«Ανησυχητική» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ο τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στην εκπομπή One Line. Όπως είπε, η Τουρκία βρίσκεται «εγκλωβισμένη στη στρατηγική της έντασης», καθώς η ίδια αποκλείστηκε από τις ενεργειακές εξελίξεις στη Μεσόγειο. «Δεν θέλει να παίξει με τους κανόνες του παιχνιδιού αλλά θέλει να είναι παρούσα».

Ερωτώμενος για ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως «όταν βρισκόμαστε σε μια διαρκή ένταση, μπορεί να γίνει μια λάθος εκτίμηση και να έχουμε νέα κλιμάκωση η οποία δεν ξέρουμε πού μπορεί να φτάσει», προσθέτοντας πως δεν είναι αυτό το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο πρέπει να εργαστούμε, προτάσσοντας τη σημασία του διαλόγου. Καλούμενος να απαντήσει αν υπάρχει μυστική διπλωματία από την πλευρά της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ αναφέρθηκε σε δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να αποτελέσει μοντέλο για μια λύση στα ελληνοτουρκικά, κάνοντας λόγο για «λάθος δρόμο και έγκλημα αν κινηθούμε προς αυτή την τακτική».

Μιλώντας δε για τις σχέσεις του με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο κ. Κουμουτσάκος αποκάλυψε πως υπάρχει επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών, καθώς και με την Κύπρο και ξένα κράτη. Ερωτώμενος για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης στο Ιόνιο περί επέκτασης των χωρικών υδάτων, κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μείζονες αποφάσεις για τη χώρα αυτή τη χρονική στιγμή, δεσμεύοντας επόμενες κυβερνήσεις. «Αν το φέρουν τώρα που υπάρχει τόση συσσωρευμένη ένταση, η Τουρκία θα αντιδράσει» είπε, προσθέτοντας πως «δεν πρέπει να ρίξουμε κι άλλο λάδι στη φωτιά τη δεδομένη χρονική στιγμή». Κάλεσε ωστόσο την Αγκυρα να μην εκλάβει τη σκληρή αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας μας ως αδυναμία. «Αν το κάνουν θα είμαστε όλοι ενωμένοι» είπε.

Δείτε το βίντεο

Πηγή: onetv.gr