Απομένει μόνο μία εβδομάδα για να μάθουμε το όνομα του νέου παγκόσμιου πρωταθλητή και υπάρχουν 50% πιθανότητες το μεγάλο κύπελλο να το κατακτήσει μια ομάδα που δεν τα έχει καταφέρει ποτέ προηγουμένως: για την Κροατία και το Βέλγιο η κατάκτηση του τροπαίου είναι κάτι που δεν τους έχει ξανασυμβεί.

Επιστροφές

Το αποκαλούσαμε Μουντιάλ των εκπλήξεων: είναι απλά το Μουντιάλ των μεγάλων επιστροφών. Στα ημιτελικά επιστρέφουν οι Βέλγοι, για πρώτη φορά μετά το 1986, όταν την παρέα του Σίφο απέκλεισε στο Μεξικό ο Μαραντόνα, οι Αγγλοι που τα είχαν καταφέρει για τελευταία φορά το 1990, πριν τους αποκλείσει η Γερμανία στα πέναλτι, η Κροατία που σε ημιτελικό θα αγωνιστεί για πρώτη φορά μετά το 1998 και οι Γάλλοι, οι μόνοι που όταν είχαν βρεθεί για τελευταία φορά σε ημιτελικό, το 2006, έφτασαν και στον τελικό. Ολους θα τους δούμε την Τρίτη και την Τετάρτη για αυτό ας ασχοληθούμε λίγο με όσους έφυγαν.

Επεμβάσεις

Οι Σουηδοί, που αποκλείστηκαν από την Αγγλία, έμοιαζαν στεναχωρημένοι μόνο γιατί ο καταπληκτικός τερματοφύλακας των Λιονταριών Πίκφορντ τους στέρησε το γκολ της τιμής κάνοντας τρεις μεγάλες επεμβάσεις. Η Σουηδία χάλασε ένα μεγάλο δικό της ρεκόρ: όλες τις προηγούμενες φορές που βρέθηκε στα προημιτελικά (τελευταία φορά το 1994) έφτασε στον ημιτελικό! Τώρα όμως δεν είχε ομάδα για να πάει πιο πέρα: σίγουρα έφταιξε και ότι ο Μάρκους Μπεργκ, που ακούγεται ότι συζητάει σοβαρά με τον ΠΑΟΚ για να επιστρέψει στην Ελλάδα, δεν βρήκε δίχτυα ούτε σε ένα ματς.

Κάριους

Ανάλογη αντίδραση με τη Σουηδία ήταν αυτή της Ουρουγουάης. Αποκλείστηκε από τους Γάλλους πληρώνοντας ένα λάθος του τερματοφύλακα Μουσλέρα, που έπαθε… Κάριους. Στο 60ό λεπτό υπολόγισε λάθος το σουτ του Γκριεζμάν και έβαλε ταφόπλακα στις ελπίδες των παικτών του μεγάλου Οσκαρ Γουάσιγκτον Ταμπάρες. Η Ουρουγουάη μπορεί να παρηγορηθεί γιατί την απέκλεισε ένας οπαδός της: ο Γκριεζμάν –ο οποίος παίζει με μακρυμάνικη φανέλα ακόμα και στο λιοπύρι, προς τιμή του Ντέιβιντ Μπέκαμ που υπήρξε το είδωλό του –δήλωσε οπαδός της Σελέστε και δεν πανηγύρισε το γκολ που πέτυχε! Ο Ταμπάρες, τον οποίο ο γάλλος προπονητής Ντιντιέ Ντεσάμπ αγκάλιασε και φίλησε πριν από το ματς, δήλωσε ότι η ομάδα του έκανε ό,τι μπορούσε και μίλησε για ένα όνειρο που πρέπει να είναι ο φάρος του ποδοσφαίρου της χώρας του. Η αλήθεια είναι ότι χωρίς τον Καβάνι η Ουρουγουάη είχε λίγες ελπίδες: ο απαρηγόρητος Εντινσον έφυγε από το γήπεδο χωρίς να κάνει δηλώσεις, αλλά ο Διόσκουρος Σουάρες καθησύχασε τους πάντες ότι θα συνεχίσουν μαζί στην Εθνική. Δεν υπάρχει ποδοσφαιρόφιλος που να μη θέλει να τους δει και στο Κατάρ, έστω κι αν θα έχουν μεγαλώσει και οι δύο.

