«Οκτώ άνθρωποι. Οκτώ διαφορετικές ιστορίες που εκτυλίσσονταν σε σχεδόν πέντε δεκαετίες. Κάποιοι απ΄ αυτούς γύρισαν τη πλάτη στις «αλήθειες» των εποχών και με ένα «συνεχίζεται» καταδίκασαν τη ζωή τους σε εγκλεισμό σε μία φυλακή που οι ίδιοι είχαν χτίσει για να αντέξουν. Κάποιοι τις αποδέχτηκαν για λόγους επιβίωσης. Κάποιοι προσπάθησαν να συνδυάσουν την ουτοπία με την πραγματικότητα. Οι επτά πηγαίνουν σε ένα νησί των Κυκλάδων με αφορμή τον θάνατο του όγδοου και εκεί ξεκινούν να «περιηγούνται» στην ελληνική κοινωνία του τελευταίου μισού αιώνα και στα σημαντικά γεγονότα που την σημάδεψαν όπως στην:

  • κρίση πολιτικού συστήματος
  • συρρίκνωση της μεσαίας τάξης
  • εξόντωση των  μικρομεσαίων
  • προσφυγικό-μεταναστευτικό
  • φυγή νέων(brain drain)
  • τουριστικοποίηση  και στο τέλος της αυτάρκειας
  • αποβιομηχανοποίηση και στον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας
  • εκκλησία

Παρακολουθούν νοερά, το τέλος της παλαιάς αστικής τάξης και τα νέα τζάκια, την συνταγματική αλλαγή του 1985, τα γεγονότα του Δεκέμβρη, τα Μνημόνια, το Δημοψήφισμα του 2015, το χρέος, την  εκποίηση της δημόσιας και της ιδιωτικής  περιουσίας  και  τον  ρόλο του μαύρου και του εγκληματικού χρήματος. Μιλούν για τις  δημοκρατικές ελευθερίες και για το δυστοπικό ψηφιακό μέλλον.

Το «Αντίο και καλή αντάμωση» είναι ένα πολιτικό διήγημα τόσο για το χθες όσο και για το αύριο. Μία κριτική ματιά στους πρωταγωνιστές , στα γεγονότα και  στο τρόπο που η ελληνική κοινωνία διένυσε την διαδρομή από την εποχή του ραδιοφώνου , του «σιδηρού παραπετάσματος» και των αναζητήσεων του Ερυθρού Σταυρού μέσω των ερτζιανών στο ψηφιακό σήμερα του διαδικτύου  , της τεχνητή νοημοσύνης και της ρομποτοποίησης . Με την ευελιξία και την ελαστικότητα που προσφέρει η μυθοπλασία καταγράφει την πορεία της ελληνικής  κοινωνίας από τις μέρες της απροκάλυπτης εξάρτησης, των «απαγορεύεται» ,των «διατάσσομε» και του συντηρητισμού στην σημερινή εποχής:  της συγκαλυμμένης αλλά πιο ασφυκτικής κηδεμονίας, της εποπτείας ,του ελέγχου της πληροφορίας και του απροσχημάτιστου κοινωνικού και οικονομικού δαρβινισμού. Οι αντισυμβατικοί χαρακτήρες , (ο συγγραφέας τους χαρακτηρίζει «αφορισμένους»)  των ηρώων και ο «αιρετικός» τρόπος της ζωής και της σκέψης τους , προσφέρει στον αναγνώστη  μία διαφορετική εκδοχή στην περιγραφή , στην αξιολόγηση και στην κρίση του  δρομολογίου που έκανε η  ιστορία από την δεκαετία του ΄50 μέχρι σήμερα.

Ο συγγραφέας , στο «Αντίο και καλή αντάμωση» πατώντας στα χνάρια σύγχρονων Γάλλων αλλά και ισπανόφωνων νουάρ συγγραφέων παρασύρει τον αναγνώστη και τον σπρώχνει να αναρωτηθεί αν πρόκειται για ένα διήγημα με χρώματα και αρώματα από τις Κυκλάδες ή ένα πολιτικό δοκίμιο για την « άλλη ματιά της Ιστορίας» όπου όλα είναι ρευστά και αβέβαια καθώς οι «ήρωες» του δεν προσπαθούν να απαντήσουν αλλά να εξηγήσουν.

«Αντίο και καλή Αντάμωση», νουβέλα του Γιάννη Σιώτου, εκδότης : Κοινωνία των (δε)κάτων, σελίδες 192 , τιμή 9 ευρώ