Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση του θανάτου του πρώην στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατ´ αγνώστων που άσκησε η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Ειδικότερα, την κακουργηματική δίωξη άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών κυρία Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Εφετών Κ. Γρηγόρη Πεπόνη ο οποίος διενήργησε έρευνα μετά τη δικαίωση συγγενών του Κ. Τσαλικίδη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ειδικότερα, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Σμτώνη Λιόγα την έρευνα είχε αναλάβει ο κ. Πεπόνης προκειμένου να ρίξει φως στα αίτια θανάτου του Κ. Τσαλικίδη τον Μάρτιο του 2005, λίγο πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών με την εγκατάσταση παράνομου λογισμικού στην εταιρία.

Είχαν προηγηθεί μια εισαγγελική και μια κυρία έρευνα, οι οποίες κατέληξαν στο αρχείο δεχόμενες ότι ο θάνατος του Τσαλικίδη ήταν αυτοκτονία .

Να σημειωθεί ότι με απόφαση του το ΕΔΔΑ δικαίωσε τους συγγενείς του Κώστα Τσαλικίδη, κρίνοντας ότι το ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται σε αποζημίωσή τους, γιατί προέβη σε πλημμελή έρευνα για τα αίτια του θανάτου του, παραβιάζοντας τη διάταξη για σεβασμό της ανθρώπινης ζωής.