Την εκτίμηση ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα εξήλθε από τα μνημόνια ωριμάζουν οι συνθήκες για την περαιτέρω μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών και το πραγματικό ερώτημα είναι αν η επόμενη μέρα για τη χώρα θα εμπεριέχει το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης, διατύπωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 FM.

Με αφορμή και δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, σε συνέντευξή του στους «Financial Times», περί συνολικής φορολογικής μεταρρύθμισης με τετραετή χρονικό ορίζοντα και μείωση φόρων, ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε: «Το ερώτημα (…) είναι ποιοι θα ωφεληθούν περισσότερο από αυτή τη διαδικασία και πώς η επόμενη ημέρα στην Ελλάδα, που μπορεί να είναι αναπτυξιακή και με λιγότερους φόρους, θα εμπεριέχει το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης. Πώς δηλαδή αυτοί οι οποίοι σήκωσαν το συντριπτικά μεγαλύτερο βάρος της κρίσης και έβαλαν το κεφάλι κάτω από το νερό, τώρα θα είναι οι πρώτοι που θα πάρουν τα ωφελήματα».

Κατάργηση βάσιμου λόγου απόλυσης

Σε ό,τι αφορά την εγκύκλιο για την κατάργηση του «βάσιμου λόγου απόλυσης», δηλαδή της υποχρέωσης του εργοδότη να αναφέρει στο σύστημα «Εργάνη» τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στην απόλυση ενός εργαζομένου, ο κ. Ζαχαριάδης επισήμανε:

«Το έφεραν προς ψήφιση στη Βουλή την τελευταία ημέρα, αποχώρησαν όλα τα κόμματα κι έμειναν μόνοι τους, κάνουν από το τρίτο νομοθέτημα τα χατίρια του ΣΕΒ και των ισχυρών εργοδοτών. Ο κ. Βρούτσης δε προσπαθεί να το προσεγγίσει και να το παρουσιάσει ως φιλεργατικό μέτρο (…) Πάμε πίσω στην εργασιακή νομοθεσία, τη χαλαρώνουν και κάνουν πιο εύκολο να χτυπηθεί ο εργαζόμενος.»

» Όλα τα υπόλοιπα επικοινωνιακά τρικ που χρησιμοποιήθηκαν -και αυτό με το θέμα των προσωπικών δεδομένων, και αυτό με το θέμα του πλαφόν στη σύνταξη- είναι «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», προσπαθεί με αποτυχημένο τρόπο ο κ. Βρούτσης να κρύψει τον πυρήνα της αντεργατικής πολιτικής που ψηφίζει από τις πρώτες εβδομάδες. Και αυτό δυστυχώς εκτιμώ ότι θα έχει συνέχεια».

Συμβάλαμε καθοριστικά για να ξεκινήσει η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση

Ο κ. Ζαχαριάδης επισήμανε ακόμη για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού ότι τα στοιχεία είναι πολύ καλά και πάνω από τους στόχους και «βεβαίως δίνουν στην κυβέρνηση τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης», γεγονός που αναδεικνύει την καθοριστική συμβολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα:

«συμβάλαμε καθοριστικά ώστε να ξεκινήσει η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση, αυτό σημαίνει ότι εμείς ήμασταν η πολιτική δύναμη που βγάλαμε την Ελλάδα από τα μνημόνια, αυτό δείχνει ότι αυτοί οι οποίοι μας έκαναν τότε «κατεδαφιστική» αντιπολίτευση, ή είχαν αφελή άγνοια, ή έλεγαν επιτηδευμένα ψέματα ή έκαναν απλώς προπαγάνδα».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ακόμη: «Ας βγει ο κ. Πέτσας να πει ότι εν πάση περιπτώσει κάτι έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της δουλειάς της δικιάς μας, την περίοδο που ήμασταν εμείς στην διακυβέρνηση της χώρας. Μακάρι να πηγαίνει στο στόχο πάντα και αυτή η κυβέρνηση και να μην έχουμε δημοσιονομικά ζητήματα».

