Ένα ακόμη δύσκολο βράδυ πέρασαν οι κάτοικοι των Βιλίων. Η φωτιά που ξέσπασε τη Δευτέρα (16/8) πήρε γρήγορα διαστάσεις και για τρίτη μέρα συνεχίζει να καίει ό,τι βρίσκει στο διάβα της. Οικισμοί έχουν εκκενωθεί, χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη και οι πυροσβεστικές δυνάμεις παλεύουν για να θέσουν υπό έλεγχο το μέτωπο.

Πολύτιμη βοήθεια προσφέρουν επίσης οι εθελοντές αλλά και οι κάτοικοι, που γνωρίζουν καλά την περιοχή και αρνούνται να αφήσουν τις περιουσίες τους να τυλιχθούν στις φλόγες. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι του Αγίου Νεκταρίου δεν εγκατέλειψαν το χωριό τους, δηλώνοντας αποφασισμένοι ότι «ή θα το σώσουν ή θα καούν».

Όπως κατέγραψε η κάμερα του STAR, με πριόνια και υπό το φως των φακών απλοί πολίτες έκοβαν δέντρα στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τη φωτιά, η οποία έφτασε μια «ανάσα» από την Εθνική Οδό Βιλίων – Πόρτο Γερμενού. Μάλιστα, κάποια στιγμή υπήρξε ένταση μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων. Οι αστυνομικοί ζήτησαν από τους πολίτες να απομακρυνθούν από την περιοχή και ακολούθησε έντονος διάλογος.

Εκείνοι με τη σειρά τους επανέλαβαν ότι πρέπει να φύγουν επειδή «εμποδίζουν» και «υπάρχει εντολή από πάνω». Τότε, ο ίδιος πολίτης αποκρίθηκε: «Τι εμποδίζουμε, ποιοι εμποδίζουμε. Αν δεν ήμασταν εμείς…». Στο ίδιο ρεπορτάζ ένας άλλος πολίτης αναφέρθηκε στο δασαρχείο και στην ευθύνη που έχει, καθώς δεν έχει κοπεί ποτέ ούτε ένα πεύκο.

Δείτε όσα συνέβησαν: