Με πρόστιμο των 80 ευρώ χρεώθηκαν ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μετά, καθώς και η γυναίκα του, οι οποίοι παρεβρέθησαν σε πάρτι για τα γενέθλια του ηθοποιού Μπες Καλάκου.

O πρόεδρος της Αλβανίας φαίνεται να πραβίασε όλα τα μέτρα για τον περιορισμό μετάδοσης του κοροναϊού, καθώς όπως φαίνεται δεν κρατούσε καν τις αποστάσεις ενώ στο πάρτι ήταν καλεσμένα περισσότερα από 10 άτομα.

Συνολικά 30 άτομα ήταν παρόντες στο πάρτι του 35χρονου ηθοποιού, αναμεσά τους και ο τοπικός δήμαρχος Έριον Ισάϊ, που από την αστυνομία τους επιβλήθηκε πρόστιμο 80 ευρώ έκαστος.

«Κανονικότητα» έγραψε στο Instagram του ο δήμαρχος, ανεβάζοντας μια φωτογραφία από τα δημοσιεύματα που τον κατηγορούν πως αγνόησε τα μέτρα.

Παράλληλα ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου καλείται να πληρώσει πρόστιμο 8.100 ευρώ.

Βίντεο και φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σε γνωστές αλβανικές ιστοσελίδες προκάλεσαν σάλο.

Απο πλευράς του ο αλβανός πρόεδρος αρνείται τις κατηγορίες που το αποδίδονται, υποστηρίζοντας πως τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά και πως τηρούνταν οι αποστάσεις.

Για την πρώτη κυρία της Αλβανίας, δεν είναι πρώτη φορά που επιβλήθηκε πρόστιμο λόγω μέτρων κατά της πανδημίας. Το προηγούμενο διάστημα δύο φορές πλήρωσε 25 και 40 ευρώ αντίστοιχα πρόστιμο, επειδή δεν φορούσε μάσκα σε εξωτερικούς χώρους.

Ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ για θεραπεία στην Τουρκία

Όλα αυτά την ώρα που η Αλβανία μετράει περισσότερα από 15.000 ενεργά κρούσματα, ενώ πάνω από 700 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους.

Την ίδια στιγμή οργή έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία, εύποροι πολίτες ταξιδεύουν στην Τουρκία για να λάβουν θεραπεία, καθώς το σύστημα Υγείας της χώρας έχει «γονατίσει».

Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, επιλέγουν να νοσηλευτούν στην Τουρκία, ενώ άλλοι δίνουν την δύσκολη -και άνιση σε πολλές περιπτώσεις- μάχη με τον ιό στην Αλβανία.

Συνολικά έχουν γίνει 565 «ιατρικές πτήσεις» από τον Διεθνή Αερολιμένα των Τιράνων, με τις περισσότερες εξ’ αυτών να ήταν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Στοιχεία που συλλέχθηκαν από εταιρίες που προσφέρουν υπηρεσίες μεταφοράς ασθενών, δείχνουν ότι οι Αλβανοί έχουν ξοδέψει 6,7 εκατ. ευρώ μόνο για τις πτήσεις στο εξωτερικό, ενώ το ελάχιστο κόστος για τις μέρες νοσηλείας σε τουρκικά νοσοκομεία εκτιμάται άλλα 12 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το BIRN, η μέση τιμή για μια πτήση charter είναι 12.000 ευρώ ενώ μια διανυκτέρευση σε νοσοκομείο της Τουρκίας κοστίζει κατά μέσο όρο 1.200 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ασθενείς με κοροναϊό μένουν τουλάχιστον 15 μέρες στο νοσοκομείο.