Έξαλλος εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το ενδεχόμενο σύλληψης του πληρώματος του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ. Μιλώντας ενώπιον εξαγωγέων ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να διαψεύσει τις ελπίδες των ελληνοκυπρίων λέγοντας τα εξής:

«Διαθέτουμε τέσσερα πλοία, από αυτά τα δυο είναι ερευνών και τα άλλα δυο γεωτρήσεων. Αν κάποιος κάνει κάτι τότε κι εμείς μαζί με όλες τις φρεγάτες και όλα τα αεροσκάφη στεκόμαστε δίπλα τους και συνεχίζουμε τις εργασίες. Δώσανε λέει εντολή για να συλλάβουν τα πληρώματα, ποιον θα συλλάβετε; Θα γλείφετε μόνο την παλάμη σας!», είπε απευθυνόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Εμείς κάνουμε έρευνες στα σημεία που έχουν παραχωρηθεί», πρόσθεσε ο Ερντογάν στρέφοντας τα πυρά του κατά του Γάλλου προέδρου με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε για το θέμα.

«Ο πρόεδρος της Γαλλίας λέει πως θέλει να φύγουμε από εκεί. Εσύ τι λες ρε! Εμείς έχουμε ακτές εκεί και είμαστε εγγυητές στην Κύπρο όπως και η Ελλάδα και η Αγγλία. Ποιος είσαι εσύ; O δικηγόρος τους;», είπε ταραγμένος ο Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι οι αρχές της Κύπρου εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης των μελών του πληρώματος του τουρκικού πλοίου – γεωτρύπανου που ετοιμαζόταν να ξεκινήσει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.