Προ εβδομάδος περίπου, στις 8 Δεκεμβρίου, κοινοποιήθηκε στην εκδότρια των ΝΕΩΝ εταιρεία ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ και τον σύμβουλο έκδοσης της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ Γιώργο Παπαχρήστο η αυθημερόν υπογραφείσα από τον ίδιο Εξώδικη Διαμαρτυρία, Πρόσκληση και Δήλωση του Αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Αφορμή αποτέλεσε τόσο η παρουσία του δημοσιογράφου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA της προηγουμένης, όσο και σχετικό δημοσίευμα στη στήλη ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ αναφορικά με την ενοικίαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κατοικία στο Σούνιο.

Τα βασικά σημεία της εν λόγω εξώδικης δήλωσης είναι τα εξής:

(…) Εν ολίγοις ο κ. Παπαχρήστος μου απέδωσε ότι έχω διαχρονικές σχέσεις με την διαπλοκή, δήθεν γνωστές και ισχύουσες ακόμη και πριν από τη σχολιαζόμενη στο δελτίο υπόθεση (..) Επρόκειτο βέβαια για δικά του μυθεύματα και συκοφαντικές κατασκευές, τις οποίες με σχετικές αναφορές του, ενίσχυσε, παρότι ήταν προφανώς ψευδείς και ανυπόστατες, με σκοπό να βλάψει την τιμή και υπόληψή μου, και, εντέλει, εν γνώσει τους τις διέσπειρε ως δήθεν αληθινά γεγονότα. (…) Έτσι, αντίθετα προς όσα υποστηρίζονται αυτές τις μέρες από τους ένθερμους διακινητές των fake news, που δυστυχώς φέρουν τον τίτλο του δημοσιογράφου, η υπόθεση με το σπίτι που βρίσκεται στην περιοχή Λαυρεωτικής έχει ακριβώς όπως εξ αρχής ανακοινώθηκε από την ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους υπέγραψα τετραετές μισθωτήριο συμφωνητικό εξοχικής κατοικίας 71τμ με αντίστοιχου εμβαδού υπόγειο, με μίσθωμα 500 ευρώ μηνιαίως για τα τρία πρώτα χρόνια και 900 ευρώ μηνιαίως για τον τέταρτο χρόνο.

Η συμφωνία περιελάμβανε την προκαταβολική κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό των μισθωμάτων των τριών πρώτων χρόνων, η οποία έγινε σε λογαριασμό της ALPHA BANK στις 4 Ιουλίου 2020. Το δε συμφωνητικό κατατέθηκε στην εφορία στις 2 Ιουλίου 2020. Εξάλλου, οι εργασίες ανακαίνισης της κατοικίας έγιναν με αποκλειστική ευθύνη του ιδιοκτήτη και ολοκληρώθηκαν πριν ξεκινήσει η μίσθωση, στις 15 Ιουλίου 2020. Σύμφωνα με τα κατατεθειμένα στην εφορία σχετικά παραστατικά, τις εργασίες ανέλαβε εταιρεία που δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, το δε κόστος επισκευών ανέρχεται στο ποσό των 20.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Για όλα τα ανωτέρω έχω ήδη προβεί σε αναλυτική δημόσια δήλωσή μου την 8/12/2020, δημοσιοποιώντας όλα τα σχετικά έγγραφα, στην οποία σας παραπέμπω, (…) Επειδή, οι πράξεις σας συνιστούν συκοφαντική δυσφήμηση (άρθρο 362 ΠΚ) – Επειδή, οι απολύτως ψευδείς, δυσφημιστικές και συκοφαντικές αναφορές που περιλήφθηκαν στο προαναφερθέν δελτίο ειδήσεων και στη προαναφερθείσα αρθρογραφία συνιστούν συμπεριφορά παράνομη, καταχρηστική και αντικείμενη στην δημοσιογραφική δεοντολογία, με αποτέλεσμα να έχω υποστεί βαρύτατη ηθική βλάβη. Διαμαρτύρομαι έντονα για την κατασκευή και αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων και συκοφαντικών κατά περιεχόμενο ισχυρισμών (…) Σας καλώ ο μεν πρώτος να αποκαταστήσετε άμεσα την εις βάρος μου προσβολή (..) με δημόσια δήλωσή σας (..) στις ίδιες θέσεις της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» (πρωτοσέλιδο και σελ. 5), όπου δημοσιεύθηκαν οι προαναφερόμενες δυσφημιστικές και συκοφαντικές αναφορές στο πρόσωπό μου (…).

Ολόκληρο το κείμενο, της εξώδικης διαμαρτυρίας παρατίθεται ως έχει πιο κάτω, ενέργεια που φαντάζει εκ περισσού δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας ταυτόχρονα με την αποστολή της εξωδίκου δηλώσεως προς εμάς, την είχε διανείμει ταυτόχρονα προς το σύνολο του ηλεκτρονικού Τύπου, sites κ.λπ.

Κατά προτεραιότητα δε, δίκην πολιτικής δηλώσεως, στα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας εν τη πράξει ότι επρόκειτο όντως περί πολιτικής δηλώσεως και όχι περί μιας εξωδίκου δηλώσεως διαμαρτυρίας προοριζομένης προς την ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ και τον κ. Παπαχρήστο.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την εξώδικη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού:

ΕΞΩΔΙΚΟ Α.ΤΣΙΠΡΑ