Διαδικτυακά έγιναν φέτος οι τελικές παρουσιάσεις και η βράβευση των επιχειρηματικών και ερευνητικών ομάδων που συμμετείχαν στον 12ο Δια-Πανεπιστημιακό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, ennovation 2019 (https://ennovation.gr/) που υποστηρίζεται από 20+ Πανεπιστήμια σε Ελλάδα και Κύπρο και διοργανώνεται από το Κέντρο ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην συνάντηση αυτή, οι 17 ομάδες των Entrepreneurship, Research και Young Entrepreneurship Streams παρουσίασαν τις επιχειρηματικές τους προτάσεις και την πρόοδό τους μέσα από τη συμμετοχή τους στην 8μηνη διαδικασία του διαγωνισμού.

Έξι από τις ομάδες βραβεύθηκαν με χρηματικά βραβεία συνολικού ύψους 11.000 ευρώ που θα τους δώσουν το έναυσμα να προχωρήσουν περαιτέρω στην υλοποίηση της ιδέας τους. Τα φετινά βραβεία απονεμήθηκαν στις παρακάτω ομάδες:

* 1ο βραβείο στην ομάδα LANGaware: Τα μέλη της παρουσίασαν μια καινοτόμα εφαρμογή που έρχεται να καλύψει τo τεκμηριωμένo κενό στη διάγνωση και παρακολούθηση του Αλτσχάιμερ, καθώς μπορεί να προσφέρει εύκολη, προσιτή, ακριβή και πρώιμη διάγνωση της νόσου με τεχνικές μηχανικής μάθησης και αναγνώρισης φωνής.

* 2ο βραβείο στις ομάδες:

– Coffeco: Αφορά μια λύση που αξιοποιεί τα οργανικά υπολείμματα του καφέ και απομονώνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που κρύβονται μέσα τους. Οι γνωστές πολυφαινόλες έχουν μεγάλη ζήτηση από τις βιομηχανίες τροφίμων και καλλυντικών καθώς τις χρησιμοποιούν σαν φυσικά συντηρητικά και ενισχύουν την αντιοξειδωτική τους δράση.

– Narralive: Το πρόγραμμα που ανέπτυξαν αφορά τα SurroundStories, μία καινοτόμο μορφή MixedReality τεχνολογίας και εμπειριών που μέσω του 3d ήχου φέρνουν ένα διαδραστικό κόσμο ιστορίας στο χώρο γύρω μας τον οποίο επηρεάζουμε με τη φωνή και τις κινήσεις μας.

Ακόμη βραβεύτηκαν οι:

– Ομάδα Oliveex: Αφορά μία τεχνολογική λύση IoT που χρησιμοποιεί αισθητήρες και συσκευές ανίχνευσης, πλήρως ασύρματη που είναι 24/7 συνδεδεμένη σε δεξαμενές αποθήκευσης, συλλέγοντας δεδομένα για την ασφάλεια των ζυμωμένων τροφίμων.

– Ομάδα enchatted: Παρουσίασε μία λύση που προσφέρει ολοκληρωμένες δοκιμές και αξιολόγηση για διεπαφές, όπως chatbots και εφαρμογές φωνής.

Στους βραβευθέντες των νεότερων διαγωνιζόμενων, βραβεύτηκαν οι:

Oqullar: Η ομάδα παρουσίασε μία 3D και Augmented Reality εφαρμογή που μέσα από τη δημιουργία διαδραστικού περιεχομένου γεφυρώνει το κενό μεταξύ ψηφιακού και πραγματικού κόσμου παρέχοντας μοναδικές και διαδραστικές αγοραστικές εμπειρίες.

Στην 22μελή κριτική επιτροπή ειδικών και επενδυτών συμμετείχαν εκπρόσωποι της επιστημονικής επιτροπής από τα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), εκπρόσωποι των τριών funds του Innovation Window, (Metavallon VC, Uni.Fund και Velocity Partners), των χορηγών και υποστηρικτών του διαγωνισμού καθώς και εκπρόσωποι από το οικοσύστημα επιχειρηματικότητας.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το Κέντρο ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με την επιστημονική υποστήριξη του Εργαστηρίου ELTRUN και επιστημονικούς υπεύθυνους τον καθηγητή Γ. Δουκίδη και την αναπληρώτρια καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη.