Εκτενής συζήτηση για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη έγινε μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Έλληνα πρωθυπουργό να διαμηνύει προς την Τουρκία πως βάση για την επίλυση των διαφορών είναι μόνο το διεθνές δικαίο και τον Ρώσο πρόεδρο να παίρνει καθαρή θέση στο Κυπριακό απορρίπτοντας την τουρκική πρόταση για δύο κράτη στην Κύπρο.

«Η Τουρκία προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική και επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δικαιο» τόνισε στις κοινές τους δηλώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο αλλά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, το οποίο πάντα στήριζε η Ρωσία για την επίλυση των διακρατικών διαφορών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις για την επίλυση του Κυπριακού επισημαίνοντας ότι δεν θα μπορούσε παρά μόνο να συμφωνήσει με όσα δήλωσε επί του θέματος ο Βλαντίμιρ Πούτιν και πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται επί της αρχής».

Συμπλήρωσε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης ότι αν η Τουρκία προχωρήσει στην υλοποίηση των όσων έχει εξαγγείλει για τα Βαρώσια τότε θα κλείσει τα περιθώρια διαλόγου.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του κ. Πούτιν ότι οι δύο ηγέτες στις κατ’ ιδίαν συνομιλιές τους επιβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ερωτηθείς για το πως αξιολογεί την κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική τόνισε ότι «για εμάς σημείο αναφοράς και αφετηρία για όλες τις διαφορές είναι ο διάλογος. Σε αυτό έχει πρόθεση και η ελληνική πλευρά. Εμείς το υποστηρίζουμε. Δεν βλέπουμε κανένα εμπόδιο για τον διάλογο» Ελλάδας – Τουρκίας.

«Τέτοιου είδους θέματα θα πρέπει να συζητούνται και να επιλύονται» επισήμανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Επίσης, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε πως συζήτησαν λεπτομερώς για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη. «Βασιζόμαστε ότι οι προγραμματισμένες εκλογές θα λάβουν χώρα στις προκαθορισμένες ημερομηνίες» τόνισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθούν οι λύσεις που θα εξομαλύνουν την κατάσταση.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο για το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και υπογράμμισε ότι οι διαφορές αυτές θα λυθούν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Το πλαίσιο είναι σαφές. Η σημαντικότερη διαφορά είναι για τις θαλάσσιες ζώνες και μπορεί να λυθεί μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Η πρόσκλησή μας προς την Τουρκία παραμένει ενεργή αλλά και η Ελλάδα με κάθε τρόπο θα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε προς την Άγκυρα «να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την Τουρκία η καθαρή θέση της Ρωσίας για το Κυπριακό».

Σε ότι αφορά τη Λιβύη οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την ανάγκη για ελεύθερες εκλογές με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν ανακοινωθεί.

Σε ότι αφορά τις συνομιλίες που είχαν οι κ.κ. Πούτιν και Μητσοτάκης για τις σχέσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «ευθεία συνομιλία» λέγοντας πως αναγνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ρωσία αλλά ταυτόχρονα προέτεινε την ανάγκη διαύλων επικοινωνίας για να συζητούνται οι διαφορές και οι διαφωνίες.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Ρωσία αποτελεί μέρος της αρχιτεκτονικής μιας ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και σημείωσε ακόμη ότι μια σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει νικητή, αλλά θα έχει μόνο χαμένους.

Από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε ότι η Ελλάδα στο μέτρο του εφικτού ήταν πάντα υπέρ μιας ισορροπημένης σχέσης με Ρωσία, ιδίως σε ότι αφορά την ΕΕ. Από εκεί και πέρα ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ ως «στρατιωτικό μπλοκ» που «ακολουθεί μια συγκρουσιακή πολιτική με τη Ρωσία. Είναι μη φιλική στάση προς εμάς. Εμείς δεν θέλουμε σύγκρουση. Σ’ αυτό το πνεύμα πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα έχει μια θέση εγκράτειας».

Συμπλήρωσε δε ο κ. Πούτιν ότι «ελπίζω ότι στο μέλλον θα αξιοποιήσουμε την υποστήριξη των Ελλήνων φίλων μας στη σχέση μας αυτά τα δύο μπλοκ. Δεν νομίζω ότι θα είναι πρόβλημα». Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς καθώς υπονομεύεται η ασφάλεια της Ρωσίας.

«Προφανώς η Ελλάδα δεσμεύεται από τις συλλογικές αποφάσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Θέλω να κρατήσω αυτό που είπε ο κ. Πούτιν, θεωρώ θετικό ότι υπήρξε μια συζήτηση με διάρκεια με τον κ. Μπάιντεν. Εύχομαι να υπάρχει οδικός χάρτης για αμοιβαία αποκλιμάκωση γιατί κανείς δεν επιθυμεί να γυρίσουμε δεκαετίες πίσω» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης επιμένοντας την ανάγκη να παραμένουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας όπου θα συζητούνται οι διαφωνίες και θα γίνεται ανταλλαγή απόψεων.