Μήνυμα στην υπηρεσία έκτακτης ανάγκης το γνωστό «112» μέσω της εφαρμογής του gov.gr μπορούν πλέον να στέλνουν οι πολίτες, δίνοντας την ακριβή θέση τους βάση τον δέκτη GPS του κινητού.

Ειδικότερα μέσω της εφαρμογής του gov.gr  οι πολίτες στέλνουν στο 112 γραπτό μήνυμα (SMS) ώστε οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης, εντοπίζοντας την ακριβή θέση εκείνων που ζητούν την παροχή έκτακτης βοήθειας.

Πώς γίνεται η διαδικασία βήμα βήμα.

Βήμα 1: Στην αρχική οθόνη της εφαρμογής, πατήστε το «Επείγουσα ανάγκη 112»

Δεν χρειάζεται να συνδεθείτε στην εφαρμογή για να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία αποστολής μηνύματος στο 112. Δηλαδή, μπορείτε να στείλετε μήνυμα στο 112 μέσω της εφαρμογής του gov.gr χωρίς να κάνετε ταυτοποίηση με τους κωδικούς Taxisnet ή web banking.

Βήμα 2: Ενεργοποιήστε τη χρήση τοποθεσίας από την εφαρμογή

Την πρώτη φορά που θα ανοίξετε την εφαρμογή, θα σας ζητηθεί να επιτρέψετε τη χρήση της τοποθεσίας του κινητού σας. Ακολουθείστε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη σας.

Προκειμένου το μήνυμα που θα στείλετε στο 112 να περιλαμβάνει την ακριβή θέση σας, πρέπει οι υπηρεσίες τοποθεσίας και GPS να είναι ενεργοποιημένες και η εφαρμογή να μπορεί να κάνει χρήση της τοποθεσίας του κινητού σας. Αν έχετε απενεργοποιήσει τις υπηρεσίες τοποθεσίας και GPS, η εφαρμογή θα σας εμφανίζει μήνυμα με οδηγίες κάθε φορά που πιέζετε το «Επείγουσα ανάγκη 112». Ακολουθείστε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη σας.

Βήμα 3: Στείλτε μήνυμα στο 112

Η εφαρμογή ανοίγει το περιβάλλον SMS του κινητού σας. Έχει ήδη επιλεγεί το 112 ως παραλήπτης του μηνύματος, και στο κείμενο του μηνύματος εμφανίζονται οι συντεταγμένες της θέσης σας, όπως λαμβάνονται από τις υπηρεσίες τοποθεσίας και GPS της συσκευής σας.

Αν δεν έχετε ενεργοποιήσει τις υπηρεσίες τοποθεσίας και GPS στο κινητό σας ή αν δεν έχετε επιτρέψει στην εφαρμογή να κάνει χρήση της τοποθεσίας του κινητού σας, δεν θα περιλαμβάνονται οι συντεταγμένες.

ΜΗ ΣΒΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ στο μήνυμα. Γράψτε πριν ή μετά τις συντεταγμένες τα ακόλουθα στοιχεία:

– Τι έχει συμβεί; Ποια είναι η έκτακτη ανάγκη;

– Πού έχει συμβεί; Ποια είναι η θέση του συμβάντος;

– Υπάρχουν τραυματίες;

Πατήστε «Αποστολή» για να στείλετε το μήνυμά σας. Θα λάβετε άμεσα αυτόματο απαντητικό μήνυμα, στα ελληνικά και στα αγγλικά. Το κέντρο επικοινωνιών 112 ενδέχεται να επικοινωνήσει μαζί σας, με SMS ή φωνητική κλήση, προκειμένου να σας ζητήσει επιπλέον πληροφορίες.