Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τρίτη την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και την εκ νέου επιβολή των κυρώσεων ενάντια στο Ιράν.

«Ανακοινώνω σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη πυρηνική συμφωνία του Ιράν», δήλωσε ο Τραμπ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Σε λίγα λεπτά, θα υπογράψω ένα προεδρικό υπόμνημα για την έναρξη της επαναφοράς των κυρώσεων των ΗΠΑ ενάντια στο ιρανικό καθεστώς. Θα επιβάλλουμε το ύψιστο επίπεδο οικονομικών κυρώσεων».

Πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος και πρόθυμος να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με το Ιράν όταν είναι έτοιμο.

Τόνισε ότι θέλει μια αληθινή και βιώσιμη λύση στην πυρηνική απειλή του Ιράν.

Ο Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν ότι χρηματοδοτεί τρομοκράτες, κάνοντας αναφορά σε Χεζμπολάχ, Χαμάς, Ταλιμπάν και Αλ Κάιντα, που- σημείωσε- έχουν βομβαρδίσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις, σκοτώσει στρατιώτες, απαγάγει και βασανίσει Αμερικανούς πολίτες.

AP Photo/Evan Vucci

«Αν επιτρέψω να παραμείνει αυτή η συμφωνία, σύντομα θα υπάρξει κούρσα πυρηνικών στη Μέση Ανατολή», είπε ακόμη, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον όμηρος σε έναν πυρηνικό εκβιασμό. Δεν θα επιτρέψουμε σε ένα καθεστώς να έχει τα πιο θανατηφόρα όπλα».

Παράλληλα, τόνισε ότι θέλει να στείλει ένα σημαντικό μήνυμα: «Οι ΗΠΑ δεν κάνουν πια κενές απειλές. Οταν δίνω υποσχέσεις τις κρατάω», είπε και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με τους συμμάχους της για να βρεθεί μία εποικοδομητική λύση με διάρκεια για την πυρηνική απειλή του Ιράν και το πυραυλικό πρόγραμμα της χώρας.

Προειδοποίησε όμως την Τεχεράνη ότι αν συνεχίσει «Θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι είχε ποτέ έως τώρα».

Υπεγράφη το διάταγμα των κυρώσεων

Μετά το διάγγελμα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, Τζον Μπόλτον δήλωσε ότι ο Τραμπ υπέγραψε το υπόμνημα με το οποίο διατάσσονται οι υπηρεσίες να επαναφέρουν όλες τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, οι οποίες είχαν αρθεί από τον τέως πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι θα επιβάλλει εκ νέου ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων αναφορικά με το Ιράν έπειτα από μια μεταβατική περίοδο 90 και 180 ημερών και θα περιλαμβάνουν κυρώσεις που θα στοχεύουν τον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν και τις συναλλαγές με την κεντρική του τράπεζα.

Ρωσία: Εντονη απογοήτευση

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε με ανακοίνωσή του «την έντονη απογοήτευσή του» από την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Δεν υπάρχουν – και δεν μπορεί να υπάρξουν – λόγοι για την διάλυση του κοινού ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, ΚΟΣΔ (JCPOA). Το σχέδιο έδειξε πλήρως την αποδοτικότητά του», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

«Οι ΗΠΑ υπονομεύουν τη διεθνή εμπιστοσύνη στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας», προσθέτει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, το υπουργείο τονίζει ότι είναι ανοιχτό σε περαιτέρω συνεργασία με τους άλλους εταίρους της συμφωνίας με το Ιράν και θα συνεχίσει ενεργά ν’ αναπτύσσει τις διμερείς σχέσεις με την Τεχεράνη.

Νετανιάχου: Θαρραλέα και σωστή η απόφαση Τραμπ

«Θαρραλέα» και «σωστή» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την απόφαση που έλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το Ισραήλ «εκτιμά βαθιά» την απόφαση αυτή, πρόσθεσε ο Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίσης «συνταγή για την καταστροφή» τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί το 2015 με την Τεχεράνη.

Ο υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν χαιρέτισε επίσης την απόφαση του Τραμπ υποστηρίζοντας ότι θα γονατίσει το ιρανικό καθεστώς.

Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία εκφράζουν τη λύπη τους

«Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εκφράζουν τη λύπη τους για την αμερικανική απόφαση» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Ελιζέ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε λίγο νωρίτερα ότι η Γαλλία θα εργαστεί μαζί με το Λονδίνο και το Βερολίνο επί μιας ευρύτερης συμφωνίας που θα καλύπτει τις δραστηριότητες του Ιράν για τα πυρηνικά, το βαλλιστικό πρόγραμμα και τις εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Θα εργαστούμε συλλογικά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, καλύπτοντας τις πυρηνικές δραστηριότητες, την μετά το 2025 περίοδο, το βαλλιστικό πρόγραμμα και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, ιδίως στη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ» επισήμανε ο Μακρόν σε tweet που έστειλε λεπτά αφότου μίλησε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Γαλλίας επισήμανε ότι το καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων κινδυνεύει.

Μογκερίνι: Ιδιαίτερα ανήσυχη

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη από την σημερινή ανακοίνωση των νέων κυρώσεων», δήλωσε η Μογκερίνι.

«Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να τη διατηρήσει», τόνισε αναφερόμενη στη συμφωνία.

«Μαζί με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, θα διατηρήσουμε αυτή τη πυρηνική συμφωνία».

Ιράν: Παράνομη η απόφαση Τραμπ

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Τεχεράνης μετέδωσε ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπείναι παράνομη, παράτυπη και υπονομεύει τις διεθνείς συμφωνίες.

Το Ιράν θα παραμείνει στην πυρηνική συμφωνία, χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε αυτήν, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί την Τρίτη.

Παράλληλα, ο Ροχανί πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στα στελέχη της πυρηνικής βιομηχανίας της χώρας του να είναι έτοιμα να συνεχίσουν την ανάπτυξη της πυρηνικής βιομηχανίας χωρίς κανέναν περιορισμό, εφόσον χρειαστεί.

Ο Ροχανί είπε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να ξεκινήσει συνομιλίες για την πυρηνική συμφωνία με την ΕΕ, τη Ρωσία και την Κίνα εντός των επόμενων εβδομάδων και διαβεβαίωσε ότι η ιρανική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Τουρκία: Θα προκαλέσει αστάθεια και νέες συγκρούσεις

Η απόφαση των ΗΠΑ ν’ αποχωρήσουν μονομερώς από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν θα προκαλέσει αστάθεια και νέες συγκρούσεις, δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με ανάρτησή του στο twitter τόνισε ότι η πολυµερής συµφωνία θα συνεχιστεί με άλλα κράτη και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εναντιώνεται σ’ όλες τις μορφές πυρηνικών όπλων.

Η Τουρκία θα συνεχίσει τις εμπορικές σχέσεις της με το Ιράν, όσο είναι δυνατόν, και δεν θα είναι υπόλογη σε κανέναν» είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπκτσί, λίγα λεπτά αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

«Από εδώ και στο εξής θα εμπορευόμαστε με το Ιράν, εντός του δυνατού πλαισίου, μέχρι τέλους και δεν θα δίνουμε λογαριασμό σε κανέναν για αυτό» είπε ο Ζεϊμπεκτσί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.

Σαουδική Αραβία: Υποστηρίζει την απόφαση του αμερικανού προέδρου

«Το βασίλειο (της Σαουδικής Αραβίας) υποστηρίζει και χαιρετίζει τα βήματα που ανακοινώθηκαν από τον αμερικανό πρόεδρο ενόψει της αποχώρησης (των ΗΠΑ) από τη συμφωνία για τα πυρηνικά» του Ιράν, ανέφερε επίσημη ανακοίνωση του παλατιού στο Ριάντ, την οποία μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ιχμπαρίγια.

Καταδικάζει η Συρία

Η Συρία αντιθέτως «καταδικάζει σθεναρά» την ανακοίνωση της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, εκφράζοντας την «απόλυτη αλληλεγγύη» της με την Τεχεράνη, σημαντικό σύμμαχό της, και την πίστη της στις ικανότητες του Ιράν να ξεπεράσει τις επιπτώσεις της «επιθετικής στάσης» της Ουάσιγκτον.

«Βαθιά ανήσυχος» ο Γκουτέρες

«Είμαι βαθιά ανήσυχος για την ανακοίνωση της αποχώρησης από το ΚΟΣΔ (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, η επίσημη ονομασία της συμφωνίας της ομάδας 5+1 με το Ιράν) και την επιβολή και πάλι των αμερικανικών κυρώσεων» στην Τεχεράνη, ανέφερε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Μπαν Γκι-μουν: Καμία χώρα δεν μπορεί να την κηρύξει νεκρή

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε επικυρώσει τη συμφωνία ομόφωνα, καμιά χώρα από μόνη της δεν έχει το δικαίωμα να την κηρύξει νεκρή», έκρινε από την πλευρά του ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν.