Απάντηση στα περί λειτουργίας «ρωσικής εκκλησίας στα Κατεχόμενα» δίνει η Μόσχα τόσο διά της εκπροσώπου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας όσο και διά της ρωσικής πρεσβείας της Κύπρου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου της Κύπρου», στα Κατεχόμενα -και συγκεκριμένα στην Κερύνεια- άρχισε να λειτουργεί «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου», όπως αυτοαποκαλείται.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, η «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου» έχει εφημέριο τον π. Αλεξέι Ιβάνοφ, ο οποίος χειροτονήθηκε το 2014 στα Κατεχόμενα από τον Μητροπολίτη Οδησσού Αγαθάγγελο (Agafangel Pashkovsky), επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Εξωτερικό. Επίσης, υπάρχει διάκονος και υποδιάκονος, ενώ λειτουργεί και αντίστοιχη ιστοσελίδα.

Απαντώντας στο δημοσίευμα αυτό, εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κάνει λόγο για «περίεργη επικοινωνιακή εκστρατεία», αναφέροντας μεταξύ άλλων πως η Ρωσική Εκκλησία δεν μπορεί να έχει εκπροσώπους ή παραρτήματα πουθενά -ειδικά στην κανονική επικράτεια μιας άλλης τοπικής ορθόδοξης εκκλησίας στην προκειμένη περίπτωση στην επικράτεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου.

«Δεν έχω διαβάσει αυτές τις δημοσιεύσεις, αλλά τέτοιες δηλώσεις δεν είναι ούτε καν κοντά στην αλήθεια. Η Ρωσική Εκκλησία δεν μπορεί να έχει εκπροσώπους ή παραρτήματα πουθενά ειδικά στην κανονική επικράτεια μιας άλλης τοπικής ορθόδοξης εκκλησίας, στην προκειμένη περίπτωση στην επικράτεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου. Είναι λοιπόν μια περίεργη επικοινωνιακή εκστρατεία» υπογράμμισε στο Sputnik ο Αλεξάντερ Βόλκοφ, εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας.

Ρωσική Πρεσβεία Κύπρου: Ο Αλεξέι Ιβανόφ δεν είναι και δεν ήταν ποτέ κληρικός της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Από την πλευρά της, η Alla Khanayeva, εκπρόσωπος της Ρωσικής Πρεσβείας στην Κύπρο, σχολίασε σχετικά στο Sputnik: «Η εκκλησία αυτή δεν είναι νόμιμη. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, είμαστε σε συνεχή επαφή με τον εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Μόσχας στην Κύπρο.

Όσον αφορά το άρθρο, τα δεδομένα που αναφέρει δεν είναι αληθή. «Έχουμε επίσημη επιβεβαίωση του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που λέει ότι ο Αλεξέι Ιβανόφ δεν είναι και δεν ήταν ποτέ κληρικός της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» συμπληρώνει.

«O κλήρος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας παρείχε την επιβεβαίωση αυτή το καλοκαίρι στον αρχιεπίσκοπο της Κύπρου. Η Εκκλησία της Κύπρου είναι ενήμερη και το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει λάβει όλα τα μέτρα για να ενημερώσει (σ.σ. την Εκκλησία της Κύπρου) ότι πρόκειται για παράνομη δραστηριότητα. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει καμία σχέση με αυτήν την αυτοανακηρυχθείσα εκκλησία. Είμαστε σε επαφή με εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Μόσχας. Και εκείνος συνεργάζεται με την Εκκλησία της Κύπρου. Ο Αλεξέι Ιβανόφ δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία» καταλήγει.