Η Τουρκία εισέρχεται από σήμερα σε καθεστώς σκληρού lockdown, σε μια προσπάθεια να «σώσει» την κρίσιμη από κάθε άποψη θερινή τουριστική περίοδο, καθώς η πανδημία δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο. Τα έκτακτα μέτρα προβλέπεται να λήξουν στις 17 Μαΐου – όταν, δηλαδή, θα έχει ήδη ολοκληρωθεί η ιερή για τους μουσουλμάνους περίοδος του Ραμαζανιού, με το Μπαϊράμι στις 12 του μήνα.

Όπως είναι γνωστό, στη διάρκεια του Ραμαζανιού και από την ανατολή ως τη δύση του ήλιου, οι πιστοί απέχουν από οτιδήποτε έχει σχέση με εγκόσμιες απολαύσεις προκειμένου να εξαγνιστούν – φαγητό και ποτό, κάπνισμα και σεξ. Κάτι ανάλογο, δηλαδή, με ό,τι κάνουν οι πιστοί χριστιανοί στην Ελλάδα και αλλού με τη νηστεία στη διάρκεια της Σαρακοστής.

Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει κοσμική χώρα, όπου το κράτος να είναι συνταγματικά διαχωρισμένο από τη θρησκεία, στην οποία όσοι και όσες επιθυμούν να είναι σε θέση να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους – φροντίζοντας, για λόγους σεβασμού και ηθικής τάξης κυρίως, να μην προκαλούν τους υπόλοιπους.

Το Ισλάμ πάνω από όλα

Για τον Ταγίπ Ερντογάν, όμως, αυτά είναι… ψιλά γράμματα. Η άποψή του για τη θρησκεία και τον ρόλο του Ισλάμ είναι γνωστή – άλλωστε, το κόμμα του δηλώνει ισλαμικό – και φροντίζει όχι απλώς να την αποδεικνύει, αλλά και να την επιβάλει με κάθε ευκαιρία.

Μια τέτοια ακριβώς ευκαιρία του παρουσιάζεται τώρα. Αυτός είναι και ο λόγος που μαζί με το lockdown, η κυβέρνησή του επέβαλε και καθεστώς αυστηρής ποτοαπαγόρευσης, απαγορεύοντας την πώληση αλκοολούχων ποτών από κάθε είδους κατάστημα! Το έκανε δε παρά το γεγονός ότι η διάθεση και κατανάλωση αλκοόλ παραμένει (για την ώρα…) νόμιμη στην Τουρκία, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατά κεφαλή κατανάλωση είναι από τις χαμηλότερες στον πλανήτη.

Η αιτιολογία που προβλήθηκε επισήμως ήταν ότι με τον τρόπο αυτό προφυλάσσονται τα μικρά καταστήματα που θα αναγκαστούν να κλείσουν αυτές τις δυόμιση εβδομάδες, ενώ τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν ανοιχτά. Ωστόσο, δεν έδειξε να πείθει τους πάντες – και ειδικά αυτούς που έχουν ήδη πολλά… ράμματα για τη γούνα του Ερντογάν.

Πρόβα τζενεράλε;

Πρόκειται για (μία ακόμη) ευθεία παρέμβαση στον τρόπο ζωής μας, στην ιδιωτικότητά μας, στο δικαίωμα όλων να πιστεύουν ό,τι θέλουν – αυτά είναι μερικά από τα επιχειρήματά τους. Το αυτί των υπευθύνων και του «σουλτάνου» δεν δείχνει να ιδρώνει πάντως.

«Μπορούν να πιστεύουν ότι θέλουν και να διαμαρτύρονται όσο θέλουν. Η απόφασή μας συνάδει με τα επιστημονικά δεδομένα. Το αλκοόλ έχει ως επίπτωση να περιορίζει τις κοινωνικές αποστάσεις», σχολίασε χαρακτηριστικά ο – θεωρούμενος ως σκληροπυρηνικός – υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Λέτε να πρόκειται για δοκιμή, προκειμένου κάποια στιγμή να επιχειρηθεί η Τουρκία να γίνει… Ιράν και Σαουδική Αραβία;

Πηγή: ΟΤ