Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίας για την πρώτη παράδοση του υπερσύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους F-35, στην Τουρκία, στις 21 Ιουνίου, προκειμένου να ενταχθεί στο οπλοστάσιο της. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu το πρώτο αεροσκάφος θα παραδοθεί σε ειδική τελετή στις ΗΠΑ.

Τουρκικά ΜΜΕ δημοσιοποίησαν φωτογραφίες από δοκιμαστική πτήση μαχητικού F-35 το οποίοβρίσκεται στο τελικό στάδιο δοκιμής.

Τα πρώτα μαχητικά θα πάνε στην βάση της Μαλάτειας, όπως μεταδίδει η τουρκική ιστοσελίδα kokpit.aero.

(Φωτογραφία από hurriyet.com.tr)

Tο F-35 ενσωματώνει χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότηταςπου το κάνουν δύσκολο να εντοπιστεί από αντίπαλα αεροσκάφη ή ραντάρ (stealth) περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα του αντιπάλου να επιτεθεί ή να αμυνθεί αποτελεσματικά. Διαθέτει εσωτερικές αποθήκες οπλισμού προκειμένου να μην προσμετράται το ίχνος ραντάρ του οπλισμού στο συνολικό ίχνος του αεροσκάφους. Βέβαια το F-35 δύναται να φέρει οπλισμό και εξωτερικά, θυσιάζοντας έτσι όμως ως ένα βαθμό τη χαμηλή του παρατηρησιμότητα.

Το F-35 φέρει το ραντάρ AN/APG-81, τύπου AESA, το οποίο θεωρείται κορυφαίων επιδόσεων. Επίσης διαθέτει το συστήματα στόχευσης EOTS και το σύστημα προειδοποίησης AN/AAS-37. Αυτά σε συνδυασμό με τους προηγμένους αισθητήρες δίνουν στον πιλότο μια εξαιρετική εικόνα του πεδίου μάχης.