Δεν είναι το πιο συνηθισμένο γεγονός στον κόσμο. Ομως είναι κάτι που χρόνια το συζητούσαν και το περίμεναν. Από τότε που ο Χρήστος Δώνης άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο, πάντα στο σπίτι επικρατούσε η ίδια κουβέντα με τον πατέρα του και τον αδελφό του. «Λέτε να βρεθούμε όλοι μαζί στην ίδια ομάδα;».

Η ατάκα συνοδευόταν από γέλια. Σήμερα, ωστόσο, γίνεται πραγματικότητα. Τα… 2/3 εκείνης της κουβέντας βρίσκονται πια κάτω από την ίδια ποδοσφαιρική στέγη. Ο Γιώργος Δώνης συναντάει στον Παναθηναϊκό τον γιο του Χρήστο. Ο Τάσος πορεύεται στον δικό του δρόμο, παίζοντας στην Μπουντεσλίγκα.

«Κάποτε το λέγαμε για πλάκα, αλλά να που έγινε πραγματικότητα. Ισως όταν τα λέγαμε να το θεωρούσαμε αστείο και να γελούσαμε, αλλά μέσα μας πάντα είχαμε την ελπίδα να συνεργαστούμε. Και μάλιστα λέγαμε να συναντηθούμε και οι τρεις, όμως λείπει ο Τάσος», λέει ο Χρήστος Δώνης στα «ΝΕΑ», μιλώντας για τη συνύπαρξή του με τον πατέρα του Γιώργο.

«Είχε γίνει πιο έντονο από τη στιγμή που εγώ ήμουν στον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια και πάντα το όνομα του πατέρα μου έπαιζε για τον Παναθηναϊκό», προσθέτει και στη συνέχεια μιλάει για το αν τον αγχώνει ετούτη η συνύπαρξη και αν προκύπτει μέσα απ’ αυτή κάποια έξτρα πίεση.

«Τίποτα απ’ όλα αυτά. Είναι χαρούμενος, το ξέρω καλά, αφού κάθε πατέρας θέλει να συνεργαστεί με τον γιο του και δεν είναι μόνο στο ποδόσφαιρο αυτό. Τον ξέρω ως άνθρωπο, τον ξέρω και ως προπονητή. Δεν θα ευνοήσει εμένα. Αν είμαι κακός στο γήπεδο, θα με βγάλει. Δεν πρόκειται να αδικήσει άλλα παιδιά για μένα, σε καμία περίπτωση. Δεν θα λειτουργούσε ποτέ έτσι. Στο σπίτι θα είναι πατέρας μου, στο γήπεδο θα είναι ο προπονητής μου».

«Βάρος το -6, αλλά…»

Ο Γιώργος Δώνης έρχεται σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για τον Παναθηναϊκό: στο πρωτάθλημα θα ξεκινήσει με -6 βαθμούς, υπάρχουν περιορισμοί στις μεταγραφές και ένα διοικητικό μέλλον αβέβαιο ακόμα. Ο Χρήστος Δώνης παραδέχεται ότι αυτό το -6 φορτώνει με ένα έξτρα βάρος την ομάδα, αλλά ο Παναθηναϊκός είναι πολύ μεγάλη ομάδα και θα καταφέρει να το… σβήσει από την αρχή.

«Είναι μια καινούργια χρονιά και σίγουρα αυτό το μείον έξι με το οποίο θα ξεκινήσουμε μας δημιουργεί ένα έξτρα βάρος. Ομως αν κάνεις δύο νίκες, ξεμπερδεύεις με αυτό και κοιτάζεις κάθε ματς ξεχωριστά. Παναθηναϊκός είμαστε. Δεν γίνεται να μην μπορούμε να κάνουμε δύο νίκες στα πρώτα ματς. Μετά θα πάνε όλα καλά. Θα δουλέψουμε στην προετοιμασία πολύ και θα ξεκινήσουμε έτοιμοι. Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε και νομίζω πως όλα θα πάνε καλά».

Πέρυσι τον είδαμε να αγωνίζεται σε θέση του σέντερ φορ, αφού ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε πολλά προβλήματα εκεί.

Ο ίδιος απαντά πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η ερώτηση: «Εντάξει, νομίζω πως η ομάδα θα αποκτήσει επιθετικό. Θα είμαι στη θέση μου αυτή τη φορά», λέει γελώντας, πριν περάσει η κουβέντα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο παρακολουθεί ανελλιπώς.

«Δεν έχω ξεχωρίσει κάποια ομάδα. Τους μεγάλους τους περίμενα καλύτερους είναι αλήθεια. Αυτοί που μ’ αρέσουν είναι οι Σουηδοί. Παίζουν πολύ οργανωμένα, μαρκάρουν όλοι οι παίκτες. Σε αντίθεση με τις μεγάλες ομάδες. Η Βραζιλία, για παράδειγμα, δεν τρέχει πολύ από τη μέση και μπροστά όταν ο αντίπαλος έχει την μπάλα. Περιμένουν πότε θα την κάνουν δική τους. Ομως έχουν πολλή ποιότητα, όπως και η Γαλλία αν βρει χώρους».

Βλέπει Αγγλία – Κροατία

Η κουβέντα πηγαίνει στην Αγγλία και την Κροατία. Θεωρεί πως οι δυο τους θα βρεθούν στον ημιτελικό μετά τα σημερινά παιχνίδια. «Είναι εξαιρετική ομάδα η Κροατία. Πολύ καλή σε όλες τις γραμμές. Νομίζω θα τη δούμε στα ημιτελικά, όπως και τους Αγγλους, που βγάζουν μια εμπειρία. Είναι πολύ σημαντικό που οι Αγγλοι προκρίθηκαν με αυτόν τον τρόπο απέναντι στην Κολομβία. Δεν είναι εύκολο να μένεις όρθιος όταν δέχεσαι γκολ στο τελευταίο λεπτό και μετά πας στην παράταση. Ομως έδειξαν εμπειρία».

Τέλος, δεν θα μπορούσε να μη μιλήσει για τον πρώην συμπαίκτη του, τον Μάρκους Μπεργκ και την παρουσία του στο Παγκόσμιο Κύπελλο. «Εφτασαν τόσο μακριά έπειτα από 24 χρόνια και είναι βασικός. Τι άλλο να πούμε. Είναι μεγάλη τιμή για εκείνον. Και του αξίζει. Είναι εκπληκτικός επιθετικός, έχει τελειώματα σπάνια μέσα στην περιοχή. Του αξίζουν όλα όσα πετυχαίνει».