Τα σχέδια της κυβέρνησης για τα προνόμια των εμβολιασμένων, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τις 15 Ιουλίου, θα ξεδιπλώσουν σε λίγη ώρα, στις 12:30, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Οι ανακοινώσεις γίνονται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό ότι στους νέους ηλικίας 18-25 ετών που θα αποφασίσουν να εμβολιαστούν θα χορηγείται μια προπληρωμένη κάρτα αξίας 150 ευρώ για πολιτιστικές και τουριστικές δραστηριότητες, το λεγόμενο «Freedom Pass».

Πάντως, ο πρωθυπουργός μπορεί να εστίασε στην «κάρτα ελευθερίας»» και στο έξτρα κίνητρο για τους νέους, αλλά η προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξήσει τα ποσοστά του εμβολιασμού δεν σταματά εδώ, ούτε περιορίζεται στις συγκεκριμένες ηλικίες.

Σήμερα, το πλήρες εμβολιασμένο ποσοστό του πληθυσμού αγγίζει το 34% και στο τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με τα προγραμματισμένα ραντεβού, θα φτάσει το 50%. Ακόμη και αν δεν υπάρχουν ματαιώσεις στα ραντεβού, για λόγους «υγειονομικής ασφάλειας» το ποσοστό θα πρέπει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο με το τείχος ανοσίας να «χτίζεται» όταν εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού και τον Αύγουστο να αποτελεί μήνα – ορόσημο.

Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για εστίαση, ψυχαγωγία

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες:

1. Στους αμιγείς χώρους, στους οποίους θα έχουν πρόσβαση οι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες

2. Στους μεικτούς χώρους, στους οποίους θα μπορούν να μπαίνουν πέρα από τους εμβολιασμένους και όσοι έχουν υποβληθεί είτε σε rapid είτε σε μοριακό τεστ PCR, ενώ από την «εξίσωση» γι’ αυτές τις δραστηριότητες βγαίνουν τα self test.

Αυτό που θα αλλάζει σε αυτές τις κατηγορίες καταστημάτων ή κινηματογράφων ή θεάτρων, ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλέγουν να λειτουργούν, θα είναι η επιτρεπόμενη χωρητικότητα πελατών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πληρότητα θα πλησιάζει το 80%-90% για τους χώρους που θα είναι αποκλειστικά για εμβολιασμένους, ενώ για τους μη εμβολιασμένους θα είναι σημαντικά χαμηλότερη, ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας. Δηλαδή η πληρότητα θα είναι διαφορετική για τα θέατρα και τα εστιατόρια και διαφορετική στα κέντρα διασκέδασης και στα κλαμπ.

Ξεχωριστή κατηγορία αναμένεται να είναι οι υπαίθριοι χώροι, όπου σημειώνεται μεγαλύτερη συγκέντρωση ατόμων, καθώς και τα γήπεδα.

Γεωργιάδης: Μεγαλύτερα περιθώρια κινητικότητας για τους εμβολιασμένους

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, επιβεβαίωσε πως τα καταστήματα εστίασης θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες: σε αυτά που θα δέχονται αποκλειστικά μόνο όσους έχουν εμβολιαστεί και σε αυτά που θα δέχονται όλους τους πελάτες.

Τα καταστήματα που θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους θα έχουν μια ειδική σήμανση και θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν περισσότερους πελάτες.

Ο έλεγχος για το αν κάποιος πελάτης είναι εμβολιασμένος, θα γίνεται μέσω κινητού με ευθύνη του καταστήματος, ενώ για τους ανήλικους θα ανακοινωθεί ειδική διαδικασία.