Το Κογκρέσο παγώνει τουλάχιστον μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2019 την μεταφορά στην Τουρκία αμερικανικών αεροσκαφών F-35, μέσω του νομοσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019.

Αυτό αποφασίστηκε από την κοινή επιτροπή των δύο σωμάτων ως απάντηση στην προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από την Άγκυρα.

Συγκεκριμένα το Κογκρέσο κάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και Άμυνας, Πάτρικ Σάναχαν να υποβάλουν έκθεση ως την 1η Νοεμβρίου 2019 που θα συμπεριλάβει και λεπτομερή περιγραφή των σχεδίων για την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων προς την Άγκυρα από την προμήθεια των S-400.

Μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί στην Τουρκία 2 αεροσκάφη F-35 και μέχρι τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να παραδοθούν άλλα δύο. Ωστόσο, κανένα δεν έχει εγκαταλείψει το αμερικανικό έδαφος. Και όπως φαίνεται αυτό θα αργήσει να συμβεί.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι το ίδιο νομοσχέδιο επεκτείνεται και στην απαγόρευση της πώλησης όπλων προς την Τουρκία για την προεδρική φρουρά, επικαλούμενη τη βίαιη συμπεριφορά σωματοφυλάκων του προέδρου Ερντογάν σε βάρος αμερικανών διαδηλωτών, τον Μάιο του 2017, απέναντι από το Λευκό Οίκο.

Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι για το ζήτημα είχαν συζητήσει ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στη σύνοδο των G20 στην Αργεντινή.

Πρόσφατα άλλωστε έκθεση του Πενταγώνου, προειδοποίησε εκ νέου ότι «η αμερικανική κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της Τουρκίας ως μιας από τους οκτώ εταίρους, σε περίπτωση που προχωρήσει στην αγορά των S-400».