Ερωτηθείς πώς αποτιμά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης, ο κ. Ζαχαριάδης επισήμανε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που ήρθε στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ το υποστήριξε και το ψήφισε.

«Άρα λοιπόν εμείς είμαστε μία αξιωματική αντιπολίτευση που δεν φοβόμαστε να πούμε «ναι» εάν κάπου μπορούμε να πούμε «ναι» και πρέπει να το πούμε κι εάν χρειάζεται να πούμε «όχι» θα το αιτιολογούμε, θα το αξιολογούμε και θα το απαντάμε».

Σχετικά με την ελάφρυνση των 200 εκατ. ευρώ, που έκανε η κυβέρνηση στον ΕΝΦΙΑ, σημείωσε: «Εμείς (…) θα βάζαμε το μεγάλο κομμάτι της ελάφρυνσης σε αυτούς που ξεκινάει η περιουσία τους από το «0» και θα έφτανε μέχρι τις 300, 400, 500 χιλιάδες. Σε αυτούς που έχουν τις πολύ μεγάλες περιουσίες, από 500 χιλιάδες ευρώ και πάνω δεν θα δίναμε ελάφρυνση, δηλαδή το λέω ότι ακόμα και σε αυτά υπάρχουν δυνατότητες για στρατηγική διαφοροποίηση. Θα ελαφραίναμε περισσότερο αυτόν που είχε (περιουσία) 50, 80, 100, 150, 200 χιλιάδες ευρώ και δεν θα ελαφραίναμε αυτόν που έχει 500, 600 χιλιάδες ή 1-2 εκατομμύρια για παράδειγμα».

Όσο περνάει ο χώρος η σύγκριση θα είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε ακόμη την εκτίμηση ότι καθώς θα περνάει και ο χρόνος αυτής της διακυβέρνησης θα υπάρχουν συγκρίσεις, «θα αποτυπωθεί η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά από τομείς, ιδίως στον χώρο της οικονομίας και στον χώρο της Εξωτερικής Πολιτικής, ως μιας κυβέρνησης, η οποία είχε απολύτως θετικό πρόσημο και άφησε θετικό αποτύπωμα για τη χώρα.»

» Το λέω αυτό διότι επιτέλους στον χώρο της οικονομίας, μετά από 10 χρόνια στην κρίση και τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού, μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι θα έχουμε καλύτερες ημέρες, και επειδή ξέρετε ότι πάντα στην οικονομία υπάρχει μία υστέρηση, όπως εμείς όταν ήρθαμε στη διακυβέρνηση είχαμε δυστυχώς να χειριστούμε την αποτυχία της διακυβέρνησης Σαμαρά, με εκείνη την καταστροφική διαδικασία που είχε το δεύτερο μνημόνιο, άρα και εμείς πήγαμε προς τα πίσω, η ΝΔ ξεκινάει από μία διαφορετική βάση.»

» Γιατί; Διότι εμείς μπορέσαμε και ισορροπήσαμε την οικονομία και τα πήγαμε καλύτερα. Άρα λοιπόν η επόμενη ημέρα μίας διακυβέρνησης δημιουργεί τους όρους και τις προϋποθέσεις και για την επόμενη. Νομίζω η συμβολή η δική μας (…) είχε θετικό πρόσημο για την πατρίδα όπως και στην εξωτερική πολιτική με τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που φαίνεται, αν θέλετε, από αυτά τα οποία έγιναν την τελευταία εβδομάδα: απαγόρευση χρήσης του εμβλήματος του Ήλιου της Βεργίνας, τοποθέτηση πινακίδων στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων που εξηγούν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δεν έχει σχέση καμία με τους γείτονες, αλλά έχει σχέση με την αρχαιοελληνική παράδοση και τη αρχαιοελληνική μακεδονική ιστορία, όλα αυτά νομίζω δίνουν απαντήσεις σε αυτούς που έκαναν λαϊκίστικη και τυχοδιωκτική αντιπολίτευση σε εμάς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