Με εμβατήριο της ναζιστικής περιόδου επέλεξε ομάδα μελών της Νεολαίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) να «τιμήσει» την 80ή επέτειο από τη «Νύχτα των Κρυστάλλων», την 9η Νοεμβρίου.

Λίγες ώρες μετά την ομιλία της καγκελαρίου Μέρκελ για την επέτειο μιας από τις πλέον αιματηρές επιθέσεις αντισημιτικών και παραστρατιωτικών οργανώσεων εναντίον Εβραίων και των περιουσιών τους, η παρέα των νεαρών από το Λίμπουργκ τραγουδούσε το εμβατήριο «Westerwaldlied» σε μπαρ του Βερολίνου, όπου τους βιντεοσκόπησε η εβραϊκής καταγωγής καλλιτέχνης Λίντα Αλβιτσούρι Σόμερφελντ, η οποία παραχώρησε το βίντεο στην εφημερίδα Tagesspiegel.

«Ψηφιακό κυνήγι μαγισσών»

Μετά τη μετάδοση του βίντεο την Τετάρτη, η τοπική οργάνωση νεολαίας του CDU του Λίμπουργκ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απολογείται για «τυχόν ενόχληση που προκάλεσαν στους θαμώνες του μπαρ», απορρίπτει ωστόσο την κατηγορία περί «ναζιστικού εμβατηρίου», υποστηρίζοντας ότι το «Westerwaldlied» δεν είναι παρά ένα παραδοσιακό γερμανικό τραγούδι των κυνηγών και των χωρικών.

Κάνει λόγο για «ψηφιακό κυνήγι μαγισσών» εναντίον των μελών της. «Λυπούμαστε για το γεγονός ότι σε μια πόλη όπου είναι ανεκτό να καπνίζει κανείς μαριχουάνα δεν είναι δυνατό να τραγουδήσει κάποιος γερμανικό τραγούδι των κυνηγών και των χωρικών, του οποίου οι στίχοι δεν συνοδεύονται από κάποια πολιτική δήλωση». Παραδέχεται ωστόσο ότι η συγκυρία της επετείου ήταν «ατυχής».

Το εν λόγω τραγούδι, το οποίο τραγουδούσαν οι γερμανικές δυνάμεις κατά την εισβολή τους στην Ολλανδία, την Γαλλία και το Λουξεμβούργο, αφαιρέθηκε από το επίσημο βιβλίο εμβατηρίων μόλις το 2017.