Σε οριακό σημείο δείχνουν να οδηγούνται οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, μετά από πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αναφέρονται – σύμφωνα με διπλωματικές πηγές – στην απέλαση δύο ρώσων διπλωματών και στην απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα σε άλλους δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας.

Όπως επισημαίνει το Reuters αρχικά δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο σχετικά με τη διαρροή των πληροφοριών για απελάσεις από τις ελληνικές αρχές, ούτε από την ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα.

Η Αθήνα φέρεται να κατηγορεί την απόπειρα αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters που επικαλείται το Interfax το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η Μόσχα θα απαντήσει στην Αθήνα, με το ίδιο νόμισμα.

Αντίστοιχα το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA μεταδίδει ότι σε δήλωση του το μέλος της Άνω Βουλής της Ρωσίας, Αντρέι Κλίμοφ, ανέφερε ότι η Μόσχα θα αντιδράσει στην απέλαση ρώσων διπλωματών προχωρώντας στην απέλαση δύο Ελλήνων διπλωματών.

Επιβεβαίωση από Τζανακόπουλο

Στην επιβεβαίωση του θέματος που έχει ανακύψει με τις ενέργειες από πλευράς Αθήνας για την απέλαση ρώσων διπλωματών, προχώρησε εμμέσως πλην σαφώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Η Ελλάδα έχει αποδείξει στο πλαίσιο μίας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής ότι θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ωστόσο πρόσθεσε πως « δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε συμπεριφορές που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε πως η εκτίμηση του είναι ότι «έχουν υπάρχει τέτοιες συμπεριφορές και γι΄ αυτόν τον λόγο θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα».

«Υπάρχουν στοιχεία και λαμβάνονται μέτρα» δηλώνουν διπλωματικές πηγές

Η Ελλάδα, όταν είχε προκύψει η υπόθεση Σκριπάλ, δεν είχε απελάσει Ρώσους διπλωμάτες καθώς δεν υπήρχαν αποδείξεις, ενώ τώρα υπάρχουν στοιχεία που αφορούν την εθνική ασφάλεια και λαμβάνονται μέτρα, δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφορικά με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα.