Με την παραλλαγή Όμικρον να προελαύνει σε ολόκληρή την Ευρώπη, οι ελληνικές Αρχές προετοιμάζονται για το αναμενόμενο κατά γενική ομολογία, κυβέρνησης και επιστημόνων, κύμα που θα φτάσει και στη χώρα μας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις είτε σε οικογενειακό κύκλο είτε σε χώρους διασκέδασης προβληματίζουν. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότατα την Τρίτη να ανακοινωθεί ο υποχρεωτικός έλεγχος με rapid test (εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού) για την είσοδο σε μαγαζιά διασκέδασης και εστίαση για τους εμβολιασμένους, την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το MEGA, το συγκεκριμένο μέτρο φαίνεται πως συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου με τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Η καθιερωμένη σύσκεψη πραγματοποιείται Δευτέρα, αλλά έγινε την Κυριακή καθώς ο πρωθυπουργός θα απουσιάζει στη Σόφια για επίσημη επίσκεψη.

Πάντως, το μέτρο εξετάζεται να εφαρμοστεί μόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με δεδομένο ότι για τα Χριστούγεννα έχει διατεθεί το δωρεάν self test και άρα είναι εξασφαλισμένος ο επιδημιολογικός έλεγχος.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής και οποιαδήποτε απόφαση να ληφθεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Μητσοτάκης: «Περισσότερα τεστ τα Χριστούγεννα, αν χρειαστεί»

Σημειώνεται πως κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την περασμένη Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέκλεισε την εφαρμογή νέων μέτρων -αλλά όσον αφορά μόνο τα PCR test και την είσοδο ταξιδιωτών στη χώρα- λόγω της παραλλαγής Όμικρον.

«Αν χρειαστεί να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα, σε ό,τι αφορά τα επιπρόσθετα τεστ, πιστεύω ότι αυτά θα χρειαστεί να εφαρμοστούν μόνο για την περίοδο των Χριστουγέννων, ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε επιπλέον χρόνο για να αυξήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον αριθμό των ανθρώπων που θα κάνουν την ενισχυτική δόση» είχε πει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Είναι μια μάχη με τον χρόνο. Αλλά κάθε εβδομάδα που κερδίζουμε πριν μας χτυπήσει η «Όμικρον» είναι κέρδος, γιατί θα μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί με την ενισχυτική δόση».

Σαρωτικοί έλεγχοι

Επίσης, το σχέδιο της κυβέρνησης για τις ερχόμενες γιορτινές ημέρες προβλέπει τη διεξαγωγή σαρωτικών ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων που υπάρχουν.

Συγκεκριμένα προβλέπονται έλεγχοι σε εμπορικά κέντρα, δρόμους, εκκλησίες, αλλά και σε χιονοδρομικά κέντρα, εορταστικά πάρτι και νυχτερινά κέντρα.

Ακόμη πιο ενδελεχείς έλεγχοι προβλέπονται σε λιμάνια, σταθμούς και βεβαίως αεροδρόμια, τόσο στις διεθνείς όσο και στις εγχώριες πτήσεις.

Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία μιας ομάδα επέμβασης (task force) για καταδρομικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, όπου παρατηρούνται μεγάλες συναθροίσεις χωρίς τήρηση των μέτρων.

Στην εκστρατεία ελέγχου της εφαρμογής των μέτρων αναμένεται να συμμετάσχουν περί τους 10.000 αστυνομικούς, 300 στελέχη της αρχής διαφάνειας και 100 στελέχη της ΔΙ.ΜΕ.Α.

Έρχονται νέα κρούσματα Όμικρον και στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, σχεδόν σίγουρη θεωρείται η επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας από τους ειδικούς, οι οποίοι παρακολουθούν το τελευταίο διάστημα την πορεία των κρουσμάτων και βγάζουν τα πρώτα δειλά συμπεράσματα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν στο in.gr, το «αφύσικο θα ήταν να μην έχουμε νέα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον τις επόμενες ημέρες» τονίζοντας πως έχουν εντοπιστεί επιπλέον ύποπτες μολύνσεις στη χώρα μας, οι οποίες εξετάζονται, ιχνηλατούνται και όταν επιβεβαιωθούν θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα.

Επομένως, εκτός από τα 17 κρούσματα που έχουν ήδη εντοπιστεί και καταγραφεί στην Ελλάδα, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν νέες μολύνσεις.

Πάντως, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η παραλλαγή Όμικρον δεν αναμένεται να επικρατήσει άμεσα, δηλαδή κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, αλλά προς τους δύο τελευταίους μήνες του χειμώνα.

Σε αυτό που συμφωνούν όλοι οι ειδικοί είναι πως η νέα παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική, ενώ μάλιστα είναι θέμα χρόνου να χαρακτηριστεί και εκθετική η αύξησή της στη χώρα μας.

Για την εκθετική αύξηση της παραλλαγής Όμικρον μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης, ο οποίος εξήγησε στον ΣΚΑΪ πως μόλις τα κρούσματα φτάσουν τα 50 με 100, τότε η αύξηση των μολύνσεων θα είναι εκθετική.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε πως ακόμη είμαστε στην αρχή και πως η νέα παραλλαγή θα φέρει δραματική αύξηση κρουσμάτων και κατ΄επέκταση ένα νέο κύμα κοροναϊού.

Ο καθηγητής ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι οι επιστήμονες αναμένουν δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της Όμικρον έναντι της Δέλτα, εξέλιξη την οποία προσδιόρισε μετά τις γιορτές. «Δεν νομίζω ότι θα συμβεί μέσα στις γιορτές αλλά είναι ένας ιός εξαιρετικά δύσκολος να τον προβλέψουμε» ανέφερε.

Στο ερώτημα πότε εκείνος θα εισηγούταν πρόσθετα μέτρα, αποκρίθηκε ότι η απάντηση δεν εξαρτάται από τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά από την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.