Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε τη Δευτέρα ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον νικητή των προεδρικών εκλογών στο Μεξικό, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ για την ασφάλεια των συνόρων και πιστεύει ότι η νέα μεξικανική ηγεσία θα βοηθήσει τη χώρα του στο ζήτημα αυτό.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο Τραμπ είπε ότι συζήτησε επίσης με τον Ομπραδόρ το ζήτημα της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου (NAFTA) αλλά και την πιθανότητα της σύναψης μιας ξεχωριστής εμπορικής συμφωνίας μεταξύ του Μεξικού και των ΗΠΑ.

Χαρακτήρισε «καλή» τη συζήτηση και προέβλεψε ότι η μελλοντική σχέση τους θα είναι «πολύ καλή».

«Πιστεύω ότι θα προσπαθήσει να μας βοηθήσει στο ζήτημα των συνόρων», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον «εμπορικό πόλεμο» με την Ευρώπη, ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι πρόκειται να συναντηθούν σύντομα με Ευρωπαίους ομολόγους τους για να συζητήσουν το θέμα των δασμών. Συμπλήρωσε ότι οι Ευρωπαίοι «θέλουν να δουν αν μπορούν να επιλύσουν» το πρόβλημα αυτό.

Πρόταση για αναπτυξιακά έργα

Ο νέος πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε από την πλευρά του ότι πρότεινε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την «μείωση της μετανάστευσης» και τη «βελτίωση της ασφάλειας».

«Ο Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε μαζί μου και συζητήσαμε για μισή ώρα και πρότεινα να εξετάσουμε μια συνολική συμφωνία, αναπτυξιακά έργα που δημιουργούν θέσεις εργασίας στο Μεξικό και την ίδια στιγμή μειώνουν την μετανάστευση και βελτιώνουν την ασφάλεια», τόνισε με ανάρτησή του στο twitter ο νέος πρόεδρος του Μεξικού.