Ρουλέτα

Οι Ρώσοι αντιμετώπισαν τον αποκλεισμό τους ψύχραιμα –τους αρκεί ότι έδειξαν στο κοινό τους πως έκαναν ό,τι μπορούσαν. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί παραξενευτήκαμε από την κακή τους απόδοση στη διαδικασία των πέναλτι, κυρίως γιατί οι Ρώσοι έμοιαζαν και στο ματς με την Κροατία να θέλουν να οδηγήσουν το ματς στη ρουλέτα. Ο τραυματισμός του τερματοφύλακα της Κροατίας Σούμπασιτς τους έκανε να μοιάζουν με φαβορί, αλλά τα πράγματα εξελίχτηκαν άσχημα, ίσως γιατί είχαν βγει κατάκοποι από το ματς δύο εκτελεστές πέναλτι, που στην ανάλογη δοκιμασία κόντρα στην Ισπανία είχαν σκοράρει: μιλάω για τον Τσερίσεφ και τον Γκολοβίν. Ετσι ανέλαβε την ευθύνη να εκτελέσει πέναλτι ο Μάριο Φερνάντεζ που σούταρε άουτ, λίγο πριν δει τον Μόντριτς, που ακολούθησε, να σκοράρει με τα χίλια ζόρια: η μπάλα αποκρούστηκε από τον τερματοφύλακα Ακινφέεφ, βρήκε το δοκάρι και κατέληξε στα δίχτυα, γεγονός που έκανε το λάθος του Φερνάντεζ ασυγχώρητο. Από την άλλη είναι να απορείς πώς οι Ρώσοι άφησαν τον πολιτογραφημένο Ρώσο, αλλά Βραζιλιάνο από το Σάο Καετάνο αμυντικό, να χτυπήσει πέναλτι, όταν μία μέρα πριν οι Βραζιλιάνοι είχαν αποκλειστεί. Θέλω να πω ότι το τουρνουά είχε για τους Βραζιλιάνους τελικά μόνο δράματα και οι Ρώσοι έπρεπε αυτή τη λεπτομέρεια να την προσέξουν. Τι άλλο δεν πρόσεξαν; Το πρόγραμμα των αγώνων. Επρεπε να φροντίσουν να μην παίξουν ποτέ στο καταραμένο Σότσι, την πόλη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014. Αυτή η πόλη, η διεθνώς γνωστή ως ο τόπος της μεγαλύτερης ντροπής του ρωσικού αθλητισμού (που ήταν και παραμένει το σκάνδαλο ντόπινγκ του συνόλου των αθλητών της ρωσικής ολυμπιακής ομάδας…), δεν έπρεπε ποτέ να φιλοξενήσει ματς της Ρωσίας –έστω κι αν οι γηπεδούχοι δεν ήταν δυνατόν να δώσουν όλα τα ματς στη Μόσχα, κάπου αλλού έπρεπε να παίξουν τον προημιτελικό.

Νεϊμάρ

Ομως το απόλυτο δράμα των προημιτελικών ήταν ο αποκλεισμός της άτυχης Βραζιλίας από τους βέλγους Κόκκινους Διαβόλους στο Καζάν, τόπο μαρτυρίου και της Αργεντινής και της πρωταθλήτριας Ευρώπης Πορτογαλίας. Σε ένα ματς διαφήμιση για το ποδόσφαιρο οι Βραζιλιάνοι αποκλείστηκαν πάλι στο πρώτο νοκάουτ ματς που έδωσαν με αντίπαλο ευρωπαϊκή ομάδα. Οι Βέλγοι ξέρουν καλύτερα αυτό το ποδόσφαιρο που προσπαθούν να παίξουν οι Βραζιλιάνοι γιατί οι δικοί τους παίκτες (ακόμα και Αφρικανάκια όπως ο χαρισματικός Λουκάκου π.χ.) το μαθαίνουν από μικροί στις ποδοσφαιρικές σχολές τους. Η Βραζιλία πρέπει να ξαναποντάρει στο ταλέντο: η τελευταία που κέρδισε το τρόπαιο το 2002 το έκανε με τον Ρονάλντο, τον Ροναλντίνιο, τον Ριβάλντο, τον Καφού και τον Ρομπέρτο Κάρλος κι όχι γιατί ο Σκολάρι δίδαξε το 5-3-2 όπως δυστυχώς οι Βραζιλιάνοι πιστεύουν.

Πελέ

Ο Σκολάρι, ο προπονητής της Βραζιλίας τη βραδιά που αυτή δέχτηκε τα επτά γκολ από τους Γερμανούς στο Μπέλο Οριζόντε, είπε μετά τον αποκλεισμό της Σελεσάο από τους Βέλγους ότι στη Βραζιλία μάλλον όλοι κατάλαβαν ότι ο Νεϊμάρ δεν είναι Πελέ και ότι Πελέ υπήρξε μόνο ένας. Από κάτι τέτοιες δηλώσεις καταλαβαίνεις ότι το χειρότερο για τους Βραζιλιάνους δεν είναι ότι αποκλείστηκαν: είναι ότι δεν κατάφεραν να διαχειριστούν σωστά τον μοναδικό σουπερστάρ που είχαν. Ο Νεϊμάρ, που έφυγε από το γήπεδο συγχυσμένος και δήλωσε ότι έχει χάσει το κέφι του για το ποδόσφαιρο, διαλύθηκε από την ένταση στη διάρκεια του τουρνουά. Εκλαιγε μετά το ματς με την Κόστα Ρίκα σαν παιδάκι, έκανε βουτιές στο ματς με τους Μεξικανούς, εκλιπαρούσε τους διαιτητές να του δώσουν ένα πέναλτι στο ματς με το Βέλγιο, όπου το μόνο του κατόρθωμα ήταν ένα σουτ στις καθυστερήσεις που έδωσε στον τερματοφύλακα Κουρτουά (έναν στρατηγό Ντε Γκολ χωρίς μουστάκι) το δικαίωμα να κάνει την επέμβαση του Μουντιάλ. Λίγο, για ένα παιδί που ήθελε να κατακτήσει το Μουντιάλ και διαλύθηκε από την ένταση…