Τρεις νεκροί και εννέα τραυματίες ο απολογισμός της επίθεσης ένοπλου σε συρμό τραμ στην Ουτρέχτη. Η Αστυνομία της Ουτρέχτης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση. Στο πλαίσιο αυτό έχει αυξήσει το επίπεδο συναγερμού για τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών στην ύψιστη βαθμίδα.

Όσον αφορά τα κίνητρα του δράστη, παρά το γεγονός ότι οι Αρχές από την πρώτη στιγμή είχαν προκρίνει το σενάριο της τρομοκρατίας, ακόμα όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά.

Από τη μια πλευρά to BBC Turk έκανε λόγο για διασυνδέσεις του δράστη με την Τσετσενία, αλλά και το ISIS. Τούρκος επιχειρηματίας, ο οποίος ζει στην ολλανδική πόλη και γνώριζε τον δράστη, μιλώντας στην τουρκική υπηρεσία του BBC, τόνισε ότι ο Τανίς που γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου 1981, στο παρελθόν είχε πολεμήσει στην Τσετσενία.

Πρόσθεσε δε, ότι πριν από λίγα χρόνια είχε συλληφθεί ως ύποπτος για διασυνδέσεις με τον ISIS, αλλά αφέθηκε ελεύθερος. «Δεν ήταν ενεργό μέλος της τουρκικής κοινότητας στην Ολλανδία, ήταν μάλλον ερημίτης» σημείωσε.

Ωστόσο, άλλες πληροφορίες, αυτή τη φορά από το πρακτορείο Anadolu, κάνουν λόγο για πυροβολισμούς που είχαν στόχο συγγενείς του δράστη, αλλά και όσους προσπάθησαν να βοηθήσουν το θύμα. Το πρακτορείο επικαλείται πληροφορίες από συγγενικό πρόσωπο του δράστη.

Την είδηση αυτή επιβεβαίωσε και η εφημερίδα Algemeen Dagblad, επικαλούμενη έναν αυτόπτη μάρτυρα, ανέφερε ότι ο ένοπλος στόχευε μια γυναίκα μέσα στο τραμ και κατόπιν πυροβόλησε τους ανθρώπους που προσπάθησαν να την βοηθήσουν.

Αν και δεν έχουν ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες, το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι RTV Utrecht μετέδωσε ότι ο Τάνις έχει μακρά προϊστορία με τον νόμο, τόσο για μικρά όσο και για σοβαρά αδικήματα.

Μεταξύ αυτών ήταν και ένα επεισόδιο με πυροβολισμούς το 2013. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιόοστ Λάνσαγκε απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Τάνις έχει βαρύ ποινικό μητρώο.

https://twitter.com/pimcoumans/status/1107611965738926081

Το χρονικό του τρόμου στην Ολλανδική πόλη

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο δήμος Ουτρέχτης, η αστυνομία και η εισαγγελική αρχή αμέσως μετά τους πυροβολισμούς, επέστησαν  την προσοχή στους πολίτες, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να αποκλειστούν νέα περιστατικά» καθώς ο δράστης (η ολλανδική αστυνομία εκτιμά ότι ο δράστης είναι ένας) παραμένει ασύλληπτος.

https://twitter.com/PolitieUtrecht/status/1107620741879607297

Στην περιοχή είχαν αναπτυχθεί άνδρες της Υπηρεσίας Ειδικών Επεμβάσεων (DSI) της ολλανδικής αντιτρομοκρατικής δύναμης. Η Πλατεία 24ης Οκτωβρίου, στάση του τραμ έξω από το κέντρο της πόλης, είχε αποκλειστεί, ενώ στην περιοχή έσπευσαν αμέσως άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Για «πιθανό τρομοκρατικό κίνητρο» της επίθεσης έκανε λόγο η αστυνομία.

Στο μεταξύ, ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε ότι λόγω της επίθεσης σταμάτησαν οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού. «Είμαι πολύ ανήσυχος» δήλωσε.

https://twitter.com/robertpbas/status/1107592724851712000

Η επίθεση

Το περιστατικό έλαβε χώρα περίπου στις 10 το πρωί, όταν ένοπλος άνοιξε πυρ στοχεύοντας προς τους επιβάτες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον σταθμό του τραμ.

Οι αρχικές πληροφορίες που έκαναν λόγο για αρκετά άτομα τραυματισμένα επιβεβαιώθηκαν και επισήμως από την ολλανδική αστυνομία, η οποία μάλιστα εξετάζει ενδεχόμενα τρομοκρατικά κίνητρα πίσω από το περιστατικό. Ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι υπάρχει επίσης ένας νεκρός.

Το θύμα είναι καλυμμένο με σεντόνι και κείτεται πάνω στις σιδηρογραμμές ανάμεσα σε δύο βαγόνια, σύμφωνα με όσα μετέδωσε δημοσιογράφος του ANP.

«Έπεσαν αρκετοί πυροβολισμοί μέσα στο τραμ και πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν. Ελικόπτερα βρίσκονται στην περιοχή. Δεν έχουν γίνει ακόμη συλλήψεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιουστ Λανσάγκε, κάνοντας σαφές ότι οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του.

«Ένας άνδρας άρχισε να πυροβολεί μανιασμένα» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας σε τοπικό μέσο ενημέρωσης.

Ο τοπικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RTV Utrecht επικαλέστηκε αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος είδε μια γυναίκα να κείτεται στο έδαφος και μερικούς άνδρες να απομακρύνονται τρέχοντας. «Την έφερα στο αυτοκίνητό μου και την βοήθησα» είπε. «Όταν έφτασε η αστυνομία, ήταν νεκρή».

Το προφίλ του δράστη

Τη φωτογραφία ενός άντρα, τον οποίο οι ολλανδικές αρχές θεωρούν δράστη της επίθεσης στο τραμ, έδωσε στην δημοσιότητα η αστυνομία.

Στην φωτογραφία ο άντρας φαίνεται μέσα στο τραμ, λίγη ώρα πριν βγάλει όπλο και αρχίσει να πυροβολεί, με αποτέλεσμα να σκοτώσει τουλάχιστον έναν άνθρωπο και να τραυματίσει σοβαρά αρκετούς ακόμη.

Σε μήνυμά της στο Twitter η ολλανδική αστυνομία αναφέρει ότι ο άντρας αυτός είναι 37 ετών, λέγεται Gökman Tanis και έχει γεννηθεί στην Τουρκία.

«Μην επιχειρήσετε να τον πλησιάσετε, αλλά ειδοποιήστε αμέσως την αστυνομία» αναφέρεται στο tweet.

https://twitter.com/PolitieUtrecht/status/1107636046685188096