Για την αλλαγή της ώρας και κατά πόσο θα έπαιζε ρόλο στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας μίλησε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην ενεργειακή κρίση, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα «έχει τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη».

«Εννέα στα δέκα νοικοκυριά, έχουν οριζόντια έκπτωση»

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση τόνισε πως έρχεται αρκετά δύσκολος χειμώνας ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο ενεργειακός στραγγαλισμός της Ευρώπης από τη Ρωσία, έχει εκτινάξει τις τιμές κυρίως στο φυσικό αέριο.

«Η κυβέρνηση έθεσε εξαρχής δυο προτεραιότητες, αφενός να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια και αφετέρου να την παρέχει σε προσιτές τιμές στους καταναλωτές. Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη», είπε ,μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Παράλληλα ο κ Σκρέκας επεσήμανε πως «9 στα 10 νοικοκυριά, έχουν οριζόντια έκπτωση που απορροφά το 90% των αυξήσεων, ενώ για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν περισσότερες από 500 Kwh τον μήνα, η απορρόφηση των αυξήσεων φτάνει στο 80% και προβλέπεται επιπλέον έκπτωση εφόσον καταναλώσουν 15% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με την περσινή χρονιά».

Για την αλλαγή της ώρας

Σε ερώτηση σχετικά με την αλλαγή ώρα και κατά πόσο ισχύουν οι φήμες περί κατάργησης ο υπουργός είπε: «Τα έχουμε συζητήσει και σκεφτεί όλα. Έχουν γίνει και μελέτες και τώρα εκπονείται ακόμη μία. Όμως, αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει επίπτωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας η αλλαγή ή μη της ώρας».

Επομένως το μέτρο, τουλάχιστον φέτος δεν καταργείται με την αλλαγή ώρας να γίνεται κανονικά όπως κάθε χρόνο.

Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Κάθε Οκτώβριο και συγκεκριμένα την τελευταία Κυριακή του μήνα η ώρα αλλάζει. Έτσι και φέτος τα ξημερώματα της 30ης Οκτωβρίου θα γυρίσουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω.

Στις 4 το πρωί τα μη ψηφιακά ρολόγια πρέπει να ρυθμιστούν και να δείξουν ξανά 03:00 ενώ τα ψηφιακά ρολόγια καθώς και οι «έξυπνες» συσκευές θα αλλάξουν μόνες τους την ώρα.