Στην Τράπεζα της Ελλάδος βρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα. Ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της ΤτΕ είχαν πολλά να πουν και σύμφωνα με πληροφορίες τον περισσότερο χρόνο ανέλυσαν την πρόταση της κεντρικής τράπεζας για τη μείωση των κόκκινων δανείων μέσω της μεταβίβασης σημαντικού μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) μαζί με μέρος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTCs), που είναι εγγεγραμμένη στους ισολογισμούς των τραπεζών, σε Εταιρείες Ειδικού Σκοπού (SPV).

Η πρόταση αυτή έχει κατατεθεί πριν από τις γιορτές από την ΤτΕ, αλλά η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να πάρει τις αποφάσεις της για το μοντέλο που θα επιλέξει για τα κόκκινα δάνεια.

Οι δύο τους συζήτησαν την οργάνωση μιας κοινής ομάδας αποτελούμενης από στελέχη του υπουργείου και της ΤτΕ, η οποία θα επεξεργαστεί τόσο το σχέδιο της κεντρικής τράπεζας όσο και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα οποία μπορούν να είναι συμπληρωματικά το ένα με το άλλο. Και οι δυο πλευρές τόνισαν άλλωστε ότι αυτό που προέχει είναι να υπάρξει οριστική λύση στο θέμα των NPL’s ώστε να μην οδηγηθούμε σε νέα ανακεφαλαιοποίηση την οποία θα πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Πρόσφατα ο κ. Στουρνάρας έχει δηλώσει ότι αν η κυβέρνηση αποφασίσει να υιοθετήσει το πρόγραμμα εγγύησης στοιχείων ενεργητικού (APS), «εμείς θα το υποστηρίξουμε, καθώς αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι δύο οικονομολόγοι και πολύ γνωστοί από τα παλιά, συζήτησαν για όλο το φάσμα της οικονομίας, για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και για τα προσεκτικά βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα.

Ιδιαίτεροι συμβολισμοί

Η συνάντηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς γίνεται σε μια χρονική περίοδο όπου ο κεντρικός τραπεζίτης βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο κύκλων της κυβέρνησης. Δεν έχει περάσει άλλωστε παρά μία εβδομάδα από το θυελλώδες τηλέφωνο που έκανε ο Π. Πολάκης στον κ. Στουρνάρα, την καταγραφή της συνομιλίας, τις απειλές και τους εκβιασμούς που εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Τελικά, οι τρεις ημέρες διορία που έδινε ο Πολάκης στον Στουρνάρα έγιναν επτά κι αντί να «εισβάλει» στην ΤτΕ ο αναπληρωτής υπουργός πήγε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για πιο σημαντικά θέματα.

Από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών, η κίνηση να συναντηθεί με τον «αποκλεισμένο» από το Μέγαρο Μαξίμου κεντρικό τραπεζίτη, μπορεί να θεωρηθεί και ως «μήνυμα», αν και οι δύο οικονομολόγοι γνωρίζονται από τα φοιτητικά χρόνια. Ομως, όταν από την κυβέρνηση δεν μιλά κανείς με τον κ. Στουρνάρα κι όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του μιλώντας για «υπερτιμημένους τεχνοκράτες», η παρουσία ενός τέτοιου τεχνοκράτη στο κτίριο της οδού Αμερικής θα μπορούσε να έχει πολλούς πολιτικούς συμβολισμούς.

Τσακαλώτος και Στουρνάρας στα φοιτητικά τους χρόνια