Μεταμελημένος εμφανίστηκε ο πρίγκιπας Χάρι στο νέο ντοκιμαντέρ του με τη Μέγκαν για τη ναζιστική στολή και τη σβάστικα που φόρεσε σε πάρτι το 2005. Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της ζωής του και για την ντροπή που αισθάνθηκε μετά. Μετά τον ντόρο που έγινε αλλά και τις «αναγκαίες» συζητήσεις με επιζώντες του Ολοκαυτώματος και τον αρχιραβίνο του Λονδίνου.

Ο πρίγκιπας Χάρι φωτογραφήθηκε φορώντας στολή στρατιώτη των Ναζί με περιβραχιόνιο σβάστικα ενώ βρισκόταν για ποτό σε ένα πάρτι ενός φίλου στις 8 Ιανουαρίου 2005.

Το περιστατικό συνέβη μόλις δύο εβδομάδες πριν από την 60ή επέτειο από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Μετά το περιστατικό, ζήτησε συγγνώμη σε δήλωσή του, λέγοντας: «Λυπάμαι πολύ αν προκάλεσα οποιαδήποτε προσβολή σε κάποιον. Ήταν κακή επιλογή κοστουμιού και ζητώ συγγνώμη».

Το Συμβούλιο των Αντιπροσώπων των Βρετανών Εβραίων δήλωσε τότε ότι «Θα θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι κατανοούν το τεράστιο μέγεθος του Ολοκαυτώματος και την απήχηση της σβάστικα, όχι μόνο στην εβραϊκή κοινότητα, αλλά σε όλους στο Ηνωμένο Βασίλειο που επλήγησαν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των Ναζί».

Συνάντησα επιζώντα του Ολοκαυτώματος

Όπως φαίνεται χρειάστηκαν ιδιαίτερα μαθήματα στον πρίγκιπα Χάρι για να καταλάβει ότι ο ναζισμός δεν είναι ούτε μία ακόμα ιδεολογία ούτε κάτι αστείο.

«Το μόνο που ήθελα να κάνω ήταν να το διορθώσω» λέει, ενώ μας ενημερώνει ότι θα μπορούσε και απλώς να το αγνοήσει και να το ξανακάνει, αλλά… φέρθηκε «υπεύθυνα».

«Κάθισα και μίλησα με τον αρχιραβίνο στο Λονδίνο, κάτι που είχε βαθιά επίδραση σε μένα», αναφέρει στη σειρά. «Πήγα στο Βερολίνο και μίλησα με έναν επιζώντα του Ολοκαυτώματος».

«Αφού ξεκαθαρίσεις το οτιδήποτε μέσα σου, τότε πρέπει να το διορθώσεις», είπε. «Είναι εκπαίδευση, είναι ευαισθητοποίηση και είναι ένα συνεχές έργο σε εξέλιξη για όλους – αυτό περιλαμβάνει και εμένα».