Η Σουηδία με την ψυχολογία στη ύψη περιμένει τον προημιτελικό του Σαββάτου με την Αγγλία στη Σαμάρα. Είναι ο πρώτος προημιτελικός της Σουηδίας ύστερα από 24 χρόνια. Το 1994 στα γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών είχε καταλάβει την τρίτη θέση νικώντας στον μικρό τελικό 4-0 τη Βουλγαρία, ενώ στον ημιτελικό είχε χάσει δύσκολα από τη μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία 1-0.

Οι Σουηδοί επιστρέφουν λοιπόν και ξέρουν πως η Αγγλία έχει λόγους να τους φοβάται. «Οι Αγγλοι γενικά μας σέβονται, αλλά κι εμείς πλέον έχουμε αυτοπεποίθηση και δεν φοβόμαστε κανέναν αντίπαλο. Το ουσιαστικό είναι ότι μάθαμε να παίζουμε χωρίς τον Ιμπραΐμοβιτς. Είναι ένας σπουδαίος παίκτης, αλλά και χωρίς αυτόν έχουμε παίξει εξαιρετικά τα δύο τελευταία χρόνια» είπε ο Μάρκους Μπεργκ.

Η Σουηδία ήταν παραδοσιακά μια ομάδα που πάντα δημιουργούσε προβλήματα στην Αγγλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί 43 χρόνια η Αγγλία δεν είχε καταφέρει να νικήσει τη Σουηδία (από το 1968 έως το 2011). Κι αυτό αφορούσε φιλικά και επίσημα παιχνίδια. Αλλά και σε επίπεδο μεγάλων διεθνών διοργανώσεων η παράδοση είναι μοιρασμένη. Αγγλία και Σουηδία έχουν από μία νίκη, ενώ άλλα δύο παιχνίδια τελείωσαν με ισοπαλία. Ηταν οι δύο αγώνες σε τελική φάση Μουντιάλ, το 2002 (1-1) και το 2006 (2-2).

«Δεν θα είναι εύκολο»

«Δεν νομίζω ότι είναι ενθουσιασμένοι που είμαστε εμείς ο αντίπαλός τους. Εχουμε αποδείξει πολλές φορές ότι είμαστε δυνατή ομάδα που ξέρουμε να αμυνόμαστε με τον καλύτερο τρόπο και είναι δύσκολο στον αντίπαλο να δημιουργήσει φάση για γκολ» είπε ο μέσος της Σουηδίας Γκούσταβ Σβένσον.

Το σίγουρο είναι ότι ο Γιάνε Αντερσον δεν θα έχει κανένα λόγο να αλλάξει την τακτική που ακολούθησε σε όλα τα παιχνίδια στα γήπεδα της Ρωσίας. Αλλωστε η αμυντική λειτουργία είναι αυτή που έχει φέρει τη σουηδική ομάδα στην προημιτελική φάση. Εως τώρα μόνο η Γερμανία κατάφερε να σκοράρει εναντίον της. «Είχαμε να αντιμετωπίσουμε δυνατούς αντιπάλους έως τώρα και όλοι έπρεπε να παίξουν πολύ καλά για να μας νικήσουν. Το πέτυχε μόνο ένας. Αυτό που έχει σημασία είναι πως πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε και κυρίως το σίγουρο είναι πως θέλουμε να πετύχουμε κάτι σημαντικό σε αυτήν τη διοργάνωση» υποστήριξε ο Εμίλ Φόρσμπεργκ, σκόρερ στον αγώνα με την Ελβετία στη φάση των 16.

Ο Γιάνε Αντερσον αντικατέστησε τον Ερικ Χάμρεν μετά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2016 και κατάφερε να οδηγήσει τη Σουηδία στην τελική φάση του Μουντιάλ αποκλείοντας στα πλέι οφ την Ιταλία. Ο 55χρονος τεχνικός πιστεύει στη δουλειά συνόλου. «Το ποδόσφαιρο είναι ένα ομαδικό παιχνίδι, είμαστε ομάδα και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ» έχει πει στους ποδοσφαιριστές. Ορισμένοι παίκτες της Σουηδίας έχουν πάρει μια γεύση και από το αγγλικό πρωτάθλημα. Ο αρχηγός Αντρέας Γκράνκβιστ πέρασε μία σεζόν από τη Γουίγκαν, ενώ ο Λάρσον αγωνίστηκε σε Αρσεναλ, Μπέρμιγχαμ, Σάντερλαντ και Χαλ πριν επιστρέψει στην πατρίδα του για την ΑΙΚ Στοκχόλμης. Ο Γκουιντέτι προέρχεται από τις ομάδες Νέων της Μάντσεστερ Σίτι, ενώ στη συνέχεια πήγε σε Μπέρνλι και Στόουκ. Πάντως, ο μοναδικός που ανήκει τώρα σε ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ είναι ο αμυντικός Βίκτορ Λίντελοφ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ).

Ο Σβεν Γκόραν Ερικσον έσπευσε να προειδοποιήσει για ακόμα μία φορά την Αγγλία σε ό,τι αφορά τη δυναμικότητα της Σουηδίας: «Ασφαλώς και η Αγγλία μπορεί να προκριθεί στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Ομως θα είναι λάθος να πιστέψουν πως το παιχνίδι θα είναι εύκολο. Πιστεύω ότι θα είναι το πιο δύσκολο ματς που έχουν δώσει έως τώρα. Είναι δύσκολο να νικήσεις τη Σουηδία και αυτό το έχει αποδείξει πολλές φορές».

Η μεγάλη πρόκληση

Ο Γιάνε Αντερσον δούλεψε πάντα σε ομάδες της Σουηδίας και κατέκτησε μάλιστα το πρωτάθλημα με τη Νόρκεπινγκ πριν από τρία χρόνια. Η εθνική ομάδα ήταν ουσιαστικά η πρώτη μεγάλη πρόκληση της καριέρας του.