Δεν ξέρω πώς ακριβώς μεταφράζεται σημειολογικά να είναι σήμερα στην Αθήνα ένα εστιατόριο γνωστό τόσο με την επωνυμία του όσο και με το όνομα (όχι το επίθετο) του επικεφαλής του. Κατά τη γνώμη μου πάντως, έχει πολύ θετικό πρόσημο. Καλλιεργεί αυτήν την αίσθηση της οικειότητας και της εγγύτητας, κάτι που αν το προγραμματίσεις ή το θέσεις ως επιχειρηματικό στόχο, σπανίως το επιτυγχάνεις. Αυτά συνήθως «μαγειρεύονται» από μόνα τους. Χωρίς σεφ. Είναι συνταγές του θυμικού και της διάθεσης.

Αυτό συμβαίνει και με το Agora Select, δίπλα στο Χίλτον. Ή, απλά, «του Θύμιου». Ενα μαγαζί που μετά τις πρώτες τρεις τέσσερις φορές που θα το επισκεφτείς, το κατοχυρώνεις στο μυαλό σου σαν ανοιχτή πρόσκληση για κάποιο σπίτι, σε μια non stop βεγγέρα. Και αυτό βέβαια οφείλεται στον ίδιο τον Θύμιο Κουτσούμπα. Πάντα παρών ακόμη και όταν, για κάποιο λόγο, λείπει. Θα περάσει από το τραπέζι να σε ρωτήσει αν είναι όλα καλά, θα πιάσει στον αέρα αν θέλεις να απομονωθείς με την παρέα σου και ανάλογα ή θα απομακρυνθεί ή θα καθίσει για λίγο μαζί σας πίνοντας το ουίσκι του. Φιλικός αλλά και διακριτικός, θα είχε πολλά να πει αν κάποτε αποφάσιζε να καταγράψει τις εμπειρίες του από αυτήν τη δουλειά. Διότι στο μαγαζί του είναι τακτικοί (έως και καθημερινοί) θαμώνες υπουργοί της κυβέρνησης, στελέχη της αντιπολίτευσης, τραπεζίτες, μεγαλοεπιχειρηματίες, καλλιτέχνες, διανοούμενοι, δημοσιογράφοι και μάλιστα σε απρόσμενους πολύ συχνά συνδυασμούς. Και χωρίς όλο αυτό να βαραίνει τον χώρο. Δουλειές, συμφωνίες, διενέξεις, ερωτικές σχέσεις που στη συνέχεια πήραν μεγάλη δημοσιότητα είμαι σίγουρη ότι ξεκίνησαν από τα τραπέζια του Θύμιου. Και έχει συμβεί περισσότερες από μία φορές συντροφιά να πάει εκεί για μεσημεριανό και να μείνει κουβεντιάζοντας μέχρι το βράδυ, ξαναπαραγγέλνοντας δείπνο.

Φέτος, για πρώτη φορά, ο Θύμιος κατεβαίνει προς τη θάλασσα το Agora Select γίνεται Αγορά Riviera και ξεκαλοκαιριάζει στη Βουλιαγμένη. Με φρεσκότατα ψάρια στα πιάτα ημέρας και το γνωστό, μεγάλο του μενού για να ικανοποιούνται όλες οι γαστριμαργικές διαθέσεις. Και με αυτήν την ατμόσφαιρα που σε κάνει ακόμη και όταν πηγαίνεις για να μείνεις λίγο, τελικά, να μένεις πολύ.

Μεσογειακά κοκτέιλ

Τα οφέλη της μεσογειακής κουζίνας τα ξέρουμε καλά. Τώρα μαθαίνουμε και την εμπειρία του μεσογειακού cocktailing. Δηλαδή, κοκτέιλ με βάση το Skinos Mastiha Spirit και υλικά της Μεσογείου. Από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουλίου περισσότερα από πεντακόσια μπαρ στην Αθήνα, την υπόλοιπη Ελλάδα και άλλες εφτά χώρες στον κόσμο «συναγωνίζονται» για το πιο πρωτότυπο, απολαυστικό, απογειωτικό, «ηλιόλουστο» κοκτέιλ στο Mediterranean Cocktails Festival. Στο www.skinosmcf.com βρίσκετε τα σημεία, συντονίζεστε, δοκιμάζετε και κερδίζετε. Αν μη τι άλλο, μεσογειακή απόλαυση.