Την ανάγκη κήρυξης του ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στη Βρίσα της Λέσβου ως διατηρητέο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς ανέδειξε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Βλαζάκη στο Υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα.

Ο ναός που αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία - σύμβολα του οικισμού της Βρίσας, χαρακτηρίστηκε κατεδαφιστέος από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017.

«Η διάσωση και η κήρυξη του ναού ως μνημείο, θα διασώσει την περίτεχνη, αναντικατάστατη και εμβληματική μορφή του, και θα προσθέσει ένα ακόμη κόσμημα στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου, αποκαθιστώντας το “τοπόσημο” του χωριού. Παράλληλα, θα τονώσει το ηθικό και το συναίσθημα των κατοίκων και θα τους δώσει τη δύναμη να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για την αναβίωση του οικισμού και τη συνέχιση της ιστορίας του», τόνισε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας ζήτησε να εισηγηθούν το θέμα της κήρυξης του ναού ως διατηρητέου μνημείου στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων που είναι το αρμόδιο όργανο για τον χαρακτηρισμό.