείς να ανασύρουν τα παιδιά τους από τα συντρίμμια είναι γροθιά στο στομάχι, ενώ κάποιοι ακόμα αναζητούν τις οικογένειες τους.

Δύο ήταν οι σεισμικές δονήσεις που ταρακούνησαν την Τουρκία και τη Συρία, και οι δύο άνω των 7 Ρίχτερ.

Οι χάρτες των New York Times δείχνουν το μέγεθος των σεισμών και ποιες περιοχές επηρέασαν:

Η περιοχή ήταν ιδιαίτερα ευάλωτη σε μεγάλο σεισμό. Παλαιότερα κτίρια με σκελετό από σκυρόδεμα είναι συνηθισμένα και χιλιάδες καταστράφηκαν. Οι υποδομές στη βόρεια Συρία ήταν ήδη εύθραυστες μετά από χρόνια αεροπορικών επιδρομών και βομβαρδισμών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της χώρας.

Μόλις εννέα ώρες αργότερα μετά τον αρχικό σεισμό, ένας ασυνήθιστα ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών Ρίχτερ έπληξε κατά μήκος της ίδιας γραμμής ρήγματος, περίπου 60 μίλια βόρεια του πρώτου.

Ενώ το πλήρες μέγεθος των ζημιών παραμένει άγνωστο, διαμερίσματα, ξενοδοχεία και άλλα κτίρια που κατέρρευσαν παρατηρήθηκαν σε δεκάδες πόλεις κοντά στο επίκεντρο και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Δείτε πώς φαινόταν η ζημιά στις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής:

Περισσότερα από 5.600 κτίρια καταστράφηκαν μόνο στην Τουρκία μετά τον αρχικό σεισμό, δήλωσαν αξιωματούχοι στη χώρα. Ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, κάτι που είναι σύνηθες μετά από μεγάλους σεισμούς.

Ο κυβερνήτης της Μαλάτια, μια επαρχίας κοντά στο επίκεντρο, είπε ότι εκατοντάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει. Στην πρωτεύουσα της επαρχίας, όπου ζουν μισό εκατομμύριο άνθρωποι, οι εικόνες δείχνουν χιόνι να πέφτει πάνω στα συντρίμμια, αυξάνοντας τη δυσκολία διάσωσης.

Οι φωτογραφίες πριν και μετά δείχνουν πώς ο σεισμός κατέστρεψε το ιστορικό Γενί Τζαμί και ισοπέδωσε ένα μεγάλο ξενοδοχείο και μια μεγάλη πολυκατοικία.

H ζημιές στη Συρία

Στη Συρία, οι σεισμοί έπληξαν τον κατεστραμμένο από τον πόλεμο βόρειο τμήμα της χώρας.

Περισσότεροι από χίλιοι σκοτώθηκαν και χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Υγείας.

Οι υποδομές σε όλη τη Συρία ήταν ήδη σε εύθραυστη κατάσταση μετά από χρόνια αεροπορικών επιδρομών και βομβαρδισμών, αφήνοντας πολλά κτίρια ανίκανα να αντέξουν τον σεισμό ή τους δεκάδες μετασεισμούς. Εκατομμύρια Σύροι έχουν εκτοπιστεί στις περιοχές της Συρίας και της Τουρκίας όπου έπληξαν οι σεισμοί. «Αυτό που έχουμε στη Συρία είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Μαρκ Κέι , εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης.