Ο δικαστής Μπρετ Κάβανο που επιλέχθηκε από τον πρόεδρο Τραμπ για να διοριστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, έχει ουσιαστικά ακαδημαϊκά προσόντα, μία μακρά δημόσια υπηρεσία, μία σειρά από 300 δικαστικές γνωματεύσεις, έχει θετική φήμη, μία συγκινητική προσωπική ιστορία, μία καλή οικογένεια, αλλά και μία ενισχυτική αντίληψη για την άσκηση των προεδρικών εξουσιών, μεταδίδει το ABC News.

Ο Κάβανο θεωρείται επίσης, ένας συντηρητικός δικαστής, ενώ από το ξεκίνημα της καριέρας του προετοιμάστηκε για μία ανώτατη θέση στην δικαιοσύνη, με την καθοδήγηση διακεκριμένων συντηρητικών. Παράλληλα, ο ίδιος, δικτυώθηκε σε παναμερικανικό επίπεδο, εξασφαλίζοντας ευκαιρίες για σημαντικές γνωριμίες, εργάστηκε σε προνομιακές θέσεις δρομολογώντας την ανοδική πορεία.

Οι συντηρητικοί είναι συνήθως πιο πετυχημένοι σε μια τέτοιου είδους αναρρίχηση καριέρας σε σύγκριση με τους φιλελεύθερους.

Ο συντηρητικός οργανισμός (The Federal Society) που εδώ και δεκαετίες προωθεί μία εκστρατεία για τη μεταρρύθμιση του νομικού και δικαστικού συστήματος στις ΗΠΑ με επίκεντρο το σύνταγμα και τους νόμους, ασκεί έναν “εκ των πραγμάτων” έλεγχο στον διορισμό Ρεπουμπλικάνων δικαστών.

Παράλληλα, αποτελεί μία σημαντική πηγή ακαδημαϊκής έρευνας, αλλά και συζήτησης για την προώθηση συντηρητικών νομικών ιδεών. Η οργάνωση αυτή έχει επίσης, την φήμη μιας λέσχης, τα μέλη της οποίας, έχουν ως σκοπό της ζωής τους την εκπλήρωση μιας μεγάλης αποστολής: την ακύρωση της νομοθετικής επανάστασης που συντελέστηκε στις ΗΠΑ την δεκαετία του 1960 και του 1970.

Ετσι, η επιλογή του Κάβανο είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την επίτευξη του σκοπού της παραπάνω οργάνωσης, δρομολογώντας μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην πρόσφατη πολιτική και νομική ιστορία των ΗΠΑ. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, ο διορισμός του Κάβανο έχει προκαλέσει ανησυχία σε αριστερούς κύκλους κι αναφορικά με τον χειρισμό σοβαρών πολιτικών ζητημάτων, όπως, οι αμβλώσεις, τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, αλλά κι ευρύτερα κοινωνικά θέματα τα οποία και συγκροτούν την διαχωριστική πολιτική γραμμή μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, με έμφαση στα ζητήματα της μετανάστευσης.

Επίσης, υπάρχει ένα πιο σημαντικό θέμα που αφορά άμεσα τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς ο Κάβανο υιοθετεί τις ακραίως συντηρητικές θέσεις, σχετικά με την άσκηση των προεδρικών εξουσιών.

Πριν γίνει δικαστής, ο Κάβανο εργάστηκε για αρκετό καιρό στην εκτελεστική εξουσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης όπως, στο υπουργείο Δικαιοσύνης την περίοδο της προεδρίας του Τζορτζ Μπους του Πρεσβύτερου, στην έρευνα που έγινε για την υπόθεση της σεξουαλικής σχέσης του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον με την Μόνικα Λεβίνσκι, στο γραφείο του Νομικού Συμβούλου του Λευκού Οίκου επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, κι ως υπεύθυνος προσωπικού για τον Λευκό Οίκο, στην ίδια κυβέρνηση.

Η πορεία που είχε ο Κάβανο στις κυβερνητικές θέσεις στις οποίες υπηρέτησε του διαμόρφωσε μία αντίληψη σχετικά με τις ενισχυμένες εξουσίες που θα πρέπει να έχουν οι Αμερικανοί πρόεδροι απέναντι στο νόμο.

Στο εφετείο της Ουάσινγκτον, ο ίδιος, υποστήριξε την ενίσχυση άσκησης της προεδρικής εξουσίας “στον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας,” με έμφαση στα ζητήματα που άπτονται της φυλάκισης και της αντιμετώπισης ξένων τρομοκρατών.

Παράλληλα, υποστήριξε την ακύρωση της εφαρμογής γνωμοδότησης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ (1935), η οποία για 83 χρόνια αποτέλεσε σημαντική διάσταση άσκησης της πολιτικής των αμερικανικών κυβερνήσεων. Με την γνωμοδότηση αυτή (Humprey’s Executor vs. United States) το ανώτατο δικαστήριο ομόφωνα διατήρησε ως συμβατή με το σύνταγμα, την λειτουργία ανεξάρτητων υπηρεσιών, όπως, η Επιτροπή Προστασίας των Καταναλωτών, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εκλογών, η Επιτροπή Ελέγχου της Χρηματαγοράς, αλλά κι άλλες δεκάδες επιτροπές.

Ο Κάβανο πιστεύει ότι η ανεξάρτητη λειτουργία των παραπάνω επιτροπών σαν μία αντισυνταγματική παραβίαση των εξουσιών του προέδρου των ΗΠΑ.

Σε ένα πανεπιστημιακό άρθρο του, ο δικαστής υποστήριξε ότι ένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν υποχρεούται να εφαρμόζει ένα νόμο, αν τον θεωρεί αντισυνταγματικό, μέχρι να διαταχθεί να το πράξει από μια απόφαση δικαστηρίου.

“Σίγουρα ένας πρόεδρος έχει καθήκον να μεριμνά για την πιστή εφαρμογή των νόμων. Αυτό σίγουρα σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να συμμορφώνεται με τους νόμους που διέπουν την άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας. Αυτό μπορεί να συμβαίνει μέχρι τουλάχιστον ο πρόεδρος να θεωρήσει έναν νόμο ως αντισυνταγματικό. Σε μία τέτοια περίπτωση, ο πρόεδρος μπορεί ν’ αρνηθεί να εφαρμόσει το νόμο, μέχρι την έκδοση τελικής δικαστικής απόφασης που θ’ απαιτεί το αντίθετο,” είχε γράψει χαρακτηριστικά ο Κάβανο.

Ετσι, ο Κάβανο πιστεύει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να προστατεύεται από την διεξαγωγή μιας σε βάρος του ποινικής έρευνας, αλλά κι από την άσκηση ποινικής δίωξης κατά την περίοδο άσκησης των καθηκόντων του, ενώ θα πρέπει να έχει το δικαίωμα απόλυσης οποιουδήποτε ειδικού ανακριτή ή εισαγγελέα, για τον οποίο αισθάνεται ότι “τον καταδιώκει.”