Την πρώτη τους συνέντευξη Τύπου μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν παραχώρησαν οι Ταλιμπάν το απόγευμα της Τρίτης (17/8). Σε μία ιστορική στιγμή, ο εκπρόσωπος του καθεστώτος, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, κάθισε πίσω από τα μικρόφωνα, δέχτηκε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και με τον δικό του τρόπο προσπάθησε να καθησυχάσει τους Αφγανούς, τις Αφγανές και τη διεθνή κοινότητα ότι θα σεβαστούν τα δικαιώματά τους.

Όπως είπε: «Σύμφωνα με τη Σαρία, δεσμευόμαστε για τα δικαιώματα των γυναικών. Θα συνεργαστούν μαζί μας. Οι αδελφές μας, οι γυναίκες μας θα έχουν τα ίδια δικαιώματα, θα μπορούν να επωφεληθούν από τα δικαιώματά τους, θα μπορούν να έχουν δραστηριότητες σε διαφορετικούς τομείς και ευκαιρίες για εκπαίδευση και πρόσβαση στην υγεία». Ακόμη πρόσθεσε ότι «η διεθνής κοινότητα μπορεί να έχει ανησυχίες, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε όμως ότι δεν θα υπάρξουν διακρίσεις κατά των γυναικών, αλλά φυσικά σύμφωνα με τους θρησκευτικούς νόμους που έχουμε».

Αυτό που προκάλεσε αίσθηση εκτός από τις «εγγυήσεις» του ήταν το γεγονός πως για πρώτη φορά αποκάλυψε το πρόσωπό του.

Ο ίδιος όλα αυτά τα χρόνια δρούσε στις σκιές και το μόνο που άφηνε να γίνει γνωστό ήταν η φωνή του από το τηλέφωνο. Για τους δημοσιογράφους και κυρίως για την ανταποκρίτρια του BBC, Yalda Hakim, ήταν ένα σοκ. Είδε το πρόσωπο ενός άντρα με τον οποίο μιλούσε για περισσότερο από μια δεκαετία και μάλιστα αυτός απάντησε και στην πρώτη ερώτηση σε γυναίκα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του εκπροσώπου για ειρήνη και ασφάλεια στην Ασιατική χώρα, η Yalda Hakim λέει ότι αυτά απέχουν πολύ από την πραγματικότητα και τα ακραία ισλαμιστικά μηνύματα που έχει λάβει κατά καιρούς από τον Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ. «Τα μηνύματα αυτά σε έκαναν να σκέφτεσαι: Αυτός ο τύπος είναι αιμοδιψής για τους Αμερικανούς, είναι αιμοδιψής για οποιονδήποτε στην αφγανική κυβέρνηση. Στη συνέχεια, σήμερα, κάθεται εκεί και λέει ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα. Για χρόνια έκανε αυτές τις αιμοσταγείς δηλώσεις και τώρα ξαφνικά αγαπά την ειρήνη; Είναι δύσκολο να το αποδεχτείς», σημείωσε η ίδια στο ρεπορτάζ της, σύμφωνα με όσα αναφέρει το BBC.

Είναι αυτός που μιλούσε στο τηλέφωνο;

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πολλοί αμφιβάλλουν για το αν είναι το ίδιο πρόσωπο, τη φωνή του οποίου άκουγαν στην άλλη άκρη της γραμμής. Οι εικασίες ότι πρόκειται για περισσότερα από ένα άτομα φουντώνουν. H Lyse Doucet, επικεφαλής των ανταποκριτών του BBC, δήλωσε ότι τα σενάρια αυτά υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό και κάνουν τον γύρο τον social media απ’ όταν οι δημοσιογράφοι έπρεπε να καλέσουν τον Μουτζαχίντ σε σταθερό τηλέφωνο. «Υπήρχαν εικασίες εδώ και χρόνια ότι ήταν ένα φτιαγμένο όνομα, ότι υπήρχαν πολλοί «Ζαμπιχουλάχ» που μιλούσαν. Τώρα φυσικά όλοι αποδεχόμαστε ότι αυτός είναι το πραγματικό πρόσωπο», λέει η κυρία Doucet.

Από την μεριά της η κυρία Hakim σημειώνει ότι το μυστήριο είναι μέρος του «παιχνιδιού» των Ταλιμπάν. «Αυτοί είναι οι Ταλιμπάν, είναι οργανωμένοι και ιδεολογικοί. Τίποτα δεν κάνουν τυχαία. Δημιουργούν ένα μυστήριο γύρω από ένα άτομο, που ξαφνικά εμφανίζεται στην οθόνη. Δεν θα μπορούσαν να γράψουν το σενάριο καλύτερα», τονίζει.

Πάντως, ανεξάρτητα από το αν ο Μουτζαχίντ είναι ένα άτομο ή όχι, η ανταποκρίτρια του BBC δηλώνει επιφυλακτική με τα όσα ακούστηκαν στη συνέντευξη Τύπου. «Η προειδοποίηση ήταν πραγματικά ο νόμος της Σαρία. Οι Ταλιμπάν ξέρουν πως να χρησιμοποιούν τη σωστή γλώσσα. Ποτέ όμως δεν πρέπει να είμαστε σίγουροι αν πρέπει να τους πιστέψουν ή όχι. Υπάρχει πολύ μυστήριο. Ξέρουμε ποιοι πραγματικά είναι;», καταλήγει.