Τον σπουδαίο καραγκιοζοπαίχτη Ευγένιο Σπαθάρη, που «έφυγε» από τη ζωή στις 9 Μαΐου 2009, θυμάται το Αρχείο της ΕΡΤ. Τιμώντας τη μνήμη του ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.grτο αφιερωμένο στον αξέχαστο καλλιτέχνη του Θεάτρου Σκιών και ζωγράφο επεισόδιο της εξαιρετικής σειράς «Η ιστορία των χρόνων μου».

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, ο Ευγένιος Σπαθάρης αυτοπαρουσιάζεται, εστιάζοντας στο 1959, χρονιά-σταθμό για την πορεία του, οπότε οι παραστάσεις του από τις μάντρες και τις αλάνες μεταφέρθηκαν στους κινηματογράφους.

Η παράσταση «Ο γάμος του Καραγκιόζη», που παρουσίασε το 1959 στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στάθηκε αφορμή για να τον δουν ο Ζεράρ Φιλίπ και ο Αλμπέρ Καμί, οι οποίοι στη συνέχεια τον κάλεσαν στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Λαϊκού Θεάτρου στο Παρίσι. Θυμάται την εμπειρία που έζησε εκεί, όπου ενθουσίασε το κοινό με την παράσταση «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι». Αναφέρεται επίσης, στη μεταφορά του Καραγκιόζη στη δισκογραφία, στα ηρωικά έργα που είχε ανεβάσει και άρεσαν πολύ στον κόσμο και γενικότερα στην τέχνη του Θεάτρου Σκιών.

Την αφήγησή του πλαισιώνουν πλάνα αρχείου με τα σημαντικότερα γεγονότα εκείνης της χρονιάς.