Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά οι επιστήμονες σπεύδουν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή διασπορά του ιού εκείνες τις δυο μέρες.

Την ίδια στιγμή, η πτώση των επιδημιολογικών δεικτών τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργήσει συγκρατημένη αισιοδοξία, ωστόσο κυβέρνηση και ειδικοί βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση για τις ημέρες των εορτών.

Τα μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση είναι πως είναι επιτακτική ανάγκη να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας και να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Η ανησυχία μήπως οι πολίτες χαλαρώσουν και τα ρεβεγιόν και τα εορταστικά τραπέζια γίνουν εστίες υπερμετάδοσης είναι διάχυτη.

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν στενά πως εξελίσσεται η κατάσταση μετά το άνοιγμα κομμωτηρίων και βιβλιοπωλείων και την υλοποίηση του click away. Και είναι βέβαιο πως αν παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού και μη τήρησης των μέτρων προστασίας, η αγορά θα ξανακλείσει.

Οδηγίες για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Μια από τις βασικές διαφοροποιήσεις με τα περσινά Χριστούγεννα είναι τα ρεβεγιόν. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ξεκαθαρίζοντας πως η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να επιλέξουμε το… ρεβεγιόν στο σπίτι μας, χωρίς καλεσμένους.

Όπως ανακοίνωσε  χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των εννέα ατόμων τα οποία θα πρέπει να προέρχονται το πολύ από δύο οικογένειες, ενώ δεν θα αλλάξει τίποτα στην απαγόρευση μετακινήσεων από τις 22:00 έως τις 05:00.

Μάλιστα, από την κυβέρνηση τονίζουν ότι η συμπλήρωση των εννέα ατόμων θα πρέπει να γίνει με στενά συγγενικά πρόσωπα και όχι φίλους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, από την κυβέρνηση φοβούνται περισσότερο τα ρεβεγιόν για διασπορά του φονικού ιού, παρά το άνοιγμα του εμπορίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε εχθές με τη μέθοδο του click away.

Το ρεβεγιόν και οι μετακινήσεις και η παραμονή στον ίδιο χώρο των ανθρώπων που δεν είχαν είχαν σχέση μεταξύ τους και δεν είχαν επαφή τον τελευταίο μήνα, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο κύμα διασποράς.

Όπως αποκάλυψε το MEGA, για τη μετακίνηση προς και από το σπίτι που θα κάνουμε ρεβεγιόν θα πρέπει να στείλουμε μήνυμα με το νούμερο 6 στο 13033.

Πρόκειται για τον αριθμό που μέχρι σήμερα στέλναμε, έως τις 22:00, για σωματική άσκηση ή βόλτα με το κατοικίδιο.

Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες

Μεγάλη προσοχή συνέστησαν ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευγαγγέλου  για τις εορταστικές συναθροίσεις, κατανοώντας την ανάγκη των οικογενειών να σμίξουν ξανά, αν και ιδανικά κάθε οικογένεια θα έπρεπε να περάσει μόνη τις ημέρες των εορτών.

Μόλις 8 λεπτά αρκούν για τη μετάδοση του ιού σε μια συγκέντρωση 20 ατόμων χωρίς μάσκα, προειδοποίησε η κ Παπαευαγγέλου, δεδομένου πως «τα σπίτια μας, οι κλειστοί χώροι, είναι σημαντικοί παράγοντες διασποράς».

Την ανάγκη τήρησης της κοινωνικής φούσκας υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης, επεξηγώντας πως πρέπει να καταλήξουμε στη μία και μοναδική ομάδα ανθρώπων με τους οποίους θα περάσουμε τις ημέρες των εορτών.

Τέλος, πρέπει όλοι να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι και οι καρκινοπαθείς, τόνισε ο καθηγητής, αποφεύγοντας τις συγκεντρώσεις αν έχουμε το παραμικρό σύμπτωμα, φροντίζοντας για τον σωστό αερισμό των χώρων, φορώντας μάσκα στον βαθμό του εφικτού, κρατώντας αποστάσεις (ακόμη και σε ξεχωριστά δωμάτια εάν είναι εφικτό), τηρώντας του κανόνες υγιεινής (πλύσιμο χεριών, όχι ανταλλαγή σκευών), και οπωσδήποτε χωρίς φιλιά και εναγκαλισμούς.

Η κατάσταση στην χώρα

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 639 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 125.173, εκ των οποίων το 52.6% άνδρες, ενώ 5.126 (4.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 35.741 (28.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 558 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 166 (29.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 732 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 62 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3.687 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1475 (40.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πρώτη στο βάθρο παραμένει η Αττική με τις 184 νέες διαγνώσεις και σταθερή επιδημιολογική εικόνα σε σχέση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη που κατέγραψε μείωση 20% σε νέα κρούσματα, όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, φτάνοντας τα 163.

Μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση εξακολουθεί να παρουσιάζει το βόρειο τμήμα της χώρας σε σχέση με το νότιο.

Ενδεικτικά, σε διψήφιο αριθμό διαγνώσεων κινούνται ακόμα οι περιφερειακές ενότητες Κοζάνης (73), Ημαθίας (22), Έβρου (15) και Ροδόπης (15). Συνολικά, νέα κρούσματα σημειώθηκαν σε 39 περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Αναλυτικότερα:

– 15 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 184 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

– 163 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

– 3 κρούσματα στην Π. Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

– 22 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

– 27 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

– 24 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

– 10 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση