Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ζήτησε την ενεργοποίηση της 25ης τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος από τον Μάικ Πενς, στον απόηχο των βίαων επεισοδίων στο αμερικανικό Καπιτώλιο που συγκλόνισαν όλο τον κόσμο.

«Εάν ο Μάικ Πενς δεν ανταποκριθεί στο κάλεσμα, τότε το Κογκρέσο θα προχωρήσει στην διαδικασία παραπομπής Τραμπ», συμπλήρωσε.

Στην ομιλία της η Νάνσι Πελόζι μίλησε για επίθεση Τραμπ στη Δημοκρατία, ενώ έκανε λόγο για μια στιγμή που θα χαραχθεί ως μαύρη σελίδα στην ιστορία των ΗΠΑ.

«Χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενθάρρυνε μια ένοπλη εξέγερση εναντίον της Αμερικής», δήλωσε η Πελόζι σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο, προσθέτοντας ότι ο Τραμπ είναι «πολύ επικίνδυνος» και δεν πρέπει να συνεχίσει να είναι στην προεδρία.

Σημειώνεται ότι την προσφυγή στην 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος ζήτησε από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πένς και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ.

Δήλωσε, μάλιστα, ότι αν δεν το πράξει, τότε το Κογκρέσο πρέπει να ξεκινήσει διαδικασία παραπομπής του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα με σκοπό την καθαίρεσή του.

Τι είναι η 25η τροπολογία

Η 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος επιτρέπει στον αντιπρόεδρο και σε μια πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύσσουν τον πρόεδρο «ανίκανο» να ασκεί τα καθήκοντά του.

Η 25η Τροπολογία, που επικυρώθηκε το 1967 και υιοθετήθηκε στον απόηχο της δολοφονίας του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι το 1963, αφορά την προεδρική διαδοχή και ανικανότητα.

Το Εδάφιο 4 αφορά καταστάσεις όπου ο πρόεδρος είναι ανίκανος να εκτελέσει τα καθήκοντά του αλλά δεν αποχωρεί οικειοθελώς από τη θέση του.

Οι νομοθέτες της 25ης Τροπολογίας είχαν εμφανώς στόχο αυτή να εφαρμόζεται όταν ένας πρόεδρος κρίνεται ανίκανος λόγω σωματικής ή ψυχικής ασθένειας, σύμφωνα με ειδικούς. Ορισμένοι ακαδημαϊκοί έχουν επίσης ισχυριστεί ότι μπορεί να εφαρμοστεί και πιο ευρέως και για έναν πρόεδρο που είναι επικίνδυνα ακατάλληλος για τη θέση αυτή.

Προκειμένου να γίνει επίκληση της 25ης Τροπολογίας, ο Πενς και η πλειονότητα των μελών του υπουργικού συμβουλίου του Τραμπ θα πρέπει να δηλώσουν ότι ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντα του προέδρου και να τον απομακρύνουν. Με βάση αυτό το σενάριο, τα καθήκοντα του προέδρου αναλαμβάνει ο Πενς.