Ο τερματοφύλακας της Λίβερπουλ Λορίς Κάριους βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας μέρες μετά τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στο Κίεβο. Ηταν τόσο μεγάλα τα λάθη του γερμανού πορτιέρε που αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ακόμα και σήμερα, μία εβδομάδα μετά τον τελικό στο Ολιμπίνσκι, πολλοί δεν έχουν καταλάβει τι έκανε ο 24χρονος πορτιέρε των Κόκκινων, ειδικά στη φάση του πρώτου γκολ των Μαδριλένων.

«ΤΑ ΝΕΑ» μίλησαν με τον γκολκίπερ του Αστέρα Τρίπολης, Γιώργο Αθανασιάδη, τον παίκτη που «έγραψε» τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής στο φετινό πρωτάθλημα (2.836). Η συζήτηση με τον 25χρονο πορτιέρε των Αρκάδων επικεντρώθηκε στην εμφάνιση του Κάριους και στα μεγάλα λάθη που έκανε ο τερματοφύλακας της αγγλικής ομάδας.
Ποια ήταν η αντίδρασή σου όταν είδες την μπάλα στα δίχτυα;

«Ηταν δύσκολο να πιστέψει κάποιος τι έγινε. Εγινε όμως. Και είναι σίγουρο πως τέτοιες φάσεις μπορεί να φέρουν σε δύσκολη θέση οποιοδήποτε τερματοφύλακα».

Για ποιον λόγο νομίζεις ότι την «πάτησε» ο Κάριους;

«Νομίζω πως ήταν καθαρά μια φάση που δείχνει έλλειψη συγκέντρωσης. Η Λίβερπουλ είναι και μια ομάδα που παίζει γρήγορα κι αυτό προσπάθησε να κάνει στη συγκεκριμένη φάση ο Κάριους. Νομίζω επίσης ότι πίστεψε πως ο Μπενζεμά ήταν οφσάιντ. Και γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε υπήρξαν και διαμαρτυρίες από τον τερματοφύλακα της Λίβερπουλ. Νόμιζε ότι μετά το λάθος, ο βοηθός θα σήκωνε σημαία για ν’ ακυρώσει το γκολ».

Πώς θα αισθανόσουν αν είχες κάνει ένα τόσο μεγάλο λάθος;

«Κατ’ αρχάς θα έπαιζα τελικό Τσάμπιονς Λιγκ (γέλια), τι άλλο να ζητήσω. Δεν θέλω να το σκέφτομαι, αλλά μπορεί να «κάτσει» τέτοια φάση σε όλους τους τερματοφύλακες. Αν είχα κάνει τέτοιο λάθος θα έμενα άυπνος για μια εβδομάδα».
Πόσο επηρεάστηκε ο Κάριους από το πρώτο λάθος;

Η αλήθεια είναι πως μπορούσες να δεις μεγάλη διαφορά από τη στιγμή που δέχθηκε το πρώτο γκολ. Επηρεάστηκε πάρα πολύ κι αυτό φάνηκε όχι μόνο στο τρίτο γκολ που δέχθηκε, αλλά και σε άλλες φάσεις. Ισως θα έπρεπε να έχει καλύτερη αντίδραση από τη στιγμή που η Λίβερπουλ κατάφερε να ισοφαρίσει με το γκολ του Μανέ. Η ουσία όμως είναι πως επηρεάστηκε πάρα πολύ από το λάθος του».
Θεωρείς λοιπόν ότι ο λόγος που ηττήθηκε η Λίβερπουλ ήταν τα μεγάλα λάθη του τερματοφύλακά της;

«Αποψή μου είναι ότι μια ομάδα κερδίζει μέσα από τη συλλογική προσπάθεια και μια ομάδα χάνει επειδή όλοι οι παίκτες δεν κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο. Σίγουρα τα λάθη που έκανε ο Κάριους ήταν μεγάλα και πολύ σημαντικά. Οταν ο τερματοφύλακας μιας ομάδας έχει κάνει τέτοια λάθη και μάλιστα σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, δεν μπορείς να πεις ότι δεν έχει μερίδιο ευθύνης. Σαφώς και ο Κάριους έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης, όταν γίνονται αυτές οι φάσεις φταίει ο τερματοφύλακας».
Πώς μπορεί ένας τερματοφύλακας να κοιτάξει μπροστά ύστερα από μια τέτοια βραδιά;

«Κάθε παίκτης είναι υποχρεωμένος να κοιτάξει μπροστά. Το ποδόσφαιρο έχει και δύσκολες στιγμές. Ωστόσο πρέπει να βλέπεις μπροστά, ειδικά όταν μιλάμε για έναν νέο παίκτη όπως είναι ο Κάριους. Είναι 24 χρονών και πρέπει να βρει τρόπο να προχωρήσει στην επόμενη μέρα. Είναι σημαντικό που τον στηρίζει η ομάδα του, αλλά και όλοι οι συμπαίκτες του. Θυμάμαι για παράδειγμα πως η πρώτη χρονιά του Ντε Χέα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν ήταν καλή. Είχε κάνει λάθη, αλλά κατάφερε να βγει δυνατός μέσα από αυτή τη διαδικασία. Τώρα όλοι αναγνωρίζουν τον Ντε Χέα και είναι ο τερματοφύλακας που κάνει τη διαφορά».
Εχει γίνει μεγάλη κουβέντα αναφορικά με τις επιλογές της Λίβερπουλ στα γκολπόστ τα τελευταία χρόνια. Θεωρείς πως οι Κόκκινοι θα έπρεπε να είχαν δαπανήσει περισσότερα χρήματα για ν’ αποκτήσουν καλύτερο γκολκίπερ;

«Είναι μια μεγάλη συζήτηση. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να σταθούμε στο ότι μια τόσο μεγάλη ομάδα, όπως η Λίβερπουλ, δίνει ευκαιρίες σε νέα παιδιά. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μην ξεχνάμε ότι αυτό έκανε με τον Μινιολέ, αυτό έκανε και με τον Κάριους. Ισως όμως θα έπρεπε να έχει για πρώτη επιλογή έναν καλύτερο γκολκίπερ».

Η σκέψη όλων μας είναι στο Γιουρόπα Λιγκ

Ο Γιώργος Αθανασιάδης έπαιξε σε όλα τα παιχνίδια του πρωταθλήματος και βοήθησε σημαντικά τον Αστέρα στην κατάκτηση της πέμπτης θέσης στο πρωτάθλημα. Οι Αρκάδες θα παίξουν την επόμενη σεζόν στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ και ο 25χρονος πορτιέρε ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Καταφέραμε να πετύχουμε τον στόχο μας. Βγήκαμε στην Ευρώπη και πλέον κοιτάμε τη νέα σεζόν. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να πάμε καλά στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Η συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκή διοργάνωση είναι σημαντική πρόκληση και θέλουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που υπάρχουν. Οσο για μένα, θέλω να έχω την υγειά μου και όλα θα γίνουν. Η σκέψη μου είναι μόνο στον Αστέρα και στους στόχους που έχουμε θέσει για τη νέα σεζόν».