Παρότι δεν είναι περίεργη, είναι πραγματικά εκπληκτική η εξέλιξη, η επιτυχία και η καθιέρωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας στην κορυφή των γεγονότων της χώρας μας.

Μέσα στα χρόνια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στη χώρα μας, η αρχαιότερη αθλητική ομοσπονδία των 120 χρόνων ζωής, ο ΣΕΓΑΣ, κατάφερε να παρουσιάσει στην ελληνική και διεθνή κοινότητα ένα πολυδιάστατο ετήσιο γεγονός, του οποίου η μαζικότητα και τα στατιστικά νούμερα είναι εκπληκτικά.

Πάνω από 55.000 δρομείς αναμένεται να συμμετάσχουν το 2018 σε όλους τους αγώνες του Αυθεντικού Μαραθωνίου, όπως μοναδικά αναγνωρίζεται τα τελευταία χρόνια, ενώ οι ατομικές εγγραφές στους μικρότερους πρωινούς αγώνες του έκλεισαν μέσα σε λίγες ώρες από την έναρξη της διαδικασίας τον περασμένο Απρίλιο, δηλαδή, 7 μήνες πριν από το γεγονός!

Επιπλέον, περίπου 150.000 άνθρωποι ενθαρρύνουν τους δρομείς κατά μήκος της κλασικής διαδρομής και στο Παναθηναϊκό Στάδιο και πάνω από 1.000.000 παρακολουθούν το γεγονός μέσω της κρατικής τηλεόρασης.

Πάνω από 5.000 άτομα απασχολούνται τις ημέρες του γεγονότος, ενώ δεκάδες κρατικοί, κοινωνικοί και μη κυβερνητικοί φορείς και εκατοντάδες ιδιωτικές εταιρείες συμμετέχουν σε αυτό. Τέλος, κάθε χρόνο, ο Μαραθώνιος της Αθήνας ενισχύει απίστευτα την ανάπτυξη στη χώρα (πάνω από 25 εκατ. ευρώ οικονομικό αντίκτυπο στην αγορά), αφήνει ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα (3,5 εκατ. ευρώ συλλέγονται για κοινωνικούς σκοπούς), ενώ παράλληλα κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα με την ανακύκλωση πλαστικών, ρούχων και αθλητικών παπουτσιών, καθώς και το πρόγραμμα εξαγοράς ρύπων.

Πέντε βραβεία!

Ολα αυτά «εξαργυρώθηκαν» ουσιαστικά και στα εφετινά Event Awards 2018, όπου βραβεύονται οι δημιουργοί και διοργανωτές των σπουδαιότερων εκδηλώσεων στη χώρα μας.

Ο ΣΕΓΑΣ και οι συνεργάτες του κατέκτησαν πέντε βραβεία για την οργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου, στις εξής κατηγορίες:

1. Το Πλατινένιο Βραβείο ως Θεματικό Γεγονός

2. Το Χρυσό Βραβείο ως Αθλητικό Γεγονός

3. Το Χρυσό Βραβείο ως Διοργάνωση Γεγονότος

4. Το Ασημένιο Βραβείο ως Διαχείριση Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος Εκδήλωσης και

5. Το Ασημένιο Βραβείο για την ERGO Marathon Expo που διοργανώνει η εταιρεία Be Best.

Το μυστικό της επιτυχίας, όπως μας το αναλύει επιγραμματικά ο γενικός συντονιστής της διοργάνωσης Μάκης Ασημακόπουλος:

«Η φωτισμένη ηγεσία του ΣΕΓΑΣ, η φιλοσοφία της συνεργασίας, ο ξεκάθαρος μακροχρόνιος στόχος και ο προγραμματισμός, η επαγγελματική προετοιμασία, η σταθερή ομάδα οργάνωσης για 12 συνεχή χρόνια και η τέλεια συνέργεια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος έχει σήμερα τη στήριξη των σημαντικότερων εταιρειών – χορηγών της χώρας, με πρωτοπόρο την ΟΠΑΠ ΑΕ, μεγάλο χορηγό της διοργάνωσης. Ο ΣΕΓΑΣ για να πετύχει αυτό το έργο έχει συνδιοργανωτές και συνεργάτες πολλούς φορείς του δημόσιου τομέα, με προεξάρχοντες την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΟΤ, στηρίζεται στην ενσυνείδητη προσπάθεια 3.500 εθελοντών και πολλών εργαζομένων από τις κρατικές υπηρεσίες και την Αυτοδιοίκηση, και τέλος έχει τη δυναμική υποστήριξη πολλών εθελοντικών οργανώσεων, σημαντικών ΜΚΟ και του συνόλου των συλλόγων δρομέων υγείας και δεκάδων running teams.

Μεγάλη παρακαταθήκη

Τα τελευταία 12 χρόνια, ο Μαραθώνιος της Αθήνας έγινε ο καταλύτης για να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια πολύ μεγάλη δρομική κοινωνία και αγορά και συνεπώς δεν είναι τυχαίο ότι ήταν πολυνίκης και στα φετινά Event Awards 2018.