Η Microsoft ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα προσφέρει για ενοικίαση εικονικούς υπολογιστές με Windows, μια δυνατότητα που θα επιτρέπει την πρόσβαση σε εφαρμογές για Windows από οποιαδήποτε άλλη συσκευή.

Το Windows 365, όπως ονομάζεται η νέα υπηρεσία νέφους, προγραμματίζεται να κάνουν ντεμπούτο στις 2 Αυγούστου.

Για τους αγοραστές, η διαδικασία θα μοιάζει με αγορά νέου υπολογιστή: θα επιλέγουν πόση επεξεργαστική ισχύ, μνήμη και αποθηκευτικό χώρο χρειάζονται για το εικονικό μηχάνημα.

Αντί όμως να παραλαμβάνουν φυσικό υπολογιστή, οι χρήστες θα συνδέονται στο εικονικό PC μέσω του νέφους, χρησιμοποιώντας είτε ένα υπάρχον PC είχε συσκευές Mac, iPhone, Android ή Chromebook, αρκεί να διαθέτεουν browser συμβατό με HTML 5, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο διαδικτυακό στάνταρτ.

Όπως ανέφερε η εταιρεία, η νέα υπηρεσία νέφους αναπτύχθηκε έπειτα από αιτήματα χρηστών για μεγαλύτερη ευελιξία και δυνατότητα πρόσβασης σε επιτραπέζιους υπολογιστές ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται.

Η Microsoft ελπίζει ότι η υπηρεσία Windows 365 θα είναι εύκολη στη χρήση για σχολεία και μικρές επιχειρήσεις χωρίς την ανάγκη για τμήμα ΙΤ και προβλέψιμο μηνιαίο λογαριασμό που θα εξαρτάται μόνο από την ισχύ του εικονικού συστήματος.

Όπως σχολίασε στο Reuters ο Άντριου Χιούιτ, αναλυτής της Forester Research, η υπηρεσία θα βοηθήσει τη Microsoft να διατηρήσει την κυριαρχία της στην αγορά προσωπικών υπολογισμών απέναντι στον αυξανόμενο ανταγωνισμό των λειτουργικών συστημάτων της Apple και της Google, τα οποία είναι πιο εύκολα στη διαχείριση για μικρές επιχειρήσεις και σχολία.

Η ανακοίνωση της Microsoft έρχεται λίγους μήνες πριν από το ντεμπούτο των Windows 11, τα οποία αναμένεται να εμφανιστούν σε νέους υπολογιστές εντός του έτους και να διατεθούν στους υπόλοιπους χρήστες στις αρχές του 2022.

To νέο λειτουργικό θα διατεθεί ως δωρεάν αναβάθμιση για τους χρήστες των Windows 10.