Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, ο οποίος έκανε σήμερα την αποχαιρετιστήρια λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Καλαβρύτων.

Ο μητροπολίτης τέλεσε την τελευταία του λειτουργία το πρωί της Κυριακής, παρουσία τοπικών πολιτικών παραγόντων, ενώ πλέον η Ιερά Σύνοδος θα ενεργοποιήσει τις διαδικασίες εκλογής νέου Μητροπολίτη.

Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, η πρόθεσή του είχε γνωστοποιηθεί από ημέρες, όμως έγινε σεβαστή η επιθυμία του Μητροπολίτη να την γνωστοποιήσει ο ίδιος.

Τα τελευταία του λόγια ως μητροπολίτης

«Σήμερα είναι η τελευταία λειτουργία ως μητροπολίτης σας στον χώρο αυτόν. Είναι αποχαιρετιστήριος λειτουργία διότι χθες υπέγραψα και αύριο καταθέτω στην Σύνοδο την παραίτηση μου. Έχω 41 χρόνια κοντά σας. Έχω αναλώσει τον εαυτό μου με την χάρη του θεού από το πρωί μέχρι το βράδυ εργαζόμενος. Και από το βράδυ μέχρι το πρωί αγρυπνώ πολλές φορές για εσάς και προσεύχομαι» είπε ο μητροπολίτης Αμβρόσιος.

«Μπήκα στα 82 και πλέον πρέπει να κοιτάξω τον εαυτό μου γιατί καθώς λέει η Γραφή τ αἱ ἡμέραι τῶν ἐτῶν ἡμῶν ἐν αὐτοῖς ἑβδομήκοντα ἔτη, εαν δε ἐν δυναστείαις, ὀγδοήκοντα ἔτη, και το πλεῖον αὐτῶν κόπος και πόνος. Πρέπει να κοιτάξω λίγο τον εαυτό μου και να αφήσω τις πολλές ευθύνες και μάλιστα σε μια εποχή που και η πατρίδα μας κινδυνεύει και η πίστη μας διώκεται. Έκανα ό,τι μπορούσα. Τα υπόλοιπα ο θεός ας φροντίσει» τόνισε ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Παράλληλα, έκανε κάποιου είδους αυτοκριτική λέγοντας: «Έχω κάνει κάποια καλά. Έχω κάνει σφάλματα. Ζητώ από τον θεό και από εσάς συγνώμη».

«Σημείο Αντιλεγόμενο»

Στη διάρκεια της πορείας του, ο Αμβρόσιος προκάλεσε πολλές φορές αντιδράσεις με τις δηλώσεις του, κυρίως σε ότι αφορά στην LGBTQI+ κοινότητα, για τις οποίες και βρέθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόσφατη καταδίκη του για το άρθρο που είχε ανεβάσει στο προσωπικό του ιστολόγιο με τον τίτλο «Φτύστε τους», αναφερόμενος σε ομοφυλόφιλους. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν φυλάκιση 7 μηνών με τριετή αναστολή.

Επιπλέον, ο μητροπολίτης είχε κατηγορηθεί ότι ζήτησε την εκδίωξη ομοφυλόφιλου ηλικιωμένου από το γηροκομείο Καλαβρύτων, κάτι που όμως τελικά δεν συνέβη, έπειτα από την παρέμβαση του διευθυντή του Καλλιµανοπούλειου ιδρύµατος, µε αποτέλεσµα ο µητροπολίτης Καλαβρύτων Αµβρόσιος να ανακαλέσει την αρχική του απόφαση και ο ηλικιωµένος να εξακολουθήσει να δέχεται τη φροντίδα που έχει ανάγκη.

Το βιογραφικό του

Γεννήθηκε το 1938 στην Πάτρα την 25ην Απριλίου 1961 εκάρη Μοναχός, την 31ην Μαΐου 1961 Διάκονος, την 17ην Ιουλίου 1963 Πρεσβύτερος, την 17ην Αυγούστου 1976 εξελέγη Μητροπολίτης Ταλαντίου και την 12ην Οκτωβρίου 1978 εξελέγη Μητροπολίτης της ιστορικής Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και σαν σήμερα το 1978 ενθρονίσθηκε στο Αίγιο.

Διετέλεσε Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Χωροφυλακής και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες, κυρίως ιστορικού και αντιαιρετικού περιεχομένου.