Ο πολιτισμός και οι μαζικές εκδηλώσεις του εξελίσσονται στα πρώτα “θύματα” των μέτρων προφύλαξης για την μη εξάπλωση του κορονοϊού.

Η αρχή στη Θεσσαλονίκη έγινε με την αναβολή (την περασμένη Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου) των εγκαινίων της έκθεσης « Σφραγίδες, επιστολές, γραμματόσημα- H ταχυδρομική Ιστορία της Θεσσαλονίκης» στο κτίριο της βίλας Καπαντζή.

Ακολούθησε χθες (Καθαρά Δευτέρα) η για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, αναβολή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ (5-15 Μαρτίου).

Νέες σημερινές ανακοινώσεις σύμφωνα με τις οποίες :

– “Αναβάλλονται τα εγκαίνια έκθεσης των συμμετοχών του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων «Δημιουργία Χώρου Εγκαταστάσεων Κοινής Ωφέλειας στο Ο.Τ. που περικλείεται από τις οδούς Αλονήσου- Μυκόνου- Άνδρου- Σιδηροκάστρου(πρώην Στάβλοι Παπάφη)», που ήταν προγραμματισμένα για την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020.

– Ακυρώνονται οι παραστάσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος της Κ.Ο.Θ (σε σύμπραξη με το ΚΘΒΕ)Το Παλιόπαιδο’, λόγω μαζικών ακυρώσεων των κρατήσεων από σχολεία.

Άμεσα θα επιστραφούν τα χρήματα στους μαθητές των υπόλοιπων σχολείων που έχουν κλείσει θέσεις, αλλά και στο κοινό που έχει αγοράσει εισιτήριο για τις οικογενειακές παραστάσεις του Σαββατοκύριακου.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του αναβάλλει τις εξής εκδηλώσεις:

– Το 33ο Αρχαιολογικό Συνέδριο με τίτλο «Το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη το 2019», που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 5 και 6 Μαρτίου 2020.

Η επιστημονική συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη πραγματοποιείται αδιάλειπτα επι 33 συνεχή χρόνια και ειδικά φέτος υπήρξε (σύμφωνα με το προ μηνός εκδοθέν πρόγραμμα) μάλλον συρρικνωμένη καθώς η διάρκεια της θα ήταν μόλις διήμερη και ο αριθμός των επιστημονικών ανακοινώσεων περιορισμένος (μόλις 61 φέτος).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής : “Λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού, αποφάσισε την αναβολή της διεξαγωγής της συνάντησης στις 5 και 6 Μαρτίου. -Νέα πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής του 33ου ΑΕΜΘ στα τέλη Μαίου ή αρχές Ιουνίου 2020.

– Με περιορισμένη προσέλευση θεατών πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου των Απόκρεω οι παραστάσεις σ όλες τις αίθουσες του ΚΘΒΕ. Η διοίκηση του δεν εξέδωσε μέχρι σήμερα οποιαδήποτε ανακοίνωση για τις συνεχιζόμενες κανονικά (από αύριο Τετάρτη) παραστάσεις.