Την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας στη στήριξη των μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κοροναϊού αναμένεται να τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις συνομιλίες που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Μάλιστα θα τους εκφράσει την πρόθεσή του να λάβει όποιο μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να καθυστερήσει η διασπορά του κορωνοϊού.

Ο κύκλος των επαφών του κ. Μητσοτάκη μέσω βιντεοκλήσης (για να δοθεί έμφαση στο μήνυμα προς τους πολίτες «Μένουμε σπίτι») ξεκινάει σε λίγα λεπτά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Εθνική γραμμή ενόψει Eurogroup

Η κρισιμότητα των στιγμών είναι μεγάλη, θα πει ο πρωθυπουργός και θα επισημάνει ότι πρόκειται για ένα θέμα που «δεν σηκώνει» πολιτική αντιπαράθεση, αλλά αντίθετα απαιτεί εθνική ομοψυχία για την αντιμετώπισή του.

Παράλληλα, θα ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στους τομείς της υγείας, της απασχόλησης και της στήριξης των επιχειρήσεων, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.

Η κυβερνητική γραμμή την οποία επανέλαβε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και η αναπληρώτριά του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, Αριστοτελία Πελώνη και την οποία θα μεταφέρει στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είναι η εξαίρεση των δαπανών για τον κοροναϊό από το πρωτογενές πλεόνασμα και η διεκδίκηση χαμηλότερου ύψους στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αυτή η διπλή διεκδίκηση έχει ουσιαστικά και τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει δημοσίως τοποθετηθεί και αναμένεται να επαναλάβει τη στήριξή του προς σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Αντίστοιχη είναι και η θέση του ΚΙΝΑΛ και της Φώφης Γεννηματά με την οποία θα συνομιλήσει στις 8μμ ο κ. Μητσοτάκης μέσω βιντεοκλήσης.

Ενίσχυση του ΕΣΥ

Από την πλευρά τους οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να ζητήσουν συγκεκριμένα και ενισχυμένα μέτρα στήριξης του ΕΣΥ.

Ήδη προς σ’ αυτή την κατεύθυνση η Φώφη Γεννηματά έχει επικοινωνήσει και με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και κατέθεσε σειρά προτάσεων για την αποτελεσματικότερη ανταπόκριση της πολιτείας στην ενίσχυση του ΕΣΥ.

Και ο Αλέξης Τσίπρας έχει κινηθεί προς σ’ αυτή την κατεύθυνση ανακοινώνοντας προτάσεις για προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και εξασφάλιση υγειονομικού υλικού . Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά κυβερνητική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας σε ήδη πρώτης ανάγκης αλλά υγιεινής.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει πως είναι κρίσιμος ο επόμενος μήνας και να ζητήσει τη συμβολή όλων ώστε να μην συμβεί στην Ελλάδα ότι συμβαίνει πχ στην Ιταλία. Στο πλαίσιο αυτό, θα ζητήσει από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης να λειτουργήσουν υπεύθυνα και να υπογραμμίζουν προς τον ελληνικό λαό την ανάγκη άμεσης εφαρμογής των ατομικών και συλλογικών μέτρων πρόληψης που πρέπει να λαμβάνονται για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού.

Με το βλέμμα στην Εκκλησία

Στο Μαξίμου περιμένουν να ξεκαθαρίσει και η Εκκλησία τη θέση της, όσον αφορά την πραγματοποίηση της Θείας Λειτουργίας στους ιερούς ναούς, χωρίς τη φυσική παρουσία των πιστών.

Αυτή την ώρα άλλωστε συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει ζητήσει από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο οι ναοί να μείνουν ανοιχτοί μόνο για ατομική λατρεία και για την τέλεση των απαραίτητων μυστηρίων με τον ελάχιστο δυνατό κόσμο.

Από την πλευρά τους τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να τονίσουν ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν εξαίρεση από τα μέτρα οι εκκλησιαστικές λειτουργίες.

Το σημαντικό, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός και στη συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», «είναι να περιορίσουμε τον αριθμό στο ελάχιστο και να μη χάσουν άνθρωποι τη ζωή τους -αυτή είναι η μεγάλη προσπάθεια- ενώ θα μπορούσε να σωθούν. Αυτό είναι το κύριο μέλημά μας», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις περιπτώσεις συγχρωτισμού και μετακινήσεων των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

«Εμείς μεν μπορεί να αρρωστήσουμε και να μην πάθουμε τίποτα, αλλά αν κολλήσουμε κάποιον άνθρωπο ο οποίος είναι ηλικιωμένος ή αν επιτρέψουμε με τη συμπεριφορά μας να διασπαρεί ο ιός με μεγαλύτερη ταχύτητα, οι επιπτώσεις σε κάποιον άλλον συνάνθρωπό μας, τον οποίο πιθανώς και να μη γνωρίζουμε, να είναι δραματικές», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων ζητά το ΚΚΕ

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει και τους υπόλοιπους αρχηγούς τις επόμενες ώρες και μέρες.

Την επίταξη ιδιωτικών κλινικών και την ένταξη των γιατρών του ιδιωτικού τομέα στον κρατικό σχεδιασμό ζήτησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για την γενική ισχύ των μέτρων για τις συναθροίσεις και στην Εκκλησία.

Σε δήλωσή του ο γραμματέας του ΚΚΕ πρότεινε 7 συγκεκριμένα μέτρα:

«Πρώτον: Η κυβέρνηση πρέπει έκτακτα να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές, να δεσμεύσει και να εντάξει στον κρατικό σχεδιασμό και τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, που είναι δεκάδες χιλιάδες.

Δεύτερον: Να προμηθεύσει με όλα τα απαραίτητα υλικά τα νοσοκομεία για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού (μάσκες, πλαστικά γυαλιά χειρουργείου, ρόμπες μίας χρήσης κλπ). Μέχρι τώρα καλύπτονται όσοι παραλαμβάνουν και χειρίζονται το κάθε περιστατικό. Με την εξάπλωση που αναμένεται, χρειάζεται να καλυφθούν όλοι.

Τρίτον: Είναι επείγον να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία για να μη γίνονται χώροι μετάδοσης. Δεν αρκούν οι συστάσεις στον κόσμο. Χρειάζονται υποδείξεις για το που να πάει. Απαιτείται 24ωρη λειτουργία Κέντρων Υγείας, ΤΟΜΥ. Να προχωρήσει το μέτρο με έκτακτες προσλήψεις.

Τέταρτον: Περισσότερο από ποτέ θα χρειαστούν οι ΜΕΘ, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Σήμερα υπάρχουν 110 κλειστές και δεν έχει ανοίξει ούτε μία παραπάνω.

Πέμπτον: Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για ορισμένες διοικήσεις νοσοκομείων που, αντί να ασχολούνται με την αντιμετώπιση της πανδημίας, στρέφονται εναντίον συνδικαλιστών που κάνουν το καθήκον τους, δηλαδή να αναδεικνύουν τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις.

Έκτον: Ακόμη και μετά τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τα σούπερ μάρκετ κι άλλα πολυκαταστήματα, αυτά παραμένουν ανεπαρκή με βάση τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ.

Έβδομον: Επαναφέρουμε το αυτονόητο μέτρο πως ό,τι ισχύει για άλλους χώρους συγχρωτισμού πρέπει να αφορά και την Εκκλησία».