Αποθέματα φυσικού αερίου στη δυτική Μαύρη Θάλασσα φέρεται να εντόπισε η Τουρκία στο οικόπεδο Τούνα, που βρίσκεται στο σημείο που συναντώνται τα θαλάσσια σύνορα Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Τουρκίας.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», την ύπαρξη αποθεμάτων εντόπισε το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός», το οποίο πραγματοποίησε τις έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα πριν καταπλεύσει στα ανοιχτά της Κύπρου, ενώ αυτή τη στιγμή συνεχίζει στην περιοχή το «Ορούτς Ρέις».

Τη γεώτρηση στη Μαύρη Θάλασσα αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα το γεωτρύπανο Deepsea Metro I, το «αδελφάκι» του «Πορθητή», όπως αναφέρεται, το οποίο μπορεί να διεξάγει επίσης μέχρι 2 γεωτρήσεις τον χρόνο. Το Deepsea Metro I αγοράστηκε από την Τουρκία έναντι 262.5 εκατ. δολαρίων.

«Τα έχει βρει και με τους γείτονες»

Αναφορικά με την ανατολική Μεσόγειο, η «Γενί Σαφάκ» αναφέρει ότι οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς η Τουρκία προσπαθεί να μην επιτρέψει τετελεσμένα της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων.

Πάντως η εφημερίδα εκτιμά ότι «αν προχωρήσουν δύσκολα οι έρευνες στη Μεσόγειο, η Μαύρη Θάλασσα είναι «πιο εύκολο» πεδίο για να διεξάγει γεωτρήσεις η Τουρκία, καθώς εκεί η θάλασσα είναι ακόμη πιο πλούσια σε ενεργειακές πηγές και επίσης η Τουρκία τα έχει ήδη βρει με τις άλλες χώρες στο θέμα της υφαλοκρηπίδας».

Σύμφωνα με τους ειδικούς πάντως, στη Μαύρη Θάλασσα υπάρχουν πλούσια ενεργειακά αποθέματα μέχρι το οικόπεδο Χαζάρ.

Πηγή: Sigmalive