To Σάββατο ήταν η οβίδα του Κώστα Φορτούνη στα εβδομήντα πέντε δευτερόλεπτα, το ενδιαφέρον πρώτο δείγμα γραφής του Μαντί Καμαρά –του μοναδικού που αγωνίστηκε ενενήντα λεπτά –και τα δύο γκολ του Μιγκέλ Ανχελ Γκερέρο (απευθείας φάουλ στο 60′, κεφαλιά από ασίστ του Πάρντο στο 83′) που έγραψαν την τριλογία του 3-0 απέναντι στη Βάτενς. Το πρώτο φιλικό του Ολυμπιακού για τη νέα σεζόν, που κύλησε με προσδοκία και για τα νέα πρόσωπα αλλά και για τη δουλειά που κάνει ο Πέδρο Μαρτίνς σε αυτές τις πρώτες ημέρες προετοιμασίας στην Αυστρία.

Χθες στο καθιερωμένο πρωινό ραντεβού στο γήπεδο του Ζέεφελντ ήταν ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, ο Γιάννης Φετφατζίδης, ο Στέφανος Ευαγγέλου, ο Γιάννης Μασούρας. Τέσσερα νέα πρόσωπα, τέσσερις έλληνες άσοι που ήδη εναρμονίστηκαν με τους συμπαίκτες τους. Ολοι φρέσκες μεταγραφές.

Ναι, ήταν ένα καλό Σαββατοκύριακο αυτό που πέρασε για τον Ολυμπιακό. Και θα είναι ακόμη καλύτερα αυτά που έρχονται, μιας και οι Ερυθρόλευκοι ολοκληρώνοντας ήδη ένα πρώτο μεγάλο κομμάτι του σχεδίου της επανεκκίνησης (αυτό που αφορά στην «ελληνοποίηση» του ρόστερ) ετοιμάζονται να προχωρήσουν στο επόμενο. Σε εκείνο που σχετίζεται πλέον με την ενίσχυση από τη διεθνή μεταγραφική αγορά που επί της ουσίας τώρα ανοίγει, μετά την επιστροφή ήδη 20 εθνικών ομάδων στη βάση τους από τις 32 που συμμετέχουν σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Μεθοδικές κινήσεις

Κινείται μεθοδικά ο Ολυμπιακός σε ένα καλοκαίρι πολύ υψηλών απαιτήσεων για εκείνον. Κάνει καλή δουλειά και ουσιαστική. Ενα ποδοσφαιρικό σχέδιο που εξελίσσεται εύστοχα. Κοιτάζοντας λοιπόν σήμερα την ημερομηνία, έναν μήνα πριν από το πρώτο επίσημο ματς της χρονιάς (3/8) διαπιστώνει πως έχει καλύψει ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής με θέα στη νέα ομάδα που αποφάσισε να σχηματίσει καθώς έχει:

1) Εναν προπονητή που ήδη δουλεύει από τον Απρίλη.

2) Σαρώσει την εγχώρια μεταγραφική αγορά (Λάζαρος, Φετφατζίδης, Μασούρας, Γιαννιώτης, Ευαγγέλου, Μάνος).

3) Αποφασίσει δεύτερες ευκαιρίες σε δικά του παιδιά που επέστρεψαν από το εξωτερικό (Τσιμίκας, Μπουχαλάκης) αλλά και σε ξένους ποδοσφαιριστές που πέρυσι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα (π.χ. Βούκοβιτς και Τζούρτεβιτς).

4) Προσθέσει από έναν Ελληνα σε κάθε θέση του γηπέδου, πλάι στους υπάρχοντες (Φορτούνης, Ανδρούτσος, Χουτεσιώτης) αλλά και σε εκείνους που διεκδικούν μια θέση στο ρόστερ (Βρουσάι, Μανθάτης, Νικολάου).

5) Ηδη μια μεταγραφή από τον Ιανουάριο (Μαντί Καμαρά), προϊόν σκάουτινγκ.

6) Αποκτήσει τον «ελεύθερο» Μιγκέλ Γκερέρο από την αγορά που μονοπώλησε το ενδιαφέρον τον Ιούνιο.

7) Πάρει δύσκολες αποφάσεις για εκείνους που δεν θα συνεχίσουν στην ομάδα (ανάμεσά τους οι Οφόε, Σεμπά, Ζιλέ, Ταχτσίδης, Προτό κ.λπ.).

8) Ρίξει ήδη αισθητά τον μέσο όρο ηλικίας του ρόστερ, το οποίο βεβαίως χαρακτηρίζεται πλέον από τους πολλούς έλληνες ποδοσφαιριστές.

Επιμονή στη λεπτομέρεια

Φυσικά έχει μπόλικη δουλειά μπροστά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος να αξιολογήσει με ασφάλεια την πρόοδο που προκύπτει σταδιακά, σε παραπάνω από ένα επίπεδο. Γιατί όσο κάποιοι σκέφτονται το μεταγραφικό πάρε – δώσε ή τα τρία γκολ του Σαββάτου κόντρα στη Βάτενς συν το δοκάρι του Μάνου, ο Πέδρο Μαρτίνς έχει αρχίσει να παρεμβαίνει στην εικόνα της ομάδας. Χθες το μόνο που επισήμανε για το φιλικό με τους Αυστριακούς ήταν κάποια λάθη της άμυνας, από την οποία και ξεκινά το «χτίσιμο» από την αρχή. Τοποθετεί στέρεες βάσεις ο Πορτογάλος, που κερδίζει τους πάντες στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο με τη δουλειά του και την επιμονή στη λεπτομέρεια. Και αυτό είναι εξίσου καλό νέο με τα προηγούμενα. Ου μην και καλύτερο.

Τρία σχήματα, 21 παίκτες

Τρεις διαφορετικούς σχηματισμούς δοκίμασε ο Μαρτίνς κόντρα στη Βάτενς το Σάββατο και συνολικά 21 ποδοσφαιριστές. Στο πρώτο μέρος ο Ολυμπιακός έπαιξε με τους: Χουτεσιώτη, Ελαμπντελαουί, Νικόλη, Βούκοβιτς, Ενγκελς, Καμαρά, Μπουχαλάκη, Φορτούνη, Μανθάτη, Βρουσάι και Μάνο. Στο δεύτερο μέρος έμεινε στο γήπεδο μόνο ο Καμαρά και η νέα εντεκάδα ήταν: Γιαννιώτης, Σάλιακας, Ρομαό, Νικολάου, Τσιμίκας, Ανδρούτσος, Καμαρά, Βέργος, Πάρντο, Τζούρτζεβιτς και Γκερέρο.

Νέοι, ωραίοι και… ντόπιοι

Ο Ολυμπιακός έχει ρίξει ήδη αισθητά τον μέσο όρο ηλικίας του ρόστερ, το οποίο βεβαίως χαρακτηρίζεται πλέον από τους πολλούς έλληνες ποδοσφαιριστές, καθώς έχει προσθέσει από έναν Ελληνα σε κάθε θέση του γηπέδου